0

Heeft u de afgelopen dagen ook last gehad van een ‘loopneus’ en kriebelende, tranende ogen? Dit is niet gek, want we zitten midden in het hooikoortsseizoen. Is er verbetering op til voor de hooikoorts-patiënten? U leest het in de nieuwste hooikoorts update.

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Veel bomen in bloei

Het hooikoortsseizoen begon dit jaar al extreem vroeg. De bloei van de hazelaar en de els zorgden begin januari al voor klachten. Op dit moment bloeit een groot deel van de berken. Hierdoor kunnen veel mensen hooikoortsklachten ontwikkelen. In de Benelux zijn ongeveer 3 miljoen mensen allergisch voor de pollen van de berkenboom!

Deze klachten lijken erg op de milde klachten die bij Corona horen. Mensen die elk jaar last hebben tijdens de bloei van de berk hoeven zich dus niet onmiddellijk zorgen te maken en te denken dat deze klachten door het Coronavirus veroorzaakt worden.

Explosie aan berkenpollen afgelopen dagen (x3 tov 2019) (airallergy.be)

Niet alleen de berkenpollen hangen in de lucht. Ook de eik, de populier en de wilg staan in volle bloei.

Daarnaast beginnen enkele grassoorten al te bloeien. Veel mensen zijn ook allergisch voor graspollen. Normaliter komen graspollen vanaf het tweede deel van april in de lucht. Dit jaar, door de zachte winter en de hoge temperaturen van de laatste tijd, dus iets eerder.

Hieronder kunt u de bloeitijden van de verschillende bomen, grassen en kruiden nog eens bekijken in onze eigen hooikoortskalender.

De hooikoortskalender van NoodweerBenelux

Zicht op verbetering?

Het weer speelt een belangrijke rol in de verspreiding van pollen: des te warmer het is, des te hoger de stuifmeelconcentratie. Op winderige dagen gaat de verspreiding van stuifmeel gemakkelijker. Bij regen wordt het stuifmeel uit de lucht gespoeld.

Als we kijken naar de meest recente pluimverwachting, vallen een aantal dingen op.

Allereerst de temperatuur. Na de dip van maandag en dinsdag zit de temperatuur weer in de lift. De verwachting is dat de temperatuur vanaf morgen, woensdag, weer boven de 15 °C komt en daar een aantal dagen blijft.

Ten tweede: de wind. De wind is de komende dagen zwak tot matig van kracht. Dit is relatief gunstig voor mensen met hooikoorts, omdat de verspreiding hierdoor minder snel verloopt.

Er is minder goed nieuws als we kijken naar de neerslag. Het ziet er naar uit dat er nauwelijks neerslag zal vallen de komende dagen. De buien die zondag en gisteren vielen in de Benelux waren niet voldoende om de lucht schoon te spoelen van pollen.

Er zijn voorzichtige signalen dat we komend weekend weer een aantal buien kunnen verwachten in de Benelux. Dit zou goed nieuws zijn voor mensen met hooikoorts gerelateerde klachten.

De maximumtemperatuur blijft vanaf woensdag een aantal dagen boven de 15 graden
Er zit nauwelijks neerslag in de verwachting

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen