12 december 2020 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Hoge temperaturen lijken de laatste jaren in december steeds vaker voor te komen. Maar is dat wel zo? In deze blog neem ik een kijkje naar de hoogste temperaturen in december. Na een koele eerste decade van december 2020 zal de tweede decade uit een ander vaatje tappen met misschien wel 10°C en meer. Het wordt zacht weer. Zijn dubbele cijfers uitzonderlijk of komen ze vaker voor?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Zacht weer komt steeds vaker voor

Een stationair lagedrukgebied tussen IJsland en Groot-Brittannië komt vaker voor. Resultaat is dan een ZW-stroming die maritiem subtropische lucht naar de Benelux transporteert. Onderstaande grafieken tonen aan dat we op elke dag in december sinds het begin van de metingen al wel eens 10°C of meer gehad hebben. Het record staat op 16.7°C voor Ukkel op 16 december 1989 en op 15.3°C in De Bilt op 17 december 2015 en 24 december 1977. Voor wie dacht dat de winter vroeger altijd ijskoud was, heeft het mis.

Hoogste dagelijkse temperaturen in De Bilt sinds het begin van de metingen.
Hoogste dagelijkse temperaturen in Ukkel sinds het begin van de metingen.

Maximumtemperatuur in december stijgt

We zien wel dat de gemiddelde hoogste temperatuur stijgt de laatste jaren. Zo tonen onderstaande grafieken de hoogste temperatuur in december per jaar sinds het begin van de metingen. In het begin van de meetreeks lag de maximum op 11°C terwijl dat nu op 12.5°C ligt. Deze toename is rechtstreeks toe te schrijven aan de klimaatverandering. December gaat dus steeds vaker gepaard met zacht weer.

Hoogste temperatuur per jaar in De Bilt.
Hoogste temperatuur per jaar in Ukkel.

Zacht weer, volgende week 12°C?

De tendens voor komende 10 dagen is duidelijk: zacht! Met een wind die meestal uit het zuidwesten waait wordt er maritiem subtropische lucht aangevoerd. Op 850 hPa stijgen de temperaturen ruim boven het vriespunt, zeker aan de achterzijde van warmtefronten.

Aan de achterzijde van warmtefronten wordt het komende dagen zeer zacht.

Een eerste piek in de temperaturen lijkt er maandagnamiddag te komen. Dan lopen de temperaturen in de Benelux op tot 10-12°C. Ook op de middellange termijn blijft het zacht weer. Meer info daaromtrent via dit artikel.

Hoge temperaturen op maandag.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
3 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen