Soorten ontladingen bij onweer

Voor bliksemfotografen is het analyseren van de bliksem/ontladingen vaak een makkie. Echter, ik vond op het internet een mooie foto die alle soorten ontladingen visueel voorstelt. Op die manier is het voor de weeramateur iets éénvoudiger om het type strike te gaan ontleden. Wie de detectie van onweer wil volgen in Europa kan terecht op de link ONWEER en/of bliksemdetectie Waregem.

Soorten ontladingen bij onweer?

uitleg bliksem

Soorten ontladingen in een figuur samengevat.

Op bovenstaande foto zien we dat er boven een onweerswolk ook bliksemgerelateerde fenomenen (zogenaamde sprites) ontstaan. Vaak zijn deze ontladingen moeilijk vast te leggen, maar het kan wel. Onder de basis van deze cumulonimbus zien we dan weer de klassieke types van strikes, namelijk:

 1. een gevorkte bliksem
 2. een zigzag bliksem
 3. een bolvormige bliksem
 4. een spinvormige bliksem (in de wolk)

TIP: een voorbeeld van een RED SPRITE


Lees ook eens:

 • Bijgewerkt op 24 september 2014 – toevoeging pagina “Het weer op uw locatie”

 • Rat

  beetje een late reactie maar bedankt voor de info. idd een nuttige kaart al zit ik precies niet zo goed in Hamburg om van zwaar onweer te kunnen genieten:-(

 • Mark

  Op onderstaande link (KNMI- site) is een afbeelding te zien aangaande het aantal onweersdagen in Europa. Misschien bedoel je zoiets:

  https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/wereldbliksemkaart

  • Zeer nuttige bijdrage Mark ! Dank !!

 • rat

  Hey onweer,

  Ik ben al een geruime tijd op zoek naar een kaart van Europa waar het gemiddeld aantal onweersdagen per maand of per jaar op staan. Heb jij enig idee waar ik deze kan vinden? Ik vertrek volgende week naar Hamburg voor werk voor onbepaalde tijd en vroeg me ook af hoe het daar zit met het aantal onweersdagen en de zwaarte ervan. Heb jij enig idee?

  grtz

  • Dag Rat,

   Nuttige vraag waar ik helaas niet zo direct kan op antwoorden. Ik zal eens informeren en informatie opsnorren !

   Fijne dag verder !