Op oudejaarsdag sneeuw in delen van de Benelux
Na een zeer zachte periode in het midden van december liggen de temperaturen vanaf de Kerstdagen gevoelig lager. Er is sindsdien op meerdere plekken al wat winterse neerslag gevallen. Zo vielen er op Eerste Kerstdag winterse buien, zorgde storm Bella op 27 december voor een sneeuwstorm in de Ardennen en kwam het op 29 december in Noordoost-Groningen tot een dun laagje sneeuw. Op de laatste dag van 2020 kan een neerslagzone opnieuw voor winterse neerslag zorgen in delen van de Benelux.
- Samen met al onze fans, volgers en weerliefhebbers zijn we op weg naar bijna 10.000 euro in de crowdfunding! 🏆
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Lagedrukgebied vanaf het Kanaal
In de nacht naar donderdag (oudejaarsdag) trekt een lagedrukgebied vanaf het Kanaal naar België. Ten noorden en oosten van dit lagedrukgebied bevindt zich een neerslagzone. Hoewel de iets zachtere lucht vanuit het zuiden steeds dichterbij komt, is de aanvoer eerst nog zuidoostelijk. Door deze aflandige stroming is de lucht koud genoeg om winterse neerslag te genereren.
Er is veel onzekerheid binnen de weermodellen met betrekking tot het lagedrukgebied. Daarom is het lastig te voorspellen waar en hoeveel (natte) sneeuw er zal vallen. De twee belangrijkste aandachtspunten zijn de precieze positie van het lagedrukgebied en de neerslagintensiteit. Bijvoorbeeld, een meer zuidoostelijkere koers van het lagedrukgebied zou betekenen dat vooral de Ardennen te maken krijgen met sneeuwval. Neemt het lagedrukgebied een noordwestelijkere koers, dan kan er in grote delen van België en delen van Nederland wellicht wat (natte) sneeuw vallen.
Dan is er ook nog de neerslagintensiteit. Als de neerslagintensiteit te laag is, zal het lastig worden om sneeuwval te genereren. Is de neerslagintensiteit een tijdje matig, dan kan er wellicht een dun laagje sneeuw ontstaan.
Configuratie op de weerkaarten
HARMONIE
Zoals gezegd is er nog veel onzekerheid binnen de weermodellen. Het fijnmazige weermodel HARMONIE was enkele runs op rij een van de modellen die het meest noordwestelijk zat. In de meest recente run laat dit model echter ook een positie meer naar het zuidoosten zien t.o.v. de vorige runs. Dit heeft als effect dat het zwaartepunt van de neerslagzone vooral over het zuiden en oosten van België komt te liggen.
In Nederland ligt het zwaartepunt over Zuidoost-Brabant en Zuid-Limburg. Ten zuidoosten van de lijn Bergen (Mons) – Leuven – Eindhoven tekent dit weermodel op veel plekken een sneeuwdek van 1 tot 5 cm in. Voor de toppen van de Ardennen uiteraard meer, omdat hier al een sneeuwdek ligt. Elders in België en in het zuiden van Nederland kan ook wat natte sneeuw vallen, maar aangezien zowel de neerslagintensiteit als de duur lager ligt, is de kans op accumulatie hier kleiner.
AROME
De nieuwste berekening van het Franse weermodel AROME toont in vergelijking met de vorige run ook een meer zuidoostelijke positie van het lagedrukgebied. Dat zou betekenen dat het zuidoosten van België hier de ‘jackpot’ krijgt met 3 – 10 cm sneeuw. Net als bij HARMONIE kan er elders in België en in het zuiden van Nederland ook wat (natte) sneeuw vallen, maar wederom is zowel de neerslagintensiteit als de duur daar lager. De kans op een sneeuwdek van meer dan 1 cm is daardoor beperkt.
COSMO
Tot slot nog het Duitse (fijnmazige) weermodel COSMO. Dit model tekent het lagedrukgebied het meest zuidoostelijk in. De meeste neerslag is daarmee voor het zuidoosten van België. Gezien de lage sneeuwgrens in combinatie met de hoger gelegen gebieden zal de meeste neerslag, net als bij AROME en HARMONIE, in de vorm van sneeuw vallen.
De gebieden ten zuidoosten van de lijn Charleroi – Maastricht maken hier kans op een sneeuwdek van een of twee centimeter, hogerop en tegen de Frans-Belgische grens wat meer met tot 5 à 10 cm sneeuw. Elders in België en Zuidoost-Nederland valt veelal 1 of 2 mm neerslag. Mocht de intensiteit even wat hoger zijn, dan kan hier tijdelijk wat natte sneeuw vallen, maar een sneeuwdek lijkt niet aan de orde.
Weersverwachting in het kort
Voorlopig heeft het zuidoosten van de Benelux de beste papieren om (natte) sneeuw te krijgen. Voor de Ardennen lijkt het vrijwel zeker dat er sneeuw zal vallen en daarmee zou het sneeuwdek daar nog met een aantal centimeters kunnen aangroeien en is er sprake van een winterse start van het nieuwe jaar. Voor de rest van België en het zuiden van Nederland is er kans op wat natte sneeuw, afhankelijk van de positie van het lagedrukgebied en de neerslagintensiteit. Mocht de intensiteit een tijdje wat hoger liggen, dan kan er wellicht wat accumulatie van (natte) sneeuw plaatsvinden.
Hoewel de meest recente runs opteren voor een meer zuidoostelijkere koers van het lagedrukgebied, is de onzekerheid nog altijd vrij groot. Het lagedrukgebied kan de komende runs nog zuidoostelijker worden ingetekend, maar ook een iets noordwestelijkere koers kan in de modellen verschijnen. Tot slot, sneeuwsituaties zijn zelfs op een termijn van 24 uur vooruit soms lastig te voorspellen.