Tropische storm Eta en subtropische storm Theta
Vorige week maakte Eta al duidelijk hoe krachtig het Atlantische orkaanseizoen dit jaar is. Eta was samen met orkaan Laura de zwaarste orkaan in dat gebied tot nu toe. Beide produceerden windsnelheden van 240 km/u. Eta sloeg hard toe, vooral in Nicaragua en Honduras. Eta zwakte flink af, maar doordat de koers noordelijk werd, kwam hij als tropische depressie weer boven open water. Nu slaat Eta opnieuw toe. Tegelijkertijd is subtropische storm Theta boven het noordoosten van de Atlantische Oceaan ontstaan. Dit is de 29e storm van het seizoen en hiermee verdwijnt het record van 2005 uit de boeken.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Cuba en Florida reeds getroffen
Nadat tropische depressie Eta op donderdag 5 november weer boven de Caribische Zee terechtkwam, vervolgde hij zijn pad naar het noordoosten. Vervolgens trok hij voor de tweede keer over de Kaaimaneilanden. Omdat het systeem zijn low-level circulation behield, kon Eta weer snel aansterken. Het duurde niet lang alvorens deze voor de tweede keer een tropische storm werd .
Cuba was het volgende slachtoffer. Op zondag 8 november ging de storm ‘s nachts (lokale tijd) aan land. Reden genoeg om zo’n 25.000 mensen te evacueren. Het heftigste gevolg op Cuba was dat veel rivieren uit hun oevers traden.
Na Cuba kwam Eta weer boven open water ten noorden van het eiland. Als gevolg van het warme zeewater en goede atmosferische omstandigheden kon de storm weer verder aansterken. Tropische storm Eta wisselde van trekrichting en trok richting het westen. Daardoor werden de Bahama’s en het zuiden van de Amerikaanse staat Florida overspoeld met regen. Lokaal werd meer dan 400 mm regen afgetapt in Florida.
Op dinsdag 10 november, om 04u00 Benelux tijd bevond tropische storm Eta zich ongeveer 300 km ten zuidwesten van het vastenland van Florida. Cuba lag op een afstand van ongeveer 150 km. De gemiddelde windsnelheid is 85 km/u. Windstoten lopen op tot zo’n 100 km/u. De minimale luchtdruk in de kern van het systeem is 995 hPa. Eta trekt met een snelheid van 15 km/u richting het zuidwesten.
Eta gaat naar verwachting langzaam richting het noorden trekken de komende dagen. Dit komt doordat het systeem voortgestuwd zal worden door een hogedrukgebied ten oosten van Florida.
Subtropische storm Theta
Vanaf 6 november hield het NHC een gebied in de gaten boven het noordoosten van de Atlantische Oceaan. Het systeem ontwikkelde zich langzaam tot en met 9 november. Aan het einde van die dag had het systeem 70% kans om uit te groeien tot een tropische depressie. In de nacht van maandag op dinsdag evolueerde dit tot een systeem met windsnelheden van boven de 65 km/u. Hierdoor mocht het systeem direct geclassificeerd worden als een (sub)tropische storm. Subtropische storm Theta was een feit.
Theta is tropische depressie 30, wat één minder is dan het record uit 2005. Het is tropische storm nummer 29, wat wel een record is! Nooit eerder behaalde een Atlantisch orkaanseizoen zoveel stormen.
Theta heeft enkele kenmerken van een tropische cycloon, waaronder de onweersbuien rondom het oog en een relatief kleine straal van maximale wind. Theta wordt echter nog steeds onderdrukt door een upper-level trog. Hierdoor krijgt Theta (vooralsnog) de naam subtropische storm.
Op dinsdag 10 november, om 04u00 Benelux tijd bevond subtropische storm Theta zich ongeveer 1500 km ten zuidwesten van de Azoren. De gemiddelde windsnelheid bedroeg 85 km/u, met windstoten tot 100 km/u. De minimale kerndruk is 1000 hPa. Het systeem beweegt zich naar het oosten met een snelheid van ongeveer 25 km/u.
Theta zal waarschijnlijk evolueren naar een tropische storm in de loop van dinsdag 10 november. De komende dagen trekt het systeem richting het oosten onder invloed van een mid-level rug. Een grote verandering in intensiteit zit niet in de verwachting. Hier is het oceaanwater te koud voor.
Het Atlantische orkaanseizoen 2020 loopt tot en met 30 november 2020. Zullen er nog meer stormen ontstaan? Only time will tell…