17 augustus 2015 - 4 min. lezen 0 reacties

Begin augustus 2015 maakten de stormjagers van NoodweerBenelux zich klaar om richting het zuidoosten van België af te zakken. Een vlak lagedrukgebied trok vanuit Frankrijk richting west Duitsland. Temperaturen schommelden rond 25 graden in west België en liepen op tot meer dan 35 graden in een groot deel van Duitsland. Voor de Benelux was het zuidoosten van Nederland en het oosten en vooral het zuidoosten van België 1 van de aandachtspunten als mogelijk brongebied voor de zwaardere cellen. Daar er hoge capewaarden, windschering en een convergentielijn aanwezig waren besloten we richting Arlon te rijden.

Aansluitend bij dit artikel

Volgens de allerlaatste weerdata zouden de stevige onweders vrij laat op de avond ontstaan en dus kwamen Bart en Jeroen pas in de late namiddag samen. Vertrekpunt was een parking langs de E40 te Wetteren (G op de kaart). Via Brussel reden we via de E411 naar het zuidoosten. Tijdens onze rit daarheen kwam het op meerdere plaatsen al tot vrij intense onweershaarden in Frankrijk.

Chaseverslag onweer Ardennen

chaseroute

Op een parking langs de snelweg (B op de kaart) stopten we even om de radar en satellietbeelden grondig te bekijken om daarna te beslissen welke richting we gingen nemen. We reden naar Étalle (C op de kaart) waar we richting het zuiden zicht hadden op een aambeeld afkomstig van een stilaan uitstervend onweer nabij Nancy. In het zuidwesten en westen (kijkrichting) waren vrij donkere buienluchten te zien die van over Frankrijk de Belgische grens penetreerden.

Na een tijdje van inactiviteit met onze wagen begon een nieuwe cel zich te ontwikkelen regio Charleville-Mézières (Frankrijk). De bliksemintensiteit was van die cel het grootst in een ruime omtrek rondom ons heen en we besloten deze te gaan bekijken. Onderweg naar Florenville kregen we de cel in het vizier met het bijhorende gebliksem. In Rue de la Jonquelière hadden we een goede locatie gevonden met uitzicht op de cel (D op de kaart).

Meteen de juiste cel in het oog

radarbeeld 7 augustus 21 uur 10 min

Radarbeeld 7 augustus 2015 om 21:10 uur.

onweerscel

Impressionante RFD-gustfront aan de linkerzijde

onweercel

Rolwolk in volle ontwikkeling

rolwolk

Grillige wolkenstructuren gingen vergezeld met het onweer

RFD-gustfront

We worden getrakteerd op enkele stevige rukwinden.

V-notch in de maak !

Nadat we de eerste druppels voelen is het stilaan tijd om terug in te pakken en we besluiten deze cel te gaan volgen. 1 km ten noordwesten van Houffalize (E op de kaart) vinden we een vrij hoog punt met uitzicht op de supercell. Bijna continue is er bliksem te zien waarvan de meeste ontladingen CC zijn (wolk-wolk). Wat we echter niet weten is dat er zich in snel tempo een V-notch op deze cel heeft ontwikkeld. Dit is mooi te zien op onderstaande radarbeelden.

radarbeeld 7 augustus 22 uur 15 min.

Radarbeeld om 22:15 uur toont een signatuur voor hevig onweer.

radarbeeld 7 augustus 22 uur 20 min.

Radarbeeld om 22:20 uur toont een hevig onweer met windstoten.

CC’s en GC’s zeer close

We lieten de V-notch voor wat ze was en reden verder richting Luik en vonden een nieuwe plaats met ver uitzicht in Remicourt (F op de kaart). Wat onweer kwam op ons af met vooral CC ontladingen. Echter eens de cel in onze buurt was kwamen de CG’s ons rond de oren vliegen met enkele zeer dichte inslagen en een oorverdovend gedonder !

radarbeeld 8 augustus 0 uur 15 min.

bliksem CG

bliksem

Bovenstaande weerfoto’s werden getrokken na middernacht. Niet veel later zetten we onze weg verder richting thuisfront. Gepakt en gezakt met mooie videobeelden en weerplaatjes.

Video met beeldmateriaal van de chase

Samengevat dus een zeer boeiende dag waarbij de overlap tussen onstabiliteit (CAPE) en windschering anderzijds gezorgd heeft voor dynamisch onweer. Het chasen van een supercell gaat altijd gepaard met de nodige adrenaline waarbij het voorzichtig handelen prioriteit kent. Je wil namelijk niet door de kern rijden van dergelijke buien daar ze slecht zicht, veel regen en mogelijk ook hagel bevatten. Een windhoos was hier niet aan de orde.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken