24 oktober 2020 - 4 min. lezen
3 reacties 3

Vorige week was er nog sprake van een tropische depressie, maar inmiddels is Epsilon uitgegroeid tot een heuse orkaan. Deze verandert langzaam van trekrichting en trekt daarna verder. Wat betekent dit voor Europa? En is er al een opvolger voor Epsilon?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Snelle intensivering tot orkaan Epsilon

Terwijl weermodellen vorige week nog uitgingen van een ontwikkeling tot categorie 1 orkaan, bleek dat Epsilon meer in zijn mars had. De afgelopen dagen vond een zeer snelle intensivering van de storm plaats. De 27e tropische cycloon van het Atlantisch orkaanseizoen groeide in minder dan 24 uur tijd uit van tropische storm tot orkaan van de derde categorie.

Op woensdag 21 oktober om 5:00 verklaarde het National Hurricane Center dat tropische storm Epsilon windsnelheden van orkaankracht (meer dan 117 km/u) had bereikt. Om 23:00 dezelfde dag bleek dat er windsnelheden werden geregistreerd van 180 km/u. Daaruit bleek dat Epsilon was uitgegroeid tot een categorie 3 orkaan. Daarmee is Epsilon de vierde majeure orkaan van dit seizoen, naast de orkanen Laura, Teddy en Delta.

Het is bijzonder dat de orkaan zo snel intensiveerde terwijl hij zo ver oostelijk lag. Zoiets is nog nooit zó laat in het seizoen voorgekomen. Na de snelle intensivering bereikte orkaan Epsilon zijn hoogtepunt met windsnelheden van 185 km/u. Vervolgens trok hij in afgezwakte vorm ten oosten van Bermuda langs. Daar had men vooral last van de harde wind en de hoge golven.

In sneltreinvaart naar Europa

Inmiddels is de orkaan opgeschoven naar het noorden. Nog steeds produceert Epsilon windsnelheden van 120 km/u met rukwinden tot 150 km/u.

De route van orkaan Epsilon naar Europa. Tegelijkertijd zien we een ander lagedrukgebied naar het zuiden afzakken. (NHC)

Zoals hierboven zichtbaar is, trekt Epsilon naar het noordoosten in rap tempo. De storm verliest in de loop van zondag 25 oktober zijn tropische kenmerken. Dat komt omdat het oog verloren gaat door een verstoring van het convectiepatroon. Het zeewater is te koud om een circulatie met stijgende lucht in het midden in stand te houden.

Samensmelting met ander lagedrukgebied

Ondanks dat blijft de storm sterk. Maandag worden er nog windsnelheden van 100 km/u verwacht. Een dikke windkracht 10 dus. Na maandag gebeurt er iets bijzonders. Een lagedrukgebied dat nu vanuit Canada naar de oceaan migreert, ontmoet de restanten van orkaan Epsilon. Daarna smelten ze als het ware samen. Dat zorgt er ook voor dat de storm die ontstaat nóg sterker is.

Weermodellen tonen een zeer lage kerndruk van minder dan 940 hPa. windsnelheden die in de nacht van maandag 26 oktober op dinsdag 27 oktober lokaal kunnen oplopen tot boven 120 km/u. Dat komt overeen met windkracht 12, ofwel orkaankracht. Gelukkig ligt de storm nog boven zee.

Vanwege het grootschalige windveld van de storm is het mogelijk dat Ierland en IJsland een veeg mee krijgen van de stormwinden. Het is nog onduidelijk wat de storm na woensdag doet.

Opvolger van orkaan Epsilon in de maak

Een opvolger van orkaan Epsilon is alweer in aantocht. Boven de Caribische Zee ligt namelijk een lagedrukgebied dat buien veroorzaakt. De circulatie ervan verbetert geleidelijk en omdat de warme zee veel warmte en vocht kan afgeven, zal er waarschijnlijk de komende 48 uur een tropische depressie uit voortvloeien.

De volgende tropische depressie dient zich aan in de Golf van Mexico. Deze beweegt naar het noordwesten. (NHC)

Veel windschering voorkomt voorlopig dat de depressie zich snel uitdiept.

Filipijnen opnieuw bedreigd door tropische storm

Ook rond de Filipijnen zien we nieuwe stormen tot ontwikkeling komen. Eerder deze week trok tropische storm ‘Pepito’ over de Filipijnen. Later groeide deze uit tot een tyfoon met windsnelheden van 140 km/u. Inmiddels koerst deze afzwakkend verder richting Cambodja.

De nieuwe tropische depressie Quinta gaat recht over de Filipijnen. (PAGASA)

Ten oosten van de Filipijnen zien we een nieuwe tropische depressie, Quinta genaamd. Ze beweegt richting het westen en stormt waarschijnlijk vol over de Filipijnen heen. Vanwege het zeer warme zeewater en weinig windschering kan Quinta snel groeien. Volgende week zal ze naar verwachting als tyfoon verder gaan.

Quinta is de 25e tropische cycloon in de regio Noordwestelijke Grote Oceaan. Daarmee is het in 2020 een stuk rustiger dan normaal. Het is zelfs minder druk dan het Atlantisch orkaanseizoen. Dit is pas twee keer eerder voorgekomen, namelijk in 2005 en in 2010.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken