6 september 2015 - 3 min. lezen
1 reacties 1

In België en Nederland maken we het niet zo vaak mee, maar in de gebieden rond de Middellandse Zee komt het wel frequent voor. Het verschil tussen de zeewatertemperatuur en de temperatuur hogerop in de atmosfeer laat geregeld fikse onweersbuien ontstaan die vergezeld gaan van diverse weerfenomenen. Gisteren werd de streek van Napels (Italië) vol getroffen door een onweerscomplex dat in het vakjargon een MCS wordt genoemd. Er werd tevens enorme hagel gesignaleerd.

  • Geboeid door extreem weer? Dan is de basis erg belangrijk om goede weersvoorspellingen te maken. Check dit boek

Gevoed door het grote verticale temperatuurcontrast en een dynamische omgeving werden omstandigheden ideaal voor destructieve hagelstenen. Op videobeelden en uit lokale analyse blijkt dat sommige hagelstenen een diameter hadden van 5 tot lokaal 10 centimeter.

Enorme hagel treft centraal Italië

Focus van het slechte weer lag zaterdag op centraal Italië met de vorming van een cluster van onweersbuien. Ook in het noorden van Italië werden hagelstenen gerapporteerd (Comomeer). In de buurt van Napels werden hagelstenen geproduceerd met een diameter tussen 6 tot 10 centimeter met enkele gewonden tot gevolg en enorme schade aan wagens en gewassen. Ook dieren hadden te lijden onder dit noodweer.

Hoe ontstaan hagelstenen?

Dit type buien ontstaat in een omgeving met een hoge onstabiliteit en een interessant windprofiel. Om grote hagelstenen te creëren is het belangrijk dat de bui een brede hail growth zone heeft, oftewel een regio binnenin de bui waarin de hagelsteen telkens opnieuw van onderen naar boven wordt getransporteerd en omgekeerd. Gebeurt dit proces meerdere keren in de meest optimale zone voor hagel, dan creëert de bui een hagelsteen die een diameter kan aannemen van 1 tot +10 centimeter.

hail growth zone
(whybecausescience.com)

Veelal gaat significante hagel gepaard met explosieve onweerswolken. We noemen ze supercells en zijn naast hagelschade ook in staat om windschade en wateroverlast te produceren. Het veelvuldig detecteren van onweersontladingen vormt een bijkomend randverschijnsel. Algemeen wordt aangenomen dat de eerder besproken hail growth zone zich bevindt tussen de 6 en 9 kilometer en het dus van primordiaal belang is dat een hagelsteen langere tijd in die zone vertoeft. Enkel op die manier lijkt de vorming van ‘monsterhagel’ tot stand te komen.

  • Haal het extreem weer zelf in huis op een veilige manier! Dat kan met dit indrukwekkend canvas van een HP-supercell

Enorme hagel bestaat uit verschillende lagen

lagen in een hagelsteen
(Harald Edens)

Impact hagelstenen op auto’s

Het spreekt voor zich dat hoe groter een hagelsteen wordt, hoe groter de schade aan objecten aan het aardoppervlak. Opmerkelijk, het is niet omdat het om een grotere hagelsteen gaat dat ook de snelheid van de hagelsteen in kwestie significant stijgt. Studies en fysica beweren zelfs het tegendeel daar een grote hagelsteen meer weerstand ondervindt van de diverse luchtlagen waardoor het moet penetreren. Een kleine hagelsteen ondervindt minder weerstand en kan bijgevolg ook een hogere valsnelheid genereren.

Waardevolle weetjes over hagel

  • Bekijk de hagelradar tijdens fel onweer
  • Serieuze hagelstorm teistert Wingene – VIDEO

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen