Het KNMI activeert opnieuw het droogteseizoen in 2025

Het meteorologisch droogteseizoen is op 1 april 2025 van start gegaan, een periode waarin het KNMI traditioneel het neerslagtekort monitort. Deze start volgt op een uitzonderlijk droge maartmaand, waarin slechts 6 millimeter neerslag viel tegenover het langjarig gemiddelde van 53 millimeter, een nieuw record voor maart. Komende dagen blijft het nog steeds droog. Pas vanaf 13 april 2025 nemen de neerslagkansen toe.
- Bijna 40.000 leden op het Youtubekanaal!
- Bekijk het weer op uw locatie
Toename verdamping door klimaatverstoring
Afgelopen decennia is de verdamping in Nederland en België toegenomen, voornamelijk door een stijging in zonnestraling en hogere temperaturen. Terwijl de hoeveelheid neerslag ongeveer gelijk bleef, nam de verdamping toe met ongeveer 60 millimeter sinds het begin van deze eeuw. Dit heeft geleid tot een significant groter neerslagtekort, waardoor de bodem tijdens het groeiseizoen sneller uitdroogt. Deze cyclus kan ook een verhoogde temperatuur in de hand werken.

Indicatoren zoals: SPI en SPEI
Om droogte op een gestandaardiseerde manier te meten, gebruikt het KNMI twee belangrijke indicatoren: de SPI (Standardized Precipitation Index) en de SPEI (Standardized Precipitation Evapotranspiration Index). De SPI kijkt puur naar de afwijking van de neerslag ten opzichte van het langjarig gemiddelde in een bepaalde periode (bijvoorbeeld 1 maand, 3 maanden, enzovoort).
De SPEI gaat een stap verder door ook rekening te houden met de verdamping, die sterk beïnvloed wordt door temperatuurstijgingen. Deze laatste factor wordt wellicht belangrijker komende jaren omdat het een realistisch beeld geeft van de droogte-ernst. Een negatieve waarde duidt op droogte; hoe lager de waarde, hoe extremer de droogte.
- Bekijk het actueel neerslagtekort
Droogte & hogere temperaturen?
De actuele weersituatie doet denken aan het voorjaar van 2020. Toen ging de corona-epidemie gepaard met hoge temperaturen en veel zonnige momenten. Dat resulteerde in een gegeven moment in een hittegolf in Nederland met kwikstanden tot 35°C en meer. In België werd ook een hittegolf geregistreerd in Ukkel. Meer toelichting over het verband in de weervideo op ons Youtubekanaal.
Foto: Ab Donker