19 maart 2020 - 3 min. lezen 0 reacties

De zon wint dagelijks aan kracht en met hogedrukgebied in onze buurt konden we de voorbije dagen dan ook genieten van echt lenteweer. “Eindelijk” was de eerste reactie onder onze volgers. Op woensdag stegen de temperaturen in België zelfs tot 17.7°C in Kleine Brogel en Herhet. De natuur kon het gebruiken na het wisselvallig weer van afgelopen weken en ontluikt nu in een razendsnel tempo.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Een sneeuwklokje. (Inez Goriz Durinck)

Heerlijke dinsdag en woensdag

In moeilijke tijden als deze zoeken mensen vaak steun/vreugde in de natuur. Gelukkig staat de lente voor de deur en kregen we zelfs een voorproefje. Zoals aangekondigd konden we vooral op dinsdag en woensdag genieten van prachtig lenteweer in de Benelux. Met een overvloed aan zonneschijn stegen de temperaturen op woensdag tot 17.7°C in Belgisch Limburg. Lokaal zal de kaap van 18 graden daar zeker wel bereikt zijn.

Nederland had meer bewolking te verwerken, vooral op woensdag, als gevolg van het naderend koufront. Zonnig lenteweer in deze periode is zeker niet uitzonderlijk maar deed extra deugd na de lange wisselvallige periode die we net achter de kiezen hebben.

In Kleine Brogel steeg het kwik op woensdag tot 17.7°C. (Meteociel)

Bol- en knolgewassen

Door de zachtere temperaturen begon de natuur dit jaar al snel te ontluiken. Traditioneel zijn de eerste lentebloeiers de bol- en knolgewassen zoals Krokussen, Narcissen, Tulpen, Sneeuwklokjes,… Deze hebben een voedselvoorraad in hun bol/knol zitten en kunnen zich zo als eerste in de lente laten zien. Zodra het voorjaarszonnetje verschijnt, laten ze zich van hun mooiste kant zien. Wisten jullie trouwens dat de ideale diepte van de bol/knol ongeveer 3x de diameter van de bol/knol zelf is?

Prachtige opschietende bloemen. (Linda Croonen)
Het bekende bolgewas, de Narcis (paasbloem). (Theo Zeelen)
Een bos vol met witte Narcissen. (Louise De Smedt)
Paarse kleuren in de natuur. (Petra de Jaeger)

Bloesems

Bomen krijgen hun bloesems meestal pas in april. Vooral de nachttemperaturen in maart zijn daarvoor bepalend. Hoe kouder de nachten, hoe langer de bloesems op zich laten wachten. Door de relatief zachte januari en februarimaand is de natuur momenteel een 2-3 weken vroeger dan normaal.

We zien daarom al verschillende bomen in bloesem staan. De vraag is wel wat het gevolg zal zijn van de (ijs)koude nachten die de komende dagen op het programma staan. Zal dat de natuur een beetje vertragen?

Roze kleuren met een blauwe achtergrond. (Liesje de Wit)
De Magnolia begint ook aan zijn mooie tijd! (Marleen Coleman)

Blijft het lenteweer?

Na een grijze vrijdag (passage koufront) met ook wat regen in België schakelen we vanaf zaterdag terug over op een zonnig weertype. Met een naar het oosten draaiende wind kelderen de temperaturen wel. Vooral de nachten worden ijskoud, voor de tijd van het jaar, met op grote schaal (grond)vorst. Het Europese weermodel berekent zelfs matige vorst, iets dat we in de winter van 2019-2020 ons maar moeilijk konden voorstellen.

Het is het resultaat van heldere nachten en ijskoude bovenluchten. De wind valt niet weg, anders zou het nog kouder kunnen worden. Overdag zorgt een stralende zon voor maxima dicht tegen 10°C. Door de schrale oostenwind zal het wel gevoelig kouder aanvoelen.

Koude nachten vanaf zaterdag. Volgende week mogelijk matige vorst.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken