27 september 2019 - 5 min. lezen 247 reacties

Afgelopen dagen was de zon al één van de grote afwezigen. We kregen voor het eerst sinds geruime tijd regenzones en zwaarbewolkte dagen. We vertoefden wel al die tijd in maritieme lucht, waardoor de temperaturen het met 17-18 graden toch nog relatief goed deden. De eerstkomende dagen blijft het wisselvallige weer aanhouden, maar vooral de wind zal een tandje bijsteken. Naar midden volgende week toe, zoekt de wind tijdelijk een noord component op, wat de temperaturen nog wat naar omlaag duwt.

Neerslagzones wisselen elkaar af

U heeft het de afgelopen tijd wel gemerkt: de zon was vaak afwezig en van tijd tot tijd kregen we verschillende neerslagzones over ons heen, die het broodnodige water losten voor de natuur. De aanvoer was immers steeds maritieme, vochtige oceaanlucht wat voor dat wisselvallige weer zorgde.

De zuidwestelijke aanvoer bezorgt ons veel wolken en af en toe regen. Temperaturen schommelen hierdoor rond normaal. Bemerk ook de zwakke rug van hogedruk die zaterdagnamiddag nadert.

Komende dagen blijven vooral de wolken dominant aanwezig, al kan de zon zaterdag tijdelijk wat meer ruimte krijgen. In de ochtend is dit nog niet het geval, dan is er nog veel bewolking aanwezig waaruit af en toe wat regen kan vallen. In de loop van de namiddag komen we tijdelijk onder de invloed van een zwakke wig van hogedruk.

Dit zou de neerslag geleidelijk aan wat onderdrukken en lokaal kan dan ook de zon even komen piepen. Dit is slechts van korte duur, want in de nacht van zaterdag op zondag verdwijnt deze rug en begint het weer te regenen vanuit het westen op nadering van een warmtefront, verbonden aan een depressie die koers zet richting het Verenigd Koninkrijk.

  • Weerliefhebber? Dit boek mag niet ontbreken aan je collectie
Warmtefront begint aan de oversteek van zuidwest naar noordoost tijdens het weekend.

Winderige zondag

Zondag starten we de dag met regen over de Benelux. De regen is afkomstig van de vochtige, zachte luchtmassa na het warmtefront. Ook de wind is dan al van de partij. Later in de namiddag en avond trekt dan het koufront over. Tijdens en na de passage van het koufront, schakelt de wind nog een tandje hoger boven de Benelux. De weermodellen zijn de laatste runs een beetje naar elkaar toe gegroeid, maar er is nog steeds onzekerheid over de sterkte van de rukwinden.

Het Europese weermodel gaat voor rukwinden tot 100 km/h voor de noordwestkust van Nederland, elders in de Benelux blijft het iets rustiger met rukwinden tot 70 à 90 km/h. Het Amerikaanse weermodel houdt het nog iets rustiger met rukwinden tot 75 km/h. Los hiervan: dynamisch weer zit er zondag zeker in!

De isobaren (lijnen van gelijke druk) komen in de loop van zondag en zondagavond zeer dicht bij elkaar te liggen. Dit verhoogt de kans op stevige rukwinden.
Vooral aan de kust in Nederland kunnen de rukwinden pieken naar 100 km/h. Elders in de Benelux schommelen de rukwinden tussen 70-90 km/h.

Voor het eerst terug onder 15 graden als maximumtemperatuur?

In België is het al geleden van 28 mei (14.8 graden) dat de maximumtemperatuur onder 15 graden lag in Ukkel en voor Nederland, in De Bilt, is het zelfs al van 21 mei geleden (13.2 graden), maar daar komt binnenkort verandering in.

Vanaf woensdag doet de temperatuur nog een stapje achteruit. De temperaturen zouden uitkomen rond een 13-14 graden, wat té fris is voor de tijd van het jaar. De oorzaak hiervan is de vorming van een rug op de oceaan, die zorgt voor de aanvoer van polaire lucht. Aan de voorzijde van de polaire lucht vormt zich op het grensvlak een randdepressie. Deze kan vooral op dinsdag nog extra liters in de regenton brengen. Ook de wind neemt dan nog tijdelijk toe. Na de randstoring koelt het sterk af en dit kenmerkt zich dan ook in een abrupte daling van de dauwpunten. Ook de neerslag neemt dan af. 

Temperaturen blijven door de noordelijke aanvoer steken op 13-14 graden. Dit zijn té koude temperaturen voor de tijd van het jaar.
Ook de minima kunnen, indien het genoeg opklaart, laag uitvallen.

Conclusie

De weerpluim leert ons dat het de komende dagen nog steeds vrij wisselvallig blijft, met woensdag en donderdag tijdelijk wat droger weer (maar dan ook kouder). Voor de tweede helft van volgende week zien de weerkaarten er terug wat wisselvalliger uit, de wind zoekt immers terug westelijke sectoren op. Hiermee samenhangend stijgt de temperatuur terug een beetje en kan de wind terug wat in kracht toenemen. Van stabiel najaarsweer is geen sprake de komende zeven tot tien dagen!

EC pluim van deze ochtend (regio zuid) laat het begin oktober koeler worden, met ook lage minima.
De wisselvalligheid blijft duren. Pas na passage van de randstoring, wordt het wel tijdelijk wat droger.
GEFS pluim van deze ochtend schetst hetzelfde beeld. De dip door noordelijke stroming is ook hier te zien. Later terug wat normalisatie van de temperaturen.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken