3 juni 2020 - 5 min. lezen 0 reacties

Met dit mooie, droge weer ondervinden veel mensen hinder van hooikoorts. Niezen, kriebelende ogen, een jeukende keel: het hoort er allemaal bij. In deze tijd vragen veel mensen zich af of ze nu last hebben van hooikoorts, of dat ze Covid-19 hebben. Wat zijn eigenlijk de overeenkomsten en de verschillen? En zit er een verbetering aan te komen voor hooikoortspatiënten?

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Populier pluizen
Pluizen van de populier zorgen voor een ‘sneeuwdek’ op het gras

Hooikoortsseizoen op zijn hoogtepunt

Het hooikoortsseizoen is inmiddels al 6 maanden bezig. Vanaf de jaarwisseling hadden we al te maken met hooikoorts. Het begon met de els en de hazelaar. Deze werden gevolgd door de bloei van de berk. Ongeveer 3 miljoen mensen zijn gevoelig voor de pollen van de berk!

  • Geef pollen geen kans door gebruik te maken van een luchtzuiveraar. Een luchtwasser filtert bijna alle allergische stofjes! Handig

Nu zijn de graspollen daar ook nog bijgekomen. Kortom, het hooikoortsseizoen is op zijn hoogtepunt.

Al ruim anderhalve maand geleden werden de eerste graspollen waargenomen. Toch is de piek van de graspollen nog niet bereikt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de droogte waarmee we te maken hadden in de maanden april en mei. De regen in het op één na laatste weekend van mei, heeft ervoor gezorgd dat grassen nu massaal hun graspollen gaan afgeven.  

  • Last van vermoeide en droge ogen? Optrex heeft een product beschikbaar in het gamma om de ogen te verzachten en te verfrissen. Het neemt ook geïrriteerde deeltjes weg. Bestel hier.

Als we naar de hooikoortskalender kijken, zien we dat er nog veel meer flora klaar staat om te bloeien.

De weegbree verdient in dit geval speciale aandacht. Weegbree wordt gezien als middel tegen de jeuk van muggen. Het groeit vaak in de buurt van brandnetels. Het sap van de weegbree vermindert de zwelling en de jeuk van de muggenbult. Maar de weegbree groeit ook met een bedoeling naast de brandnetels, het sap hiervan verzacht ook bijna onmiddellijk het brandende, prikkende gevoel als je geneteld bent.

Maar pas op! Heb je last van hooikoorts? Gebruik dan geen weegbree! Deze plant veroorzaakt namelijk hooikoortsklachten.

Ook zorgt de populier voor zogeheten ‘lentesneeuw’. Op verschillende plaatsen in de Benelux ziet het wit door de pluizen van de populier.

Veel mensen denken dat dit hooikoortsklachten veroorzaakt. Dit is echter niet waar!

De pluizen vervoeren de zaadjes, die hieraan blijven kleven. Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor de pollen van de populier. De pluisjes zijn in feite toekomstige populieren. En die doen (nog) geen kwaad!

Hooikoorts kalender
De hooikoortskalender laat zien dat veel planten nu beginnen met bloeien

Wat zijn de verschillen tussen hooikoorts- en coronaklachten?

Het is zo dat een aantal klachten horend bij hooikoorts, overeenkomen met die van het coronavirus. Het kan lastig zijn om een inschatting te maken voor de herkomst van de klachten. Wat zijn precies de verschillen en overeenkomsten tussen hooikoorts en Covid-19 (coronavirus)?

  • Een loopneus, waterige en jeukende ogen zijn typisch symptomen van hooikoorts en niet van het coronavirus. Een loopneus kan echter soms ook het beginsel zijn van Covid-19.
  • Koorts? Ondanks de naam doet vermoeden, is koorts geen ziekteverschijnsel bij hooikoorts. Koorts (temperatuur boven de 38°C) is wel een symptoom van Covid-19.
  • Niezen? Dat is een typische klacht van hooikoorts. Maar niezen kan ook het begin zijn van een verkoudheid of het coronavirus.
  • Hoesten? Een plotselinge opkomende en aanhoudende hoest is één van de meest voorkomende symptomen van Covid-19. Maar het komt soms ook voor bij hooikoorts.
  • Een kriebelende keel hoort echt bij hooikoorts. Keelpijn is één van de symptomen van het coronavirus. Hier zit dus een verschil in.

Had je de afgelopen jaren in deze periode ook soortgelijke klachten door hooikoorts, dan komen ze nu waarschijnlijk ook door hooikoorts. Meestal heb je bij hooikoorts elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode.

Het grootste verschil tussen hooikoorts en het coronavirus is dus de koorts. Hoewel de naam anders suggereert, is van koorts écht geen sprake bij hooikoorts. Dus in dat geval moet je opletten, omdat de kans reëel is dat je het Covid-19 virus hebt.

Verbetering op komst?

Afgelopen tijd hadden we in de Benelux veel te maken met een aflandige wind. Dit is wind die van het land naar de zee waait. In de Benelux betekent dit dus een wind uit de oosthoek. Deze wind in combinatie met stralend, droog weer zorgde voor flinke hooikoortsklachten bij veel mensen.

  • Wil je zelf inschatten wanneer het hooikoortsseizoen losbarst? Dan is het handig om te begrijpen hoe het weer werkt en wanneer droogtes met veel zon losbarsten in de lente en zomer. Dit boek helpt je op weg.

Is er dan verandering op komst? Jazeker!

De wind draait naar westelijke richtingen (aanlandige wind), waardoor de pollenconcentraties zullen teruglopen. Daarnaast krijgen we (eindelijk) ook weer te maken met regen, waardoor de concentraties nog verder zakken. Goed nieuws dus voor de hooikoortspatiënten in de Benelux!

Meer weten over de weeromslag? Lees dan deze blog.

We zijn het bijna niet meer gewend: regen in de verwachting

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken