199

Afgelopen dagen kregen we soms al een voorproefje van wat ons de komende weken te wachten staat: lenteweer! Het is de tijd van het jaar van beginnende bloesem, kleine bloemen en gras dat steeds groener wordt. De volgende dagen probeert de lente de Benelux te veroveren maar dat lukt nog niet echt goed. Begin volgende week is dat een ander verhaal met dan mogelijk 20°C in de schaduw.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Koele maart tot nu toe

Maart 2021 verloopt tot nu toe koeler dan normaal. Met een dominantie van winden uit de noordelijke hoek lagen de temperaturen zowaar 0.5-1°C onder het langjarig gemiddelde. Daarbij vielen soms typische maartse buien met zelfs sneeuw in de Ardennen. Het mag duidelijk zijn dat 2021 tot nu toe geen herhaling van 2020 is. In februari kregen we een forse vorstperiode en echte lente bleef voorlopig uit. Cumulatief verloopt 2021 in zijn geheel tot nu toe zelfs iets koeler dan normaal. Na bijna 3 volle maanden is dat tegenwoordig “best opvallend”.

Temperatuurafwijking t.o.v normaal in De Bilt. (KNMi)

Wisselend weerbeeld komende dagen

Ook voor de volgende staat er nog geen langdurige droge periode op de weerkaarten. De algemene drukconfiguratie is een uitgesproken lagedrukgebied nabij en ten zuiden van IJsland en een hogedrukrug boven Oost-Europa. Daartussen ligt de Benelux. Voorlopig levert dat rustig, droog en zacht weer op. Maar, donderdag en vrijdag schuift de trog bij het lagedrukgebied dichterbij. De kans op regen zal daardoor (tijdelijk) wel toenemen.

Een sterk meanderende straalstroom verzorgt momenteel het weer.

Of er echt veel neerslag zal vallen is nog maar de vraag. Weermodellen berekenen een eerder buiig karakter waarbij de lokale verschillen groot zullen zijn. En zo zal maart 2021 eindigen als een droge maand. Met andere woorden, een maart met minder neerslag dan normaal, op de meeste plaatsen althans.

Vooral vrijdag kan er algemeen regen van betekenis vallen.

Kortstondige opstoot van zachte lucht

Zaterdag kennen de temperaturen nog een echte dip (dan is er zelfs tijdelijk sneeuw mogelijk in de Ardennen), maar vanaf zondag volgt dan een opstoot van zachte lucht. Op 850 hPa (ongeveer 1500 m) gaan de temperaturen omhoog tot 5-7°C.

Begin volgende week wordt er (tijdelijk) zachte lucht aangevoerd vanaf het zuiden.

Met dergelijke temperaturen op hoogte en veel zon kunnen de temperaturen op neushoogte oplopen tot 16-20°C. Dat valt zeker onder de noemer “lente”. We verwachten dan ook dat de natuur zal exploderen. Met name dat planten, bomen en bloemen zullen opschieten zodra ze de lentezon voelen.

Dinsdag wordt West-Europa ondergedompeld in de zachte lucht.

Lange termijn weer koeler èn wisselvallig?

Is het lenteweer volgende week een blijver? Daar ziet het niet naar uit. De meeste weermodellen laten een lagedrukgebied migreren naar het noorden van Europa. Tegelijk werpt een hogedrukgebied zich op ten westen van de Benelux met poging tot aanhechting naar Groenland. Als dit slaagt krijgen we tijdens het tweede deel van volgende week te maken met een polaire glijbaan. Dat levert mogelijk aprilse grillen op, als de bovenluchten voldoende koud zijn. Bij GFS is dat het geval, bij ECWMF voorlopig niet. Dit laatste weermodel kiest eerder voor een wisselvallige zuidwestelijke luchtstroming.

Eind volgende week vormt er zich een hogedrukrug op de Atlantische Oceaan. Dat zorgt voor koeler en meer wisselvallig weer.
Het GEFS toont een korte opstoot van zachte lucht, gevolgd door een afkoeling.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken