8 mei 2020 - 4 min. lezen 98 reacties

De afgelopen dagen scheen de zon andermaal uitbundig. De temperaturen bleven in eerste instantie wat achter, maar ondertussen hebben we op verschillende plaatsen opnieuw 20 graden en meer gehaald. Geniet ervan, want na het weekend lijkt het tijdelijk koeler te worden. Deze dip lijkt echter niet van lange duur te zijn!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Actuele weerkaarten

De laatste, grote neerslaghoeveelheden dateren alweer van bijna een week geleden. Van deze neerslag is al niet veel meer te merken. Na een kleine dip in het neerslagtekort, schiet dit tekort nu opnieuw pijlsnel de hoogte in. We blijven zo nog steeds boven het recordjaar van 1976 zitten. Enige neerslag zou dus wel zeer welkom zijn voor de natuur!

  • Wil je die éne regenbui niet missen? Dan is het gebruik van je eigen pluviometer echt wel aangewezen. Zo kan je in de discussiedraad ook de neerslaghoeveelheden met anderen delen. (aff.)
Gemiddeld neerslagtekort over Nederland.

Op de Europese weerkaart is een uitgebreide rug te zien over Centraal-Europa. Dit resulteerde in het droge weer van de voorbije dagen. De temperaturen klommen vooral in West-Europa op verschillende plaatsen naar lokaal zomerse waarden.

  • De planten en het gazon kunnen reeds wat regenwater gebruiken. Handmatig bevochtigen kan nu reeds ondersteunen (aff.)
Hogedruk boven het Europese vasteland zorgt voor droog weer.

Weersverwachting komende dagen

In het weekend komt mogelijk nog iets zachtere lucht op bezoek. Zaterdag wordt het mogelijk 25 graden! Echter komt aan dit zachter weer wel tijdelijk een eind. Zondag is dit al te merken met iets lagere temperaturen, maar vooral na het weekend valt koelere lucht binnen vanuit het noorden. De temperaturen nemen hierdoor een duik in de Benelux. We verliezen bijna meer dan 10 graden als maxima!

Koelere lucht uit het noorden bereikt de Benelux.

Maandag schommelen de maxima nog rond 13-14 graden en dinsdag zelfs nog iets lager! Neerslag is en blijft wel de grote afwezige in delen van Nederland. De meest recente uitdraai van ECMWF laat vooral in België neerslag toe.

In het zuiden van de Benelux kan er zondag en maandag wat neerslag vallen.

In de tweede helft van volgende week lijkt het weerbeeld positief te evolueren en zit de temperatuur in de lift. Vanaf woensdag kiest de wind een zuidoostelijke hoek, waardoor zachtere lucht de Benelux kan bereiken. De neerslag blijft wel grotendeels afwezig.

Weerpluimen

Het Amerikaanse weermodel geeft de afwisseling in de temperatuur goed weer. Na het weekend bereikt duidelijk koelere lucht ons. De temperaturen moeten dus een stapje achteruit zetten. In de tweede helft van de week volgt geleidelijk een weersverbetering met temperaturen die opnieuw richting 15 graden en meer klimmen.

  • Wil jij net als de weerexperten bij NoodweerBenelux weersverwachtingen samenstellen? Dan is dit boek erg interessant voor de weerliefhebber (aff.)

Het Europese weermodel toont ook de dip na het weekend. Vanaf woensdag is hier ook een stijging te zien van de temperaturen. Hoe warm het precies gaat worden is wel nog onzeker. De constante over beide weerpluimen is wel de beperkte neerslaghoeveelheid.

Weersverwachting lange termijn

Er kan ook een voorzichtige verwachting gemaakt worden voor de periode na 20 mei. Hiervoor wordt dan vaak gekeken naar EC46. Hierbij loopt het ensemble van ECMWF 46 dagen door. Deze voorspellingen zijn experimenteel, maar kunnen wel een indicatie geven. Deze indicatie ligt voorlopig ook in lijn met de seizoensverwachting.

Het hogedrukgebied dat zich de komende tijd boven onze regio bevindt, verplaatst zich iets naar het noorden. De temperaturen blijven daardoor eerder rond normaal schommelen, maar veel neerslag hoeven we waarschijnlijk niet te verwachten.

  • Wil je de weergegevens automatisch verzamelen? Dan is een weerstation een must-have. Dit weerstation heeft zelfs een verbinding met een online website om alles realtime op te volgen. (aff.)
Het hogedrukgebied blijft waarschijnlijk nog een tijd in onze regio vertoeven.

Samenvattend weerbericht

Zaterdag lopen de temperaturen nog iets hoger op met maxima in de buurt van 25 graden. Zondag wordt het geleidelijk aan iets koeler, met vooral in België kans op wat neerslag. Na het weekend volgt koeler weer. De enige constante de komende periode is dat de neerslag in grote delen van de Benelux beperkt blijft.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen