Onweerskansen woensdag 22 juni 2016
Deze weersverwachting voor de onweerskansen op woensdag 22 juni werd gebaseerd op de laatste uitdraai van het Amerikaans weermodel GFS. In de loop van de avond (19:30) verwachten we ook te beschikken over de Europese weerdata die wordt toegevoegd onderaan dit artikel. De weersvoorspelling is zoals steeds bij onweer een kansverwachting waarbij we zo goed en zo kwaad mogelijk alle parameters overschouwen die nodig zijn bij onweer. Onstabiliteit in combinatie met windschering geeft een significante kans op hevig onweer.
Wanneer en waar het precies gaat onweren geven we aan in onze eigen weerkaart. De kleurencodes gaan van geel tot rood. Paars wordt gehanteerd wanneer er uitzonderlijke natuurfenomenen worden waargenomen boven het grondgebied van de Benelux (België, Nederland en Luxemburg).
- Volg onze weerberichten via Facebook of Twitter
- Bekijk de bliksemactiviteit live via onze onweerradar
- Bekijk de laatste weerinformatie via de livestream op YTB!
- Volg onze weerfoto’s op Instagram
Onweerskansen woensdag 22 juni
Vooraleer we van start kunnen gaan met de technische analyse van de situatie moeten we iedereen op de hoogte brengen van de werking van onze Facebookpagina NoodweerBenelux. Veel mensen geven ons via mail mee dat ze de updates te laat te zien krijgen. Dat komt omdat Facebook reguleert welke berichten u op een bepaald tijdstip te zien krijgt. U kan dit gelukkig omzeilen en onze statusupdates altijd zien door op de ‘vind ik leuk’ te gaan staan en te kiezen voor ‘altijd als eerste weergeven in de tijdlijn’. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van onze laatste informatie!
Hoe groot is de onstabiliteit op woensdag?
We bevinden ons op 22 juni 2016 aan de voorzijde van een koufront dat gepaard gaat met een lagedrukgebied nabij Ierland. Tussen het warmtefront en het koudefront wordt een flinke portie onstabiliteit veroorzaakt. We noemen dit CAPE. Normaliter is een hoeveelheid van 100 tot 500 J/kg aan CAPE voldoende om onweer te veroorzaken.
Wanneer we jullie vertellen dat de CAPE op woensdag richting 2000-3000 J/kg gaat boven het noorden van Frankrijk weten we dus dat er stevig onweer mogelijk is. Deze CAPE is trouwens afhankelijk van de temperatuur in thermometerhut. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer CAPE er kan worden geconserveerd. Daarom dat de meeste zware onweersbuien ook in de zomerperiode ontstaan.
Bovenstaande CAPE wordt veroorzaakt door een zwakke luchtstroming uit het zuiden. Het warmtefront is ons immers gepasseerd in de nacht naar woensdag. In samenwerking met opklaringen die verspreid over de regio trekken kan de temperatuur dan ook vlot klimmen naar zomerse waarden van 25°C in België. In Nederland blijft het kwik lager met daar ook een verminderde hoeveelheid CAPE.
- Welke soorten ontladingen zijn mogelijk bij onweer?
- Wat bedoelen meteorologen met supercells?
Kansen op hagel vooral in beginstadium
Bij de onweerskansen op woensdag en donderdag behoort telkens een segment qua hagelkansen. Zo zien we tussen 14:00 en 21:00 een gerede kans op hagelstenen met diameter van 3 tot 5 cm. Vooral de cellen die nog maar net zijn ontstaan vertonen een solide en sterke stijgstroom met een verhoogde kans op deze ijsbolletjes.
De kans op woensdag blijft vooral beperkt tot de regio’s langs de Frans-Belgische grens en het grondgebied in het noorden van Frankrijk. Op donderdag zien we een verschuiving van de hagelkansen richting het binnenland van België en het zuiden van Nederland. Schade is dan ook niet uitgesloten! U kan de hagel volgen via onze hagelradar
Naast de onstabiliteit hebben we ook windschering
Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is de dynamische kant van onweer. Door een aanwezigheid van windschering in de eerste 6 km van de atmosfeer kan onweer zich ook gemakkelijk gaan organiseren. Bij de buien van eerder deze maand was dat minder het geval. Deze exemplaren bleven vooral hangen boven éénzelfde regio met wateroverlast tot gevolg.
In de situatie van woensdag en donderdag moet dat minder het geval zijn. Doch blijft wateroverlast en ook windschade bestaan vanwege de zeer onstabiele set-up. Hoe groot de kans op windhozen en/of valwinden is, is tot op dit moment niet te zeggen. LLS schommelt in de avondperiode tussen 5 en 10 m/s over het zuidwesten van de Benelux met een LCL van 800 tot 1000 meter. Dat zijn waardes die in principe voldoende zijn voor een lokale windhoos/tornado.
- Moeilijke termen? Check onze extreem weer gids!
Tijdstip van de onweersbuien
Kort door de bocht genomen, verwachten we de eerste onweerachtige buien tussen 15:00 en 18:00 boven Frankrijk. Met een zuidwestelijke luchtcirculatie worden de eerste onweders verwacht in de late avond aan de Frans-Belgische grens. Vermoedelijk in een complex (meerdere onweersbuien in 1 actief gebied). Dit heeft als nadeel dat een groter gebied binnen de Benelux geconfronteerd wordt met (veel) neerslag op korte tijd, windstoten aan de voorzijde van dit type onweer.
Voordeel is dat de kans op grote hagel afneemt naarmate zo’n complex zich verder organiseert. Opmerkelijk aan deze systemen is dat ze zonder zonneschijn ook in leven bleven. Ze profiteren van de onstabiliteit die werd opgebouwd overdag om zichzelf te voeden. Het belooft dus een onweerachtige avond/nacht te worden voor de westelijke gebieden van België en Nederland.