4 november 2014 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Iedere dag opnieuw zien we diverse soorten wolken aan de hemel verschijnen. We spreken van lage, middelhoge en hoge bewolking. In deze reeks lijsten we de diverse geslachten en wolkenformaties op om u een volledig beeld te schetsen van wat u nu allemaal ziet naast de zon.

Buiten mijn eigen kennis zal ik 1 boek gebruiken als bron, dit boek heeft mij als amateur weerkundige al vaak geholpen: Het weerboekje (2003), uitgeverij storm dunlop, vertaald naar NL door Veltman uitgevers.

Welke soorten wolken bestaan er?

In principe hebben we 3 algemene groepen, afhankelijk van de hoogte waarop de wolken ontstaan. Simpelweg: lage, middelhoge en hoge wolken. En dan zijn er uiteraard nog de ‘uitzonderingen’, die niet in een algemene groep thuishoren. Een meer verregaande classificatie van de wolken via geslachten, soorten en varianten gaan we hier voor het gemak niet gebruiken, hoewel bepaalde termen binnen deze verdeling soms wel zullen terugkomen.

De 3 bekendste en meest voorkomende wolkengeslachten zijn

Hoge wolkenvelden creëren een prachtig oranje zonsondergang

In feite zijn alle andere wolkentypen bij naam, afhankelijk van de hoogte waarop ze voorkomen, afgeleid van deze 3 namen. Zo noemen we stratus op middelbare hoogte ‘altostratus’ en op grote hoogte ‘cirrostratus’. Gelijkaardig voor cumulus: ‘altocumulus’ op middelbare hoogte en ‘cirrocumulus’ op grote hoogte.

  • Ook gebeten door extreem weer? Volg ons op Facebook

Jullie zullen zien dat de wolkenhemel heel wat meer te bieden heeft dan men zou denken, voor de meer gevorderde weerliefhebber is het zelfs moeilijk om alle benamingen te onthouden: duplicatus, mammatus, radiatus, lacunosus, floccus, spissatus, uncinus, mediocris, … Het lijstje met benamingen is eindeloos… Hoewel ik het voor jullie niet zo ver zal brengen met deze namen, zal ik toch trachten zoveel mogelijk soorten kort te beschrijven in mensentaal.

Een dreigende plankenwolk of shelfcloud nadert Lemmer in Nederland

Volgend artikel: de wondere wolkenwereld, deel 2: de lage wolken. Deze zal in de komende weken verschijnen en daarin 3 wolkentypen: cumulus, stratus en stratocumulus.

Dit is een gastblog van Kevin Smetryns

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

15 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen