16 december 2020 - 4 min. lezen
1 reacties 1

De vraag die vanaf november meermaals naar boven komt is “Krijgen we dit jaar een witte kerst?”. Wetende dat we eigenlijk maar 3-5 dagen op voorhand het weer nauwkeurig kunnen voorspellen is dit voor weermannen niet gemakkelijk om te beantwoorden. We zijn het er wel over eens dat de kans klein is in het gematigd klimaat van de Benelux. Maar hoe groot is de kans op een witte kerst in 2020? Volgens de allerlaatste weermodellen is de kans niet onbestaande en dat is al reden genoeg om verder te lezen 😀

Eerste 5.000 euro gehaald! Onze crowdfunding voor de eigen app is live! 📣

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hoe groot is de kans op een witte kerst in België en Nederland?

Laat ons beginnen met de definitie van een witte kerst:

België: In België spreekt men van een witte kerst als er op 25 december om 8 uur ‘s morgens minstens 1 cm sneeuw ligt en dat sneeuwdek moet gesloten zijn. 

Nederland: In Nederland is de definitie anders: daar is het een witte kerst als er op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek wordt gemeten.

Het is dus meteen duidelijk dat in Nederland een witte kerst moeilijker te bereiken is …

We hebben alle witte kersten sinds het begin van de metingen opgelijst in dit artikel. De laatste dateert van 2010. In Nederland kregen we afgelopen 120 jaar 8x een witte kerst. Dat wil zeggen 6.7%. In België kwam een witte kerst op 11 van de 120 jaar voor en is de kans dus 9.2%. Statistisch gezien is de kans op een witte kerst dus zeer klein. Bovendien vielen de meeste witte Kerstmissen in België in het begin van de 20e eeuw. In grote lijnen is de kans in België dus eerder in dezelfde orde als in Nederland.

Op 25 december 2010 lag er op veel plaatsen een imposant sneeuwdek. (Filip Kellens)

Echter, we moeten ook rekening houden met de klimaatverandering. December is gemiddeld 2-2.5°C warmer geworden sinds het begin van de metingen. Dat betekent dat de kans op een witte kerst nu eigenlijk nog kleiner is en ook steeds kleiner wordt. 5% dan zoiets? Zo simpel is het uiteraard niet maar 1 keer om de 20 jaar klinkt wel vrij logisch.

Onderstaande grafieken tonen de maximumtemperatuur op Kerstmis in Ukkel en de Bilt. Het valt op dat er een grote jaarlijkse variabiliteit is die de klimaatverandering voorlopig nog wat maskeert. Toch is het duidelijk dat de zwarte lijn (lopend gemiddelde over 30 jaar) gestegen is van gemiddeld 3°C tijdens het einde van de 20e eeuw tot gemiddeld 6°C tijdens het begin van de 21e eeuw. Dat is toch een markante opwarming.

In de Bilt zien we een gelijkaardige stijging, maar iets minder uitgesproken. Dat komt ook door de kortere meetreeks (1900 vs 1830).

Maximumtemperatuur op Kerstdag in Ukkel.
Maximumtemperatuur op Kerstdag in de Bilt.

Met alle bovenstaande informatie in het achterhoofd kunnen we besluiten dat de kans op een witte kerst in de Benelux statistisch gezien ongeveer 6%, ofwel 1 keer om de ~ 16 jaar.

Weersverwachting Kerstmis 2020

De weerkaarten tonen voor komende dagen aanhoudend zacht weer. Maar richting Kerstmis en de dagen daarna lijkt het stevig te kunnen afkoelen. Sommige weermodellen berekenen zelfs winterse neerslag in de Ardennen. De meest recente weersverwachting voor Kerstmis (gezien de termijn nog zeer onbetrouwbaar) zinspeelt op een wisselvallige dag met maxima rond 5-7°C in Ukkel en de Bilt. Geen witte kerst dus op basis van de huidige weerkaarten. In de Ardennen lijkt de kans op een (licht) winters weertype op kerstdag voorlopig groter.

Voorlopige temperaturen op 25 december 2020.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken