4 december 2019 - 4 min. lezen 146 reacties

Afgelopen dagen hadden we te maken met rustig hogedrukweer. Een kern van hoge druk (met waarden boven 1030 hPa) bevond zich boven onze omgeving, wat zorgde voor weinig wind maar ook voor een zogenaamde subsidentie-inversie (dalende luchtbewegingen). Doordat de kern van hoge druk overwegend ten westen van ons lag, kon vochtige lucht nog tot bij ons geraken aan de oppervlakte, die dan gevangen bleef zitten onder deze inversie. Tijdens de nachtperiode werd het dauwpunt in opklaringsgebieden dan ook snel bereikt door stralingsafkoeling.

Op meerdere plaatsen resulteerde dat in dichte (aanvriezende) mistbanken, die moeilijk oplosten door de sterk afgenomen kracht van de zon, alsook door de afwezige wind die voldoende turbulentie onmogelijk maakte.

Mist op donderdag

Bij een sterk hogedrukgebied, zoals dit waar we nu mee te maken hebben, bevindt zich vaak een subsidentie-inversie, waarbij de lucht opwarmt en uitdroogt door dalende luchtbewegingen. Ook donderdag hebben we nog te maken met deze mistbanken onder de subsidentie-inversie, vooral in de lagergelegen gebieden van de Benelux.

De gebieden boven 200 meter lijken boven de inversie te liggen, waardoor daar de opklaringen waarschijnlijk breed blijven.

Waarom er de afgelopen dagen mist ontstond.

Het weermodel AROME, dat recente mistsituaties vrij goed heeft ingeschat, laat deze situatie mooi zien op onderstaande soundings. Op de onderstaande soundings zien we de subsidentie-inversie mooi terug: de temperatuur stijgt en de lucht droogt uit met de hoogte, in plaats van andersom zoals dat gewoonlijk gebeurt (de lichtblauwe (dauwpunt) en rode (temperatuur) curves gaan uit elkaar).

Soundings van het weermodel AROME voor donderdagochtend (meteociel.fr)

Op de bovenste sounding, die is genomen in het centrale deel van de Benelux, zien we de koude en vochtige luchtlaag onder de inversie goed weergegeven. Helemaal onderaan liggen de dauwpunt– en temperatuurcurves heel dicht tegen elkaar, wat betekent dat de luchtvochtigheid er 100% is.

Enkele tientallen meters hoger zien we de sterke subsidentie-inversie met zeer droge lucht. Op de onderste sounding, boven de Ardennen, steekt men boven de inversie uit en blijven de opklaringen waarschijnlijk breed.

Zowel AROME (links) als HARMONIE (rechts) geven op donderdag nog steeds mistig weer aan tijdens de middagperiode. Boven de Ardennen zijn er brede opklaringen (meteociel.fr)

Een aantal weermodellen laten ook op donderdag de mist moeilijk optrekken, andere voorzien dan weer stilaan wat opklaringen hier en daar. De grootste kans op opklaringen lijkt voor het oosten van de Benelux te zijn, alsook voor de hoger gelegen gebieden. Indien het effectief betrokken blijft, belooft het ook vrij fris te blijven met op die plaatsen dan maxima tussen 1 en 4 graden.

Indien de lage bewolking moeilijk oplost, blijft het fris, althans volgens AROME. Boven de Ardennen is het dan warmer dan het in het centrum van de Benelux (door de inversie en de opklaringen).

Wisselvallig op vrijdag

Vanaf vrijdag verandert de situatie compleet. Het hogedrukgebied trekt weg naar het oosten van Europa en maakt plaats voor een aanstormend lagedrukgebied vanop de Atlantische oceaan. De wind neemt toe en bovendien worden er samen met de zachte zuidwestenwind storingen aangevoerd.

Op vrijdag bereikt een koufront onze regio en brengt naast regen ook veel wind en zachtere temperaturen mee (DWD).

Op grote schaal lijkt er dan neerslag te zullen vallen, aan de kust kan dat zelfs gaan tot 20-30 mm en zijn er windstoten mogelijk tot 80 km/h. Meer naar het binnenland toe, halen die windstoten eerder 60 km/h en valt er gemiddeld een tiental mm neerslag. Maxima stijgen alweer richting dubbele cijfers in de kustregio.

Het weerbeeld voor komende vrijdag volgens GFS (wetter3). Het wordt duidelijk zachter (links, temperatuur in graden), maar ook natter (midden, geaccumuleerde neerslag tot vrijdagnacht in mm) en winderig (rechts, windstoten in km/h).

Richting het komend weekend blijft het wisselvallig en eerder herfstachtig. Voorlopig lijkt het daarbij, alvast tot begin volgende week, zachter dan normaal te blijven. Meer hierover en ook een bespreking in verband met de stratosfeer, in een volgende update van Lander.

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

6 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen