30 september 2019 - 3 min. lezen 48 reacties

We zijn nog maar net bekomen van het onstuimige weer op zondag of er dient zich alweer een nieuwe (zeer) natte dag aan. In eerste instantie trekt een warmtefront over, gevolgd door een actief koufront. Achter het koufront volgen ook nog een aantal buien die stevig kunnen uitpakken met eventueel onweer. Tijd om de bliksemradar opnieuw in de gaten te houden!

Waarschuwing is geldig vanaf dinsdagochtend 06:00 tot 21:00 in de avond.

Onweerachtige vooruitzichten

In de nacht van maandag op dinsdag trekt een warmtefront over de westelijke delen van België en over Nederland. Hier kunnen al enkele liters neerslag uit vallen. Deze hoeveelheid neemt toe naarmate men noordelijker gaat in de Benelux. In Zuid-België zal de neerslaghoeveelheid rond 1-2 mm liggen, in Noord-Nederland kan dit al gauw oplopen tot 10 mm.

In de loop van dinsdagochtend en -voormiddag trekt dan een actief koufront over, verbonden aan een depressie die zich voortbeweegt richting de Noordzee. Dit front zorgt voor aanzienlijke neerslaghoeveelheden, deze kunnen oplopen tot 20 mm of lokaal zelfs nog wat meer.

Op de Europese weerkaart is het systeem voor morgen duidelijk te zien. Bemerk ook de trog (dikke blauwe lijn) na het koufront, die voor extra buien zal zorgen.
Om 8:00 ligt het front over de westelijke helften van België en Nederland. In Nederland is dit koufront wel iets zwakker.

Felle buien tijdens de namiddag

Na de passage van het koufront dalen de temperaturen. Op hoogte gebeurt dit ook door nadering van een trog. Er ontstaat een groot contrast tussen de temperaturen op leefniveau en op enige hoogte. Met andere woorden: een onstabiel profiel wordt opgebouwd. Een onstabiel profiel kenmerkt zich wanneer het opstijgend deeltje warmer is dan zijn omgeving. Aangezien het opstijgend deeltje warmer is dan zijn omgeving, blijft het stijgen. Hieruit ontstaat dan ook de parameter: CAPE.

CAPE

De CAPE-waardes schommelen tussen 500- 1000 J/kg. Niet onmiddellijk hoge waardes, maar wel hoog genoeg om ook hagel te produceren.

Windschering

Windschering is belangrijk voor de organisatiegraad van buien. Hoe hoger de windschering ligt, des te beter een bui zich kan organiseren. We zien dat op dinsdag de schering kan oplopen tot boven 20 m/s (dat is 40 kn). Als we dit vertalen naar de organisatiegraad, dan zien we vooral multicell, met eventueel optie tot supercell.

Bovenstaande weerkaart van het Europese weermodel toont dat de schering erg hoog ligt.

Neerslag

Ook bij de buien kan de neerslagintensiteit hoog liggen. Dus naast de 10 tot 20 mm neerslag die al gevallen is bij het koufront, kan daar in de namiddag nog een paar liter bijkomen door buien. In het totaal kan dit voor sommige locaties dus 20 tot zelfs 30 mm opleveren over de gehele dag. Kans op wateroverlast behoort dus zeker tot de mogelijkheden.

Weermodel Arome voorziet op sommige locaties zelfs meer dan 40 mm neerslag door verschillende buien die over dezelfde locatie trekken.
Harmonie legt de nadruk iets meer op Nederland met daar op grote schaal meer dan 20 mm neerslag.

Weersverwachting

Morgen trekt een actieve regenzone langs, in de namiddag gevolgd door enkele stevige regenbuien met een onweerachtig karakter. Hagel is mogelijk, maar beperkt in grootte. De totale neerslagsom schommelt tussen 10 en lokaal 40 mm! Lokale wateroverlast is dus mogelijk. Op en top herfstweer dus!

Bovenstaand kaartje geeft de modus weer van de buien. We zien dat deze vooral zitten in het multicell gedeelte, met eventueel een optie tot supercell.
Hagelkans is matig, maar de grootte van de hagel valt mee. Maximaal 1 cm.

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

4 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen