26 oktober 2021 - 4 min. lezen
189 reacties 189

Het “op en neer gaan” van het weer gaat onverminderd door. Komende dagen krijgen we in de Benelux te maken met een nieuwe opstoot van zachte lucht. Het kwik kan opnieuw stijgen tot 15°C en meer. Eind oktober en begin november lijkt een forse weeromslag op komst met een overgang naar (veel) koeler en wisselvallig weer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zachte lucht op komst

Een zeer krachtige trog met depressie ten zuiden van IJsland ligt ten westen van Europa. Een krachtig hogedrukgebied ligt gesetteld boven Centraal- en Oost-Europa. Daartussen is de luchtstroming zuidelijk tot zuidwestelijk waardoor er zachte lucht wordt aangevoerde naar de Benelux. Op hoogte gaan de temperaturen fors de hoogte in met 5-10°C op 850 hPa.

Een diepe trog boven de noordelijke Atlantische Oceaan en een sterk hogedrukgebied boven Centraal- en Oost-Europa op 28 oktober 2021.

Zacht in bijna heel Europa

Deze temperaturen leveren op woensdag, donderdag en vrijdag hoge maxima op, tot boven 15°C. Dat is ruim warmer dan normaal. We hebben nu gemiddeld 13-14°C in de Benelux. Onderstaande weerkaart toont aan dat de zachte lucht op vrijdag een zeer groot deel van Europa verovert, inclusief Scandinavië waar het na een forse koudeprik dus ook zal opwarmen (al dan niet tijdelijk ..).

De Europese temperatuurkaart kleurt hier rood, duidend op (veel) hogere temperaturen dan normaal. (WXCharts)

Vrijdag lokaal tot 18°C

Op vrijdag komt het thermisch hoogstandje tot een apotheose met dan temperaturen tot 17-18°C. In het westen liggen de temperaturen iets lager want daar schuiven na de middag al meer wolkenvelden binnen die de opwarming zullen temperen. Bekijk de actuele temperaturen via onze website.

Hoge temperaturen op vrijdag 29 oktober.

Veel zon en droog

De opstoot van zachte lucht gaat gepaard met droog weer en veel zon. De hogedruk heeft een grote invloed (stabilisatie!) waardoor stapelwolken geen kans maken. Daarnaast is de aangevoerde lucht droog wat ervoor zorgt dat wolken geen kans krijgen. Voor veel mensen prachtig herfstweer!

Volop zon op donderdag 28 oktober.

Weersomslag in zicht met lagere temperaturen

Zaterdag schuift de trog vanaf het westen al dichterbij en bereiken de eerste regenzones van betekenis de Benelux. Dat wordt het begin van een echte weeromslag. De trog verplaatst zich geleidelijk naar het oosten en ligt tegen maandag over de Benelux. Aan de voorzijde worden zaterdag, en wellicht ook nog zondag, zachte dagen met een transport van lucht uit het zuiden. De regenwolken zullen de temperaturen wel drukken.

Tijdens het laatste weekend schuift de trog dichterbij vanaf het westen.

Maandag draait de wind naar het westen en wordt de aangevoerde lucht koeler. Het kwik gaat dan geleidelijk meerdere graden naar beneden.

Elke dag regen vanaf zaterdag

De weerkaarten liegen er niet om. Vanaf zaterdag houden we best dagelijks rekening met regen. De ene na de andere regenzone of buienzone trekt over en laat een aantal liters regenwater achter. Hoeveel en waar precies, dat zijn details die we de volgende dagen nog moeten ontdekken.

Op de lange termijn koeler?

Op de lange termijn (10 dagen en meer) tonen de weermodellen al enkele dagen een interessante configuratie. Een hogedrukrug vormt zich vanuit het poolhoog en zoekt connectie met de Atlantische Oceaan. De troposferische polar vortex wordt daardoor gesplitst in verschillende lobben (hieronder aangeduid met L). Het opschuiven van een van dergelijke lob naar Scandinavië – Siberië zou een NW-stroming veroorzaken in West-Europa. Die zorgt voor koeler weer.

Van een gezonde troposferische vortex is geen sprake. We zien verschillende afzonderlijke lobben berekend voor 5 november. De kans op een koude-uitbraak naar het zuiden neemt hierdoor toe.

Onderstaande weerpluimen tonen de afkoeling in november duidelijk. Dit gaat gepaard met vrij veel neerslag (wisselvallig weer). In de Ardennen kan er misschien al wat winterse neerslag vallen.

GEFS toont duidelijk een afkoeling na het weekend, begin november.
Nu is het nog zacht, maar volgende week wordt het mogelijk beduidend koeler (en wisselvallig).

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken