Waarom krijgen we steeds vaker extreme temperaturen en intense hittegolven?
Momenteel maken we een zeer zware hittegolf mee, met meerdere dagen achter elkaar temperaturen boven 35°C op veel plaatsen. Het moge duidelijk zijn: de jongste jaren krijgen we steeds vaker te maken met zulke weerextremen. De klimaatverstoring speelt daarin een zeer belangrijke rol.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om te participeren als weeramateur of liefhebber van het weer in het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
Extreme hittegolf
Momenteel maken we een zeer intense hittegolf mee. We kunnen wellicht zelfs spreken over een superhittegolf, aangezien de temperaturen voor 3 dagen op rij boven de 35°C zullen uitkomen. Een hittegolf met zo’n intensiteit is echt zeer uitzonderlijk voor onze contreien. Extreme temperaturen boven 35°C komen immers niet zo vaak voor en zeker niet voor zo’n lange periode. Een week geleden verbroken we nog een dagrecord in Ukkel.
- Hou het hoofd koel met deze aircooler zonder bewegende onderdelen! Ietwat prijzig, maar je hebt er wel wat voor.
Intensiteit van hittegolven neemt toe
Op de lange termijn zien we ook een zeer duidelijke tendens. De hoogste temperaturen die tijdens de zomer worden gemeten vertonen een stijgende trend. Dat is zowel voor Ukkel als De Bilt het geval. De laatste jaren worden er steeds meer extreme temperaturen waargenomen, zoals bijvoorbeeld afgelopen zomer het geval was in 2019.
- Meet de temperatuur op een analoge of digitale manier! Wij verkiezen absoluut de digitale manier omdat we ook een connectie hebben met een app of website. Dit toestel van Alecto kan dat bijvoorbeeld.
Toen kende West-Europa een ongeziene extreme hittegolf, met op vele plaatsen temperaturen rond 40°C en zelfs meer. In België werd toen het absolute record met zo’n 3°C verpulverd!
Klimaatverstoring en extremen
Frequentie hittegolven neemt toe
Niet alleen de intensiteit van de hittegolven neemt toe in de Benelux, maar ook de frequentie. Zo kwam vroeger een hittegolf slechts 1 keer voor om de 4 jaar in Ukkel. De laatste jaren is dat gemiddeld jaarlijks! De laatste 6 jaren kwam er steeds minstens 1 landelijke hittegolf voor in België. In De Bilt was dat enkel het geval tijdens de laatste 3 jaar.
Vorig jaar kregen we zelfs 3 landelijke hittegolven in België en 2 in Nederland. De huidige hittegolf is vooral uitzonderlijk o.w.v. z’n intensiteit en de opeenvolging van dagen met temperaturen boven 35°C. Zulke hoge temperaturen kwamen vroeger maar zelden voor in onze contreien en nu dus veel frequenter.
Extreme temperaturen worden waarschijnlijker
Temperatuurcurve schuift op
De klimaatverstoring heeft een zeer duidelijke invloed op het voorkomen van extreme temperaturen. Als de gemiddelde temperatuur stijgt, zorgt dit eveneens voor een verschuiving van de extreme temperaturen. Tegelijkertijd zorgt dit er ook voor dat koude extremen minder frequent voorkomen. Dat illustreert onderstaande figuur uit het IPCC.
- Geïnteresseerd in het weer overal te wereld? Dit boek mag niet ontbreken in je boekencollectie
Momenteel is het wereldwijde klimaat al met meer dan 1.1°C opgewarmd. In de Benelux zitten we aan een opwarming van ongeveer 2.5°C sinds de pre-industriële periode. Daardoor vergroot bij ons de kans op het voorkomen van zeer warm weer, alsook het voorkomen van record-warm weer (denk maar aan de nooit eerder geziene 40°C in de schaduw!).
Zwakkere straalstroom brengt meer blokkades en extremen
Doordat de straalstroom zwakker wordt, komen geblokkeerde atmosferische patronen steeds vaker voor. Dat betekent dat we vaker langdurig onder invloed kunnen komen van hogedrukgebieden met warm en stabiel weer over een lange periode. Doordat de straalstroom ook meer gaat meanderen, kan de intensiteit van het warmtetransport naar het noorden vergroten. Daardoor kan zeer warme lucht ver noordelijk doordringen en vergroot bij ons de kans op extremere temperaturen.
We kunnen dus concluderen dat we in de Lage Landen de laatste jaren steeds vaker te kampen krijgen met extreme hitte en dat de klimaatverstoring daarin een zeer belangrijke rol speelt. De kans op het voorkomen van zomers met hogere temperaturen in de Benelux is beduidend toegenomen.
Sommige linkjes bevatten affiliate