25 december 2020 - 4 min. lezen
22 reacties 22

Delen van de Benelux mogen genieten van een witte kerst. We moeten ons echter ook gaan opmaken voor de eerste storm van het winterseizoen. Storm Bella gaat veel wind brengen, maar ook de nodige neerslag. En in de Ardennen dus ook opnieuw de nodige centimeters sneeuw. Hoe hard gaat het waaien en hoeveel sneeuw gaat er vallen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Storm Bella op weg naar de Benelux

Onze Britse collega’s van Met Office hebben op donderdag een code oranje uitgevaardigd voor windstoten. Hierdoor krijgt het systeem een naam, storm Bella. In de Benelux nemen we deze naam over. In het Verenigd Koninkrijk geldt de waarschuwing voor zaterdag 26 december (Boxing Day) en zondag 27 december.

Storm Bella is overigens een behoorlijk imposant systeem. Het heeft een diameter van 4000 km en een oppervlakte van 12,5 miljoen km2 ! Ter vergelijking, Europa heeft een totale oppervlakte van ongeveer 11 miljoen vierkante kilometer!

In de Benelux trekt de wind in de loop van de zaterdagmiddag aan vanuit het zuidwesten. In de avondperiode zijn langs de westkust al windstoten mogelijk tot 80 km/u. De wind trekt daarna nog verder aan. Er staat ons een onrustige nacht te wachten.

Op zondag bereikt storm Bella haar hoogtepunt. Dit zal in de voormiddag zijn. Windstoten pieken op dat moment tot 120 km/u langs de noordwestkust van Nederland. Elders in de kustgebieden komen de windstoten tot 100 km/u. Landinwaarts moet men rekening houden met windvlagen van zo’n 75 tot 90 km/u.

In de namiddag zwakt de wind af vanuit het westen. In het oosten van de Benelux kan het tot in de avond duren alvorens de wind af zal zwakken.

Maximale windstoot op zaterdag 26 december 2020 volgens HARMONIE
Maximale windstoot op zondag 27 december 2020 volgens GFS

Welke stormnamen kennen we?

Hoe werkt de naamgeving van stormen ook alweer?

In dit artikel staat alles uitgelegd over de naamgeving van stormen.

Misschien vraagt u zich af hoe het kan dat we al bij een storm met de letter B zijn? Dit komt doordat Met Éireann (de weerinstantie van Ierland) op 30 oktober code oranje gaf voor windstoten. Hierdoor was storm Aiden geboren. Ierland, Groot-Brittannië en Nederland werken samen wat betreft de naamgeving van stormen. Dit is de reden dat we nu met storm Bella te maken krijgen.

Overigens maakt België geen onderdeel uit van dit samenwerkingsverband. Het KMI werkt samen met Frankrijk, Spanje en Portugal. Zij gebruiken een andere lijst met namen. Van deze lijst zijn Alex, Barbara, Clement, Dora en Ernest inmiddels afgestreept. Mocht de volgende storm vanuit het zuiden komen, zal deze de naam Filomena dragen.

Gaat het om een ex-tropische storm? Dan gebruiken we de naam die aan het systeem is gegeven door het National Hurricane Center (NHC). Zo hadden we in 2019 bijvoorbeeld ex-orkaan Lorenzo die over het Britse schiereiland trok.

Het KNMI heeft 6 namen mogen kiezen voor de lijst met stormnamen voor 2020-2021. Dit zijn Christoph, Evert, Fleur, Julia, Klaas en Minne. Christoph komt van Christophorus Buys Ballot, de oprichter van het KNMI in 1854. Evert verwijst naar tweevoudig Elfstendtochtwinnaar Evert van Benthem, bij de Nederlanders ongetwijfeld bekend.

Het stormseizoen 2020-2021 loopt van 1 september 2020 tot en met 31 augustus 2021.

Hoeveel sneeuw valt er in de Ardennen?

Storm Bella brengt niet alleen veel wind, maar ook veel neerslag. De meeste neerslag valt, in de vorm van regen, langs de noordwestkust van Nederland. Daar kan op zondag meer dan 30 millimeter vallen. Verder landinwaarts neemt de neerslaghoeveelheid af, met uitzondering van de Ardennen.

Daar krijgt men namelijk te maken met orografische neerslag door opstuwing tegen de heuvelflanken. Boven de 400 meter kan het sneeuwdek aangroeien tot 20, lokaal zelfs 30 centimeter! De sneeuw zorgt uiteraard wel voor gladheid op de wegen naar de Ardennen. Zeker in combinatie met windstoten tot 80 km/u is het sterk aangeraden om hier rekening mee te houden op de weg!

Ook de eerste dagen van de laatste werkweek van dit jaar brengen waarschijnlijk sneeuw in de Ardennen. Hierdoor kan het sneeuwdek aangroeien tot meer dan 30 centimeter. Ook in andere delen van de Benelux groeit de kans op winterse neerslag.

Het uitgebreide weerbericht voor de komende dagen vindt u in dit artikel!

Neerslagtotaal op zondag 27 december volgens GFS

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken