7 augustus 2020 - 5 min. lezen 482 reacties

De hitte heeft de Benelux veroverd. Donderdag klom het kwik op vele plaatsen al boven de tropische grens van 30 graden, behalve in de kustregio’s. Daar bracht een zeebries verkoeling. Ook de komende dagen kan het echter aan zee lokaal tropisch worden, maar een zeebries blijft nooit veraf. Een hittegolf van formaat voor de Benelux!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Tropische hitte

Het zat al enkele dagen in onze weersvoorspelling, maar nu is de hittegolf echt begonnen. Gisteren liepen de maxima al op tot tropische waarden. De komende dagen doen we daar nog een schepje bovenop met van zaterdag tot en met dinsdag (of zelfs woensdag) temperaturen van 35 graden en meer. Daarbij blijft het grotendeels tot helemaal droog.

  • Registreer de hitte met je eigen digitaal weerstation die ook UV-index en zonkracht kan meten! Positief punt is dat het allemaal op internet of de app te bekijken valt. OP=OP ✅ (aff.)

We willen jullie nog eens herinneren aan het feit dat er een hittewaarschuwing actief is voor de Benelux. Dit is voorlopig nog een level 2, maar kan nog geüpgraded worden naar level 3. Daarbij samenhangend moet men dus voldoende water drinken en op de heetste momenten van de dag uit de zon blijven. Zo kan men oververhitting en een verbrande huid voorkomen.

  • Tips om het huis koel te houden kan je hier vinden.

Niet alleen de mens heeft het moeilijk in dit hete weer, maar ook de huisdieren. Voorzie ook voor hen voldoende water en let ook op dat de pootjes niet verbranden op het asfalt. De temperatuur van het asfalt kan immers hoog oplopen!

Waarom is het zo heet?

De oorzaak van deze tropische hitte is een uitzakking van een trog boven de Atlantische Oceaan. Deze zorgt voor een zeer noordelijke straalstroom en opstuw van WAA. De straalstroom is daarnaast ook te zwak om dit hogedrukgebied te verplaatsen of te doen afbrokkelen. Het blijft daardoor geruime tijd heet.

  • Word ook een PRO in het maken van je eigen weersvoorspellingen met dit boekje. Aanrader voor iedere weerliefhebber! (aff.)
Sterke WAA naar het noorden.

Elders in Europa ook heet

Niet alleen in de Benelux is het puffen en zweten, ook elders in Europa heeft men last van deze serieuze hitte-opstoot. In Spanje en Zuid-Frankrijk kan het kwik klimmen naar 40 graden of iets meer. Zelfs Scandinavië doet goed mee met temperaturen die daar variëren tussen 14 graden in het hoge noorden tot 28 graden in het zuiden.

Europa pompt zich vol met hitte.

Onweerskansen?

Men stelt zich dan automatisch de vraag of er onweerskansen zijn de komende dagen. Hitte gaat in de Benelux immers vaak gepaard met een stijgende onweerskans. Tot en met dinsdag lijkt die kans vooralsnog klein. Vanaf woensdag lijkt het toch iets onstabieler te worden in de operationele run van het ECMWF. Een thermisch lagedrukgebiedje schuift dan iets noordelijker door tot onze contreien, waardoor de kans op enkele pittige onweersbuien groeit. Dit houden we verder in de gaten…

  • Wil je het weer zien veranderen op een spectaculaire manier? Een stormglas werkt op basis van kristallen die veranderen bij mooi of onweerachtig weer! Echt cool hebbeding! (aff.) 🔥
Aan de achterzijde van het thermisch laagje stroomt iets frissere lucht naar de Benelux.

Brandgevaar stijgt

Ondertussen neemt het risico op natuurbranden ook toe. De combinatie van droogte en warmte resulteert in de provincie Antwerpen en Limburg in een code oranje. In grote delen van Nederland geldt ook level 2 voor brandgevaar. Als je dus buiten gaat wandelen in de natuurgebieden of in de bossen, maak dan geen vuur of laat geen afval achter dat brand kan veroorzaken.

Bodemvocht in Europa (wxmaps.org)

Weerpluimen

De betrouwbaarheid van een weersvoorspelling hangt vaak af van een weerpluim. In het Europese weermodel zien we dat de maxima tot en met woensdag rond 35 graden schommelen. De tropische hitte blijft dus nog even bij ons. Vanaf donderdag zien we een duidelijke afkoeling naar temperaturen rond 25 graden. De overgang naar dit koelere weer kan gepaard gaan met enkele onweersbuien.

  • Zelf getest! Ondanks dat we geen airco hebben, even dit toestel in bruikleen kunnen testen. De temperatuur in de kamer daalt met 0,5 tot 1°C en brengt een aangenaam briesje in de woonkamer. Handig! (aff.) 👏

Ook het Amerikaanse weermodel, GEFS, schetst ongeveer eenzelfde beeld. Tot en met woensdag zijn we er gloeiend bij met temperaturen rond 35 graden of iets meer, al is hier wel meer onzekerheid. Vanaf donderdag is ook hier een duidelijke afkoeling aanwezig. Dit zou zeker welkom zijn voor zowel de natuur als voor de meesten onder ons!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

1 dag geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

2 dagen geleden - 4 min. lezen