189

Na een winters weekend met op meerdere plaatsen sneeuw van betekenis, is het alweer uitkijken naar een volgende neerslagzone. Dankzij de gunstige timing in de avond- en nachtperiode zal de neerslag een winters karakter aannemen. We moeten dan ook rekening houden met opnieuw enkele uren smeltende sneeuw. In het centrum en oosten van België en Nederland kan de neerslagzone ook voor droge sneeuw zorgen. Lokale gladheid is dus zeker iets om mee rekening te houden. Tegen woensdagochtend komt er warmere lucht opzetten vanaf het westen en verdwijnen de sneeuwkansen.

Smeltende sneeuw, lokaal sneeuw

Wie houdt van sneeuwvlokken kan zijn/haar hartje opnieuw ophalen door te kijken naar de lantaarnpaal. Tussen 20:00 en middernacht nadert de winterse neerslagzone het westen van België en Nederland. De eerste neerslag valt als regen, maar door de intensiteit en de afkoeling van de luchtkolom (isothermie) wordt dat op meer en meer plaatsen sneeuw.

Het Europees weermodel ECMWF, AROME en HARMONIE hinten allemaal op een kortstondig winters intermezzo. De hoogste kans lijkt op dit moment voorbestemd voor België met daar in het centrum en oosten een tijdelijk sneeuwdek na middernacht. Dat lijkt volgens het weermodel ECMWF enkele uurtjes aan te houden met in het meest ‘gunstig’ scenario een tijdelijke sneeuwtapijtje van enkele centimeters.

ECMWF berekent een stevige sneeuwkans voor België na middernacht

Het Europees weermodel berekent voor Nederland ook neerslag na middernacht, al lijkt het proces tot sneeuwval voor die omgeving een pak moeilijker te verlopen. De fijnmazige weermodellen HARMONIE en AROME zijn wel een stuk positiever met sneeuw voor het centrum en oosten van Nederland. In het westen van het land zien we een gelijkaardige transformatie ontstaan van sneeuwval naar regen tegen de ochtend.

ECMWF berekent minder sneeuwval voor Nederland. Mogelijk komt dit door te grove resolutie, want de fijnmazige weermodellen zijn iets positiever voor sneeuw.

Benelux vormt grens tussen zachte lucht en winterweer

Na deze flitsende winterprik van enkele uurtjes zien we een bijzonder boeiende weersituatie ontstaan op de weerkaarten. Komende dagen ligt West-Europa op de grens tussen zacht weer in het zuidwesten en volstrekt winterweer met vrieskou in het noordoosten. Vanavond komt collega Lander met een nieuwe weerupdate omtrent de enorme onzekerheid.

Weermodellen hebben het bijzonder moeilijk om een betrouwbare weersvoorspelling op te maken voor komende dagen. Dat hebben we te danken aan de grens tussen beide luchtsoorten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken