24 januari 2014 - 4 min. lezen 19 reacties

De winter heeft tot op heden nog niets van zich laten horen. Dat zou dit weekend en vooral medio volgende week wel eens grondig kunnen veranderen. De details over deze (korte) winterprik kunt u helemaal onderaan dit artikel lezen. In deze weersverwachting bespreken we de kansen op onstuimig weer in de eerstvolgende 24 – 48 uur. Voor de liefhebber van felle buien (met eventueel onweer) en de meteoroloog een boeiende situatie.

Straalstroom boven België veroorzaakt onstuimig weer

Morgen lijkt het dan toch te lukken. Geholpen door een intense depressie boven het Verenigd Koninkrijk zien we in de vooravond van zaterdag een enorme versnelling ontstaan hogerop in de atmosfeer. De linkeruitgang van de straalstroom / jetstream komt pal op het westen van de Benelux te staan. Om u een idee te geven van de kracht van deze ‘versnelling’ => op zo’n 5.5 km (500 hPa) neemt de windsnelheid toe tot ruim 200 – 250 km/h (zaterdagavond 19:00 lokale tijd).

In combinatie met een lichte onstabiliteit (300 – 400 j/kg) kan het lontje heel snel gaan exploderen in grote delen van België en Nederland.

enorme straalstroom veroorzaakt onstuimig weer

De windschering die de buien moet helpen om windverschijnselen (windhozen / down of microburst) te veroorzaken is dan ook niet mals voor dit tijdsbestek (tussen 15:00 en 23:00). De 0-1 km windschering (low level windschering) piekt rond 18:00 naar zo’n hallucinante 24 tot 32 m/s. Deze low level windschering is vooral van belang voor eventuele windschade gerelateerd aan downburst / valwind.

De 0-6 km windschering (deep layer shear) swingt rond dit tijdstip eveneens uit de pan. Met waardes rond 40 – 45 hebben we grote kansen op lokale supercells (supercells veroorzaken vaak fel onweer en veel neerslag. In Amerika zijn ze de voorbode van tornado’s).

Fel onweer

Bovenstaande parameters in acht gehouden moet u morgenmiddag en vooral in de vroege avond rekening houden met forse buien uit het westen. Deze lijken vooral nabij de kust gepaard te gaan met onweer (mogelijk fel) en lokale windverschijnselen (hozen). Een iets sterkere windhoos (tornado) is bij deze waardes niet uitgesloten (mede door een laag LCL niveau).

Daarna de winter in?

Grote woorden leveren meestal kleine daden. Met dat in ons achterhoofd willen wij de winterkansen anno 2014 kaderen. Het klopt inderdaad dat er de laatste uren meer en meer kansen zijn verschenen op een winters intermezzo. Dat mag eigenlijk wel als je weet dat we de afgelopen 2-3 maanden amper iets van sneeuw of vrieskou hebben gezien. En hoewel wij hier echte zomerliefhebbers zijn met flink wat onweer gaan we er nog steeds vanuit dat een winter een winter moet zijn. Anders krijgen we vroeg of laat de rekening gepresenteerd.

Een handig instrument om de winter te volgen / voorspellen is de weerpluim. De groene lijntjes zijn diverse oplossingen binnenin het weermodel. De rode lijn is de OPER van het Europees weermodel. De blauwe lijn is de CONTROL van het Amerikaans weermodel. Als één van deze 2 lijnen grote bokkensprongen maakt, kan dat wijzen op een grote onzekerheid of mogelijk een trendbreuk met het huidige weertype. Veel lijntjes (groen, rood en blauw) onder het vriespunt wijzen op een koelere periode. Zoals u ziet wordt dat later volgende week een optie.

Belangrijk – updates

Wat heel belangrijk zal zijn is de situatie morgen opvolgen. Dit doen we door onderaan dit artikel waarnemingen te plaatsen van de toestand boven de Noordzee en verspreid in de Benelux. Zo hoeft u niets te missen van de meest actuele toestand. Jullie reacties en waarnemingen zijn natuurlijk ook van harte welkom. Een gewaarschuwd man is er in ons geval ‘3’ waard.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen