22 januari 2021 - 7 min. lezen
788 reacties 788

Na een zachte werkweek staat er voor komende dagen kouder weer op het programma. Vanaf het noordwesten wordt er immers polaire lucht aangezogen door een aantal kleine lagedrukgebieden. Er is zelfs een winterse verrassing mogelijk met hier en daar sneeuw door de koudere lucht en isothermie. Langdurig koud weer is (nog?) niet aan de orde.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Boterzachte temperaturen en wind

Afgelopen dagen stonden in het teken van wind, zachte temperaturen en (veel) regen. Depressie (of zelfs storm) Christoph was hiervan de oorzaak. Gelegen ten noordwesten van de Benelux zorgde deze vanaf het zuidwesten voor de aanvoer van zachte maritieme lucht. In de Ardennen smolt er op 48u tot 30 cm sneeuw weg (maar afkoeling bracht op vrijdagochtend weer wat verse sneeuw boven 500 m). Vooral tijdens de nacht van woensdag op donderdag zorgden geknepen isobaren van een secundair laag en een koufront voor felle rukwinden over de hele Benelux.

In IJmuiden, langs de Nederlandse westkust werd zelfs een windstoot geregistreerd van 127 km/u en in Houtribdijk werd 122 km/u gemeten. Da’s niet niks! Elders liepen de windstoten veelal op tot 90-100 km/u en 80-90 km/u in het oosten. Aan de voorzijde van het koufront liep de temperatuur ‘s nachts op tot waarden tussen 12-13°C. Opvallende taferelen in “putteke winter”.

Polaire lucht stroomt binnen

Het zachte weer was niet van heel lange aard. Depressie Christoph schuift door richting het zuiden van Scandinavië, waardoor de baan wordt vrijgemaakt voor polaire lucht vanaf het westen. Aangezien de polaire lucht wel een lange afstand moet afleggen (en over zee) warmt deze wel op, waardoor we geen knetterkoud winterweer moeten verwachten. Maar, komende dagen stijgt de kans op nachtvorst en overdag moeten we het stellen met maxima rond 3-5°C. Licht winters weer dus, al is het eigenlijk perfect normaal voor de tijd van het jaar. Bovendien neemt de kans op, jawel, sneeuw weer toe. Er trekken immers een aantal kleine troglijnen en secundaire laagjes over, waarbij er voldoende onstabiliteit is voor winterse neerslag.

Polaire lucht valt binnen vanaf het noordwesten waardoor de temperaturen fors dalen. (Wetterzentrale)

Sneeuw in de Benelux?

Sneeuw in de Benelux? We zouden er niet van verschieten! Zowel de grote als de fijnmazige modellen berekenen op zaterdagnamiddag een eerste portie buien vanaf het westen. Die zorgen in eerste instantie enkel in de Ardennen voor sneeuw. Geleidelijk zullen de bovenluchten afkoelen en stijgt de kans ook in laag en midden Benelux op winterse neerslag, sneeuw. Het is zeker niet uitgesloten dat verschillende regio’s zondagochtend wakker worden in een wit landschap!

Sneeuwbuien trekken zaterdagavond en tijdens de nacht van zaterdag op zondag over de Benelux. In de Ardennen kunnen er enkele centimeters sneeuw vallen. (Wetteronline)

In de Ardennen kunnen er sowieso enkele centimeters sneeuw (bij)vallen. Het sneeuwdek zal daar terug aandikken. Zondagavond en tijdens de nacht op maandag arriveert er mogelijk een meer algemene neerslagzone, die opnieuw sneeuw kan opleveren. Spannende tijd voor de sneeuwliefhebbers. Haal de schep al maar boven en zoek een plekje om te lantaarnpaalstaren!

Op zaterdag 23 januari lijkt er vooral in de Ardennen weer sneeuw van betekenis te kunnen vallen.

Veel sneeuw in de Alpen

Na de pakken sneeuw van vorig weekend zorgde depressie Christoph voor een heuse föhnstorm in de Alpen. In Zwitserland en Oostenrijk (het meest gevoelig voor een SW-föhn) smolt tot wel 50 cm sneeuw weg in 1 dag. Komend weekend mogen de Alpen echter een nieuwe lading wit goud verwachten. De meeste sneeuw valt in de westelijke Alpen (volop blootgesteld aan de wind) en de zuidoostelijke Alpen (door de opstuwing van Middellands zeevocht). Wisten jullie trouwens dat sommige gebieden steevast meer sneeuw krijgen dan andere? We noemen deze “schneelochs” Meer info via de link hieronder ⬇️

Volgende week mogelijk zéér zacht

De polaire lucht is geen blijver. Maandag en dinsdag is het nog fris/koud, maar daarna wordt het zachter. De Atlantische rug wordt snel platgewalst door een depressie die komt aanstormen en een portie zeer zachte lucht aanvoert. Hoe zacht is nog af te wachten, maar temperaturen tot 10°C en meer op donderdag, vrijdag en zaterdag zitten er zeker in.

Eind januari wordt er vanaf het zuidwesten een portie zeer zachte lucht aangevoerd. De temperaturen gaan dan flink de hoogte in. (Wetterzentrale)

Wie hoopt op vroeg lenteweer zal wel op de tanden moeten bijten. De zeer zachte lucht bereikt ons immers samen met actieve regenzones die voor kletsnat weer zullen zorgen. Zacht winterweer of herfstweer dus en zeker geen lenteweer! Positief nieuws alvast voor de grondwatertafels die nu toch echt worden aangevuld na de droge zomer.

Komende dagen is het kouder. Vanaf volgende week donderdag wordt het mogelijk een paar dagen zeer zacht (en nat!).

Alle winterhoop op februari?

Is het dan definitief boeken toe voor de winter? Nee hoor! Februari is vaak de koudste maand van het jaar en de lange termijn modellen tonen gunstige signalen.

Polar Vortex

Eind januari/begin februari lijkt de Polar Vortex een nieuwe klap te krijgen. Voor de derde keer in 1 maand worden de gemiddelde zonale winden op 10 hPa hoogte en 60°N oostelijk. Als dat doorsijpelt naar de troposfeer blijft de kans op een NAO- en AO- configuratie groter dan normaal. Het poolhoog lijkt een blijver. Bovendien lijkt de setting van de Polar Vortex begin februari wat gunstiger voor Europa met een betere split in plaats van een verplaatsing. Laten we zeggen: “derde keer goeie keer”!

De Polar Vortex wordt voor de derde keer in een maand tijd gemiddeld oostelijk. (ECWMF – weatheriscool)

Madden Jullian Oscillation

De MJO is momenteel neutraal, maar lijkt naar level 6 en later misschien 7 te gaan. Dit betekent dat er een verhoogde depressie activiteit plaatsvindt boven de westelijke Pacifische Oceaan (ter hoogte van de Tropen). Dit zorgt voor de neiging een NAO- te creëren zo’n 10-12 dagen later. Concreet verhoogt fase 6-7 de kans op een geblokkeerd patroon met meestal kouder en droger weer in West-Europa.

De MJO lijkt gunstig te evolueren. (Weatheriscool)

NAO-index

Een negatieve NAO-index gaat niet altijd gepaard met kouder weer in West-Europa, dat bleek de voorbije weken en ook nu. Cruciaal in dit verhaal is of de NAO- configuratie west- of eastbased is. Concreet is een westbased NAO- niet positief voor winterweer en een eastbased wel. Momenteel hebben we duidelijk te maken met een westbased setting. Dit wil zeggen een hogedrukgebied boven en ten westen van Groenland. Een eastbased wil zeggen een hogedrukgebied boven en ten oosten van Groenland (meer richting Scandinavië dus). Het positieve nieuws voor de winterliefhebbers ligt hem in het feit dat de weermodellen het poolhoog komende weken meer richting Siberië duwen (weg van Noord-Amerika), waardoor de kans op een eastbased NAO- toeneemt. Dit lijkt volledig in overeenstemming met het signaal dat de MJO ons geeft.

De lange termijn simulatie van ECMWF toonde een duidelijke eastbased NAO- voor begin februari.

Komt de winter?

Op bovenstaande vraag is voorlopig geen antwoord. De signalen lijken positief, maar de wil van het weer is onveranderbaar. Meer dan de weerkaarten dagelijks analyseren in een gezellige sfeer kunnen we voorlopig niet doen! Koning Winter zit op zijn troon met zeer koud weer in verschillende brongebieden. Nu is het zaak hem uit te nodigen naar de Benelux…

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken