Classificatie van wolken

Vanaf vandaag presenteren we u de wondere wolkenwereld door onze blogger Kevin Smetryns. Hij is actief als stormjager voor deze weerblog en heeft een ongelooflijke passie voor het fotograferen van imposante wolkenformaties. Blijf op de hoogte van de soorten wolken door onderaan deel te nemen aan de discussie.

Wie is Kevin Smetryns?

Kevin Smetryns – bijna 22 jaar en de jongste telg in de groep van Noodweer Benelux – stelt zich vandaag voor op de site en leidt reeds zijn eerste artikel in, welke zal gaan over het www, niet het world wide web, maar wel de wondere wolkenwereld!

Kevin: “Het hele weerplaatje is voor mij een geweldige hobby om te beleven. Het weer staat nooit stil en je hebt er altijd je werk mee, het hele jaar door. Als men mij vraagt welk seizoen ik prefereer, dan antwoord ik meestal de zomer, vanwege het mooie weer en het onweer, maar in feite heb ik geen favoriet seizoen. Het weer is non-stop een belevenis!

Onweer is echter duidelijk het vakdomein waar ik mij het meest op toeleg. Als er eender wanneer onweer present is, spring ik in de auto op weg naar de actie, gewapend met camera en statief om alles vast te leggen in beeld. Via Noodweer Benelux heb ik de beste springplank gevonden om mijn beelden op het internet te lanceren, waarvoor ik zeer dankbaar ben! Verder probeer ik, via zelfstudie in mijn vrije tijd, mij steeds verder te verdiepen in alle facetten van de meteorologie.”

foto kevin smetryns

Foto: op reis in Nieuw-Zeeland, een onvergetelijke natuurervaring! Februari 2014.

Daarom ga ik vandaag met jullie duiken in de wondere wereld van de wolken. De komende weken en maanden zullen er nog meer artikels verschijnen die binnen deze reeks passen. Vandaag start ik met een inleiding. Buiten mijn eigen kennis zal ik 1 boek gebruiken als bron, dit boek heeft mij als amateur weerkundige al vaak geholpen: Het weerboekje (2003), uitgeverij storm dunlop, vertaald naar NL door Veltman uitgevers.

Classificatie van wolken

In principe hebben we 3 algemene groepen, afhankelijk van de hoogte waarop de wolken ontstaan. Simpelweg: lage, middelhoge en hoge wolken. En dan zijn er uiteraard nog de ‘uitzonderingen’, die niet in een algemene groep thuishoren. Een meer verregaande classificatie van de wolken via geslachten, soorten en varianten gaan we hier voor het gemak niet gebruiken, hoewel bepaalde termen binnen deze verdeling soms wel zullen terugkomen.

De 3 bekendste en meest voorkomende wolkengeslachten zijn

  • Cumulus: de ‘schapenwolken’ of ‘bloemkolen’. (lage wolken)
  • Stratus: de ‘grijze soep’. (lage wolken)
  • Cirrus: de ‘vederwolkjes’. (hoge wolken)

voorbeeld cirrus intortus

Foto: prachtig verlichte cirrus intortus bij valavond 02/09/2013

Algemene TIP bij onze weerfoto’s is om Flickr te bezoeken voor de hoogste resolutie van onze weerplaatjes (daar krijgt u haarscherpe beelden geserveerd). Op onze site worden ze namelijk sterk voorzien van compressie.

In feite zijn alle andere wolkentypen bij naam, afhankelijk van de hoogte waarop ze voorkomen, afgeleid van deze 3 namen. Zo noemen we stratus op middelbare hoogte ‘altostratus’ en op grote hoogte ‘cirrostratus’. Gelijkaardig voor cumulus: ‘altocumulus’ op middelbare hoogte en ‘cirrocumulus’ op grote hoogte.

In verdere artikels zullen deze wolken afzonderlijk besproken worden: hoe herken ik een soort wolk, welk weer voorspellen deze wolken, … In deel 2 bespreken we de lage wolken, deel 3 de middelhoge wolken, deel 4 de hoge wolken, in deel 5 gaan we in op de onweerswolk, en tenslotte in deel 6 zullen we de speciale wolken nog eens uitdiepen.

Jullie zullen zien dat de wolkenhemel heel wat meer te bieden heeft dan men zou denken, voor de meer gevorderde weerliefhebber is het zelfs moeilijk om alle benamingen te onthouden: duplicatus, mammatus, radiatus, lacunosus, floccus, spissatus, uncinus, mediocris, … Het lijstje met benamingen is eindeloos… Hoewel ik het voor jullie niet zo ver zal brengen met deze namen, zal ik toch trachten zoveel mogelijk soorten kort te beschrijven in mensentaal.

voorbeeld CB met altocumulus

Foto: de supercel die Wingene trof 07/06/2014, een grote cumulonimbuswolk, die deels wordt afgeschermd door altocumulus op de voorgrond.

Volgend artikel: de wondere wolkenwereld, deel 2: de lage wolken. Deze zal in de komende weken verschijnen en daarin 3 wolkentypen: cumulus, stratus en stratocumulus.