Weersverwachting komende dagen: tegen volgend weekend weeromslag?

Het belooft opnieuw een droge week te worden met voldoende zonneschijn. Het is pas tegen volgend weekend dat een lagedrukgebied probeert te naderen vanuit het zuidwesten waardoor de onstabiliteit (en dus de wisselvalligheid) toeneemt. Dit zou dan een weeromslag opleveren vanaf zondag. Vanaf dan bestaat ook de kans op enkele buien, maar tot dan blijft het droog en zacht voor de tijd van het jaar!
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actueel weerbeeld in Europa
Een krachtig hogedrukgebied bevindt zich boven de Noordzee. Aan de oostflank denderen ijskoude bovenluchten (T850 <-10°C) naar het zuiden. De koude bovenluchten zelf bereiken de Benelux niet, maar met een omweg wordt aan de grond wel koelere lucht aangevoerd. In het zuid(west)en van de Benelux blijft de stroming meer uit het oosten komen. Daar blijven de bovenluchten zachter en is de aangevoerde lucht ook iets zachter waardoor de temperaturen daar rond 15°C blijven schommelen.
- Waar komt deze koude arctische lucht vandaan? HIER

Door de koude lucht is het in het oosten van Europa natuurlijk een stuk kouder dan in het westen. Meer nog, in het oosten zijn zelfs verschillende sneeuwzones actief, al verdwijnen die geleidelijk in de loop van zondag. De grens tussen de koude lucht en de zachte lucht bevindt zich in onze regio. Meer naar het westen, in Frankrijk, kan het kwik vlot boven 20 graden klimmen omdat de koudere lucht uit het noorden die regio niet kan bereiken. Ook aan de Middellandse Zee is het over het algemeen zacht, met uitzondering van de Adriatische zee.

Weersverwachting komende dagen
Maandag start koud met grondvorst/algemene vorst. Het wordt een overwegend zonnige dag, al trekken gedurende de dag verschillende hoge wolkensluiers over de Benelux. De zon heeft hier echter weinig tot geen problemen mee. De aangevoerde lucht is natuurlijk een pak frisser dan de afgelopen dagen met maxima die schommelen tussen 10-12 graden in het noorden en de Ardennen en 14-16 graden elders. De wind waait zwak tot matig uit het noorden tot noordoosten.
- Vorstschade aan planten: HIER

Dinsdagochtend start met lage bewolking in het noorden (iets vochtigere lucht). Elders is het nog helder. In de loop van de dag kunnen ook elders enkele wolkenvelden ontstaan (zowel lage als hoge), maar de zon blijft overheersen. In het noorden blijft er altijd wat meer bewolking hangen. De temperaturen blijven rond dezelfde waarden schommelen met maxima rond 10 graden in het noorden en 14-16 graden elders. De wind waait zwak tot matig uit het noorden tot noordoosten.

Ook woensdag start overwegend zonnig, al is er duidelijk iets meer bewolking aanwezig. Op de Noordzee ligt ook een dik pakket lage bewolking en die kan de kustgebieden schampen. In de loop van de dag ontstaan dan ook elders lage wolken waardoor het in de namiddag eerder wisselend bewolkt wordt met duidelijk minder zonneschijn. De temperaturen doen het wel nog steeds goed met maxima tussen 15 en 17 graden. Aan de kustgebieden blijft het koeler door het koelere zeewater. De wind waait zwak tot matig uit noordelijke richtingen.

Donderdag start met ochtendgrijs, maar in de loop van de dag worden de opklaringen breder vanuit het noorden. De wind blijft de noordelijke hoek kiezen, waardoor de temperaturen quasi ongewijzigd blijven. De maxima schommelen rond 10 graden in het westen en 16 graden in het oosten.

Vrijdag wordt het, na het opruimen van het ochtendgrijs, opnieuw een overwegend zonnige dag met (veel) hoge wolkensluiers. Dankzij de zonneschijn kan het kwik in de loop van de dag opnieuw boven 15 graden klimmen op veel plaatsen. Aan de kust blijft het koeler met maxima tussen 10 en 13 graden. Er staat immers een zwakke tot matige wind uit het westen tot noordwesten.

In het weekend verdwijnt het krachtig hogedrukgebied geleidelijk en vanuit het zuidwesten ziet een hoogtelaag de kans om richting de Benelux te trekken. Aan de voorzijde ervan wordt de aangevoerde lucht opnieuw zachter met maxima die zowel op zaterdag als zondag 20 graden of iets meer kunnen aantikken. Hoewel het op zaterdag nog droog zou blijven, is dat op zondag niet het geval. Vanuit het zuidwesten neemt de onstabiliteit dan toe met ook enkele buien, al dan niet met een donderslag. Dit luidt dan naar alle waarschijnlijkheid ook een weeromslag in.

Hoe ziet de rest van april er uit?
In de weerpluim wordt de stijging van de temperatuur naar komend weekend door de meeste leden en andere weermodellen ondersteund. Zaterdag en zondag volgt dan een thermisch maximum, maar daarna volgt een weeromslag met een toenemende wisselvalligheid. Ook de temperatuur zou daarbij opnieuw een stapje achteruit doen, maar de aangevoerde lucht zou wel aan de zachte kant blijven met maxima tussen 15 en 20 graden. Ideaal groeizaam weer dus voor de ontluikende natuur!

Voor de rest van april zijn de signalen in de weermodellen onduidelijk. Het langetermijnsweermodel van ECMWF (ECMWF-extended) laat hogedrukgebieden opnieuw het roer overnemen ten noorden en ten oosten van de Benelux. De Benelux zou in dat scenario dus niet zozeer droog zijn, maar ook niet nat. De temperatuur blijft wel boven normaal. Ook in het Amerikaanse weermodel zijn er geen signalen die duiden op een langdurig natte periode. Het hogedrukgebied zou daar postvatten ten westen van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In dat geval zou de temperatuur eerder rond normaal schommelen. Het moge dus duidelijk zijn, er zit een weeromslag aan te komen die tijdelijk een einde zal maken aan het droge weertype. Of we veel neerslag te verwerken zullen krijgen is evenwel onzeker aangezien het eerder om een buiig weertype zou gaan. Verder in april is de weersverwachting te onzeker.