1011

Weermodellen worstelen met de huidige situatie in weerland. Dat komt omdat de scheidingslijn tussen warmere en koudere lucht nabij ligt. Komende dagen lopen de temperaturen in het zuidwesten vlot op tot 10-12°C terwijl het in noordoost Nederland duidelijk kouder blijft. Langdurig winterweer is voorlopig niet aan orde. Het blijft bij enkele speldenprikken.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Veel variatie in het weerbeeld

De Benelux vormt komende dagen het strijdtoneel tussen polaire lucht vanaf het noorden en zachte lucht vanaf het zuidwesten. De grenszone wordt gemarkeerd door zonale lagedrukgebieden die voor de nodige frontale systemen zorgen (neerslag dus). Dat gaat om regen, veel regen! Tijdens de nacht op woensdag is er tijdelijk in de koude sector ook nog winterse neerslag mogelijk.

De grens tussen polaire lucht en zachtere lucht ligt over de Benelux.

De pluviometers zullen tussen nu en eind januari hun werk nog hebben. De grenszone vormt het ideale decor voor neerslagzones die ontstaan door de “gedwongen stijgende” warme lucht op het frontaal vlak.

Een warmtefront zorgt aan de voorzijde soms nog voor sneeuw.

In het zuidwesten van Europa zorgt de subtropische lucht komende dagen voor zeer hoge temperaturen. Zo zou het in de regio van Murcia – Valencia zo maar even 25-27°C kunnen worden! Straffe kost!

In het zuidwesten van Europa wordt het de komende dagen zeer zacht.

De neerslagsommen lopen in West-Europa komende dagen hoog op. Kijk ook eens naar de Alpen waar veel regen (en sneeuw!) zal vallen.

Veel neerslag in West-Europa komende dagen.

Tijdens het weekend tijdelijk kouder

Volgend weekend duiken lagedrukgebieden onder de Benelux door naar het zuidoosten. Aan de noordkant bereikt zo een portie polaire lucht de Benelux waardoor het fors afkoelt. Mogelijks een nieuwe speldenprik van Koning Winter voor een deel van de Benelux. In de Ardennen is er ook weer wat sneeuw mogelijk, elders lijkt het veelal droog te blijven.

Tijdens het weekend wordt het tijdelijk kouder.

De temperaturen dalen ‘s nachts opnieuw tot op en onder het vriespunt. In de Ardennen is matige vrieskou mogelijk, elders eerder lichte vorst. Misschien kan wat aanvriezende mist wel voor een mooi winters tafereel zorgen!

Begin februari opnieuw zachter

De winterprik is absoluut van korte aard. Volgende week duwt de straalstroom het hele boeltje naar het oosten waardoor de WAA op de Benelux gericht wordt. Dit betekent stijgende temperaturen en mogelijk ook weer dubbele waarden. De grote afwisseling zet zich dus door!

Volgende week wordt het opnieuw zachter.

Winterse signalen?

Laten we tot slot nog eens kijken naar enkele grootschalige ontwikkelingen in de tropo- en de stratosfeer.

Polar Vortex

De Polar Vortex blijft allesbehalve gezond. De kracht (snelheid) ligt duidelijk onder normaal. Bovendien is de vortex samengeknepen en gepositioneerd boven Siberië waardoor de gemiddelde zonale wind op 60°N en 10 hPa slechts nipt westelijk is. De tendens voor komende weken toont een aanhoudende zwakke PV met potentie tot een derde en vierde! omkering. Vooralsnog heeft dit weinig winterweer opgeleverd maar wat niet is kan zeker nog komen. Het poolhoog zal waarschijnlijk aanwezig blijven op de weerkaarten.

De polar vortex wordt grondig verstoort. (Weatheriscool)

MJO

Vorige week gaven we wat meer uitleg over de MJO en potentiële gevolgen. We zien dat de tendens bevestigd wordt. Met name dat we evolueren naar MJO 6-7 en met behoorlijke amplitude. Dit bevordert de ontwikkeling tussen pakweg Europa en Groenland. De kans op blokkades is dus groter dan normaal (mogen we aannemen) met wat we nu zien gebeuren. Fase 1 tot en met 4 zijn namelijk niet goed voor winterweer.

De MJO gaat naar level 6-7. (Weatheriscool)

AO-index

Het lijkt me duidelijk dat we tijdens de eerste dagen van februari zacht weer voor de kiezen krijgen met een zuidwester gericht op de Benelux. Op de termijn daarna zien we drukstijgingen tussen Groenland – IJsland – Svalbard – Scandinavië terugkomen bij quasi alle weermodellen. Voorlopig pakt dit nog niet echt gunstig uit voor winterweer in West-Europa maar deze ontwikkeling is wel aantrekkelijk.

Interessante positionering van de hogedrukgebieden bij de Noordpool.

Op onderstaande plot van de AM-index (zie het als de AO-index) zien we dat de signalen voor een AO- absoluut aanwezig blijven. Mogelijks evolueren we in februari zelfs naar een absoluut minimum en dus een maximum van luchtdruk boven de Noordpool. De uitsijpeling van koude lucht naar lagere breedtegraden zou dan maximaal worden.

De AM-index blijft negatief. (Stratobserve.com)

Komt de winter nog?

De kans op structureel winterweer binnen 10 dagen is voorlopig klein. Het blijft bij positieve signalen op de (U)LT en enkele speldenprikjes (vannacht en komend weekend). Tussendoor is de zuidwester aan zet. Winterliefhebbers mogen de handdoek echter nog niet in ring gooien!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
16 Prognose

Weersverwachting komende dagen: weinig zon, maar wel droog

15 uren geleden - 6 min. lezen
3

Rol van de AMOC in het veranderende klimaat

1 dag geleden - 7 min. lezen
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

3 dagen geleden - 5 min. lezen