29 december 2016 - 5 min. lezen
10 reacties 10

In tegenstelling tot de voorbije jaren brengen we geen video online. We hebben gekozen om het dit jaar eens neer te schrijven. Algemeen genomen kunnen we zeggen dat het seizoen met onweer redelijk magertjes was. Voor deftige onweders en supercells moeten we wederom vroeg in het seizoen actief zijn en/of de uitstap maken richting het buitenland. Geen probleem natuurlijk voor de echte liefhebbers van onweer en bijbehorende perikelen zoals hagel en windstoten. Stormjager bij NWBNLX, Paul Begijn, blikt terug op 2016.

Onweersbuien zorgen begin juni voor wateroverlast in delen van Vlaanderen, een supercell richt op 23 juni grote schade aan in Zuidoost Nederland en Limburg wordt in september getrakteerd op een fraaie bliksemshow.

27 mei 2016

Een team van stormjagers van team Level 3 heeft de zinnen gezet op een supercell die ontstaat boven het reliëf van de Eifel. Ze krijgen de supercell al snel in het vizier en door de vrij lage treksnelheid is de bui goed bij te houden. Nabij Euskirchen krijgen ze de bui in volle glorie te zien. Voordeel aan Duitsland om te chasen zijn er de prachtige uitzichten en de soms ‘snelle’ routes om een supercell te onderscheppen 😉

Onstabiele bewolking

1 juni 2016

Een reeks onweders concentreert zich in de grensregio Limburg, Noord-Brabant en Nordrhein-Westfalen. Met name de omgeving van Deurne en Boxmeer krijgt het zwaar te verduren doordat meerdere buien de regio treffen. Er ontstaat op verschillende plekken waterschade. Met een ander stormchaseteam legde ik deze shelfcloud vast in de omgeving van Deurne. Let op de mooie contrasten tussen grijstinten en de akkers.

4 juni 2016

Een warmteonweder komt vanuit Duitsland opzetten en zorg voor een enorme ijskap die Noord-Brabant voor een groot deel bedekt. In de top van de ijskap zijn tijdens zonsondergang ook zogenaamde mammatuswolken te zien. De naamgeving ‘mammatus’ wordt gebruikt omdat het nogal sterk lijkt op de vrouwelijke vormen. Ze zijn vaak te zien aan de voorzijde of net na flink onweer.

6 juni 2016

Pulserende warmteonweders ontstaan boven België en zorgen lokaal voor wateroverlast. Ze bereiken Zeeuws-Vlaanderen net, maar als ze noordelijker trekken stuiten ze op het koudere zeewater. Op de outflow boven de Westerschelde ontstaan nog wel diverse cumuli in verschillende stadia. De mooie zonsondergang kregen we gratis cadeau.

16 juni 2016

De geringe stroming en hoge dosis vocht in de atmosfeer zorgen opnieuw voor warmteonweders, ditmaal boven Zeeland. In de omgeving van Goes komen straten onder water te staan en in enkele huizen komt het water binnen.

06.16 pulse Zeeland
06.16 pulse Zeeland (2)

23 juni 2016

Een memorabele weerdag voor velen. Op 22 juni worden al enkele imposante supercells vastgelegd door stormjagers in Noord-Frankrijk. In de nacht naar 23 juni verplaatst het natuurgeweld zich naar westelijk Vlaanderen en het westen van Nederland. Het resulteert in de vroege ochtend in een fraai gevormde rolwolk, zoals hier bij Kortenhoef (Noord-Holland). Het onweer gaat gepaard met zware windstoten en zorgt voor veel afgewaaide takken die wegen en fietspaden blokkeren.

Onweer, regen en wind verlaten in de ochtend Nederland, waarna het flink opklaart. Nederland en België komen terug in de onstabiele lucht en de temperatuur loopt razendsnel op tot waarden boven de 30 graden. Begin van de avond neemt de onweersdreiging opnieuw toe. Zware onweders ontstaan in de omgeving van Parijs en trekken noordwaarts richting de Lage Landen. In het kielzog van deze buien ontstaat een bui die al snel uitgroeit tot supercell.

Het stormchaseteam is met 4 auto’s op pad en onderschept de bui ter hoogte van Weert. Om geen risico te nemen in verband met het gevaar van grote hagel, wordt de bui op geruime afstand gevolgd. Achteraf gezien een verstandige beslissing, want de bui richt voor miljoenen euro’s schade aan in de omgeving van Deurne en Leende.

Het gevaar is nog niet geweken. Later op de avond trekken nog enkele onweershaarden over oostelijk België, Limburg en Noord-Brabant.

25 juni 2016

Een bui boven de regio Waasland kan optimaal profiteren van de aanwezige windschering. Er ontstaan kenmerken van een supercell. Toch zijn de omstandigheden niet optimaal genoeg om de bui te doen uitgroeien tot een volwaardige supercell. Er wordt geen schade gemeld.

12 juli 2016

Enkele onweersbuien van het type multicell trekken over de provincie Zeeland. Een bui in de buurt van Kwadendamme gaat gepaard met een woelige wolkenstructuur, zogenaamde whalesmouth-wolken. Tijdens de bui trekt de wind stevig aan, maar er worden geen schademeldingen gerapporteerd.

20 juli 2016

Op midlevel niveau ontstaan in de warme en vochtige lucht zogenaamde elevated onweersbuien. Ze ontstaan boven het Rivierengebied in Nederland. Door de hoge basis van de bui op zo’n 5 kilometer, zijn de neerslagschermen fraai afgetekend. Lokaal komen meldingen van wateroverlast en windschade door ‘microbursts’.

15 september 2016

Het stormchase seizoen wordt afgesloten met een fraaie bliksemshow boven Nederlands Limburg. Samen met Level 3 maatje Ruud trek ik richting de omgeving van Weert om het onweer vast te leggen. Op de eerste foto zien we 2 krachtige CG-ontladingen. Op de 2e en 3e weerfoto gaat het telkens om een individuele ontlading met een behoorlijk fel weerlicht.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken