Zorgt de zachte winter straks voor een explosie aan muggen?
Ze zijn terug van eigenlijk nooit weggeweest: de muggen. Door de warme en natte winter hebben veel muggen dit seizoen overleefd. En hoewel de regen die op sommige plaatsen viel als een zegen wordt gezien, heeft dit ook een keerzijde. Heel veel muggen leggen nu hun eitjes in ontstane plassen.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
Soorten muggen?
Volgens de World Health Organization is de mug het dodelijkste dier ter wereld. De WHO zegt dat er jaarlijks ongeveer 700 miljoen mensen besmet raken met een door steekmuggen verspreide ziekte. Denk hierbij aan:
- malaria
- dengue (knokkelkoorts)
- gele koorts
- chiquinguya
Van deze 700 miljoen geïnfecteerde mensen sterft ongeveer 0.1%. Dit lijkt niet veel, maar dat zijn 700.000 mensen per jaar!
- Ga voor een kwalitatieve nacht met veel slaap dankzij deze VAPONA stekker en 10 tabletten die muggen weren uit je slaapkamer (aff.)😴
- Geen tabletten meer? Kies voor de navulling voor 30 nachten (aff.)
Steekmuggen versus dansmuggen
De twee soorten muggen die het meest voorkomen in de Benelux zijn de steekmuggen en de dansmuggen.
De steekmuggen (Culicidae) worden ook wel muskieten genoemd. Dit komt van het Spaanse woord ‘musquito’, wat kleine vlieg betekent. Eigenlijk is de naam steekmuggen niet helemaal correct. Een mug steekt namelijk niet, daar zou zij een angel voor nodig hebben. Een mug bijt, dus ‘bijtmuggen’ zou een betere naam zijn.
Normaal gezien voeden de steekmuggen zich vooral met de nectar van planten. Dit dieet is voor vrouwtjesmuggen echter ontoereikend. Zij hebben eiwitten nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Daarom zijn het alleen vrouwtjesmuggen die steken en niet de mannetjes.
Nadat de steekmug verzadigd is met bloed, moet ze ongeveer 3 dagen uitrusten voordat ze haar eitjes legt. Een vrouwtjesmug legt haar eieren altijd in ondiep water. Dit zijn er ongeveer een paar honderd per keer. De eieren hebben genoeg aan slechts één centimeter stilstaand water om uit te komen.
Ook bij de dansmuggen is dit het geval.
Dansmuggen (Chironomus plumosus) behoren niet tot de bloedzuigende muggen die mens en dier plagen. Ze danken hun naam aan de sierlijke bewegingen die ze maken tijdens het vliegen. Dansmuggen zijn onschuldige insecten die over het algemeen makkelijk van steekmuggen zijn te onderscheiden door grotere en witte vleugels.
Wanneer piekt het muggenseizoen?
Een vrouwtjesmug heeft dus water nodig om haar eitjes te leggen. Doordat de winter nat en warm was, konden de muggen makkelijker de winter overleven. Doordat het voorjaar ook warm verloopt, komen eitjes sneller uit.
Rond de eeuwwisseling doken muggen pas eind mei op. Nu zijn ze vanaf eind april al actief. Dit onder invloed van een opwarmend klimaat.
Wel is het zo dat door de actuele droogte de muggen steeds meer verplicht zijn om richting hetzelfde water te trekken. Dit omdat andere ondiepe plassen inmiddels al zijn uitgedroogd.
Hierdoor zal de overlast in de buurt van moerasgebieden, of ander ondiep water, sterk toenemen. Aan de andere kant loopt de overlast bij hoger gelegen zandgronden en heidegebieden waarschijnlijk terug.
Muggen trekken namelijk niet verder dan 30 kilometer van hun geboorteplaats.
Door de regen op een aantal plaatsen afgelopen weekend zijn bakjes en bloempotjes gevuld met water waar de steekmuggen hun eitjes afzetten. Over een aantal dagen komen deze eitjes uit en dan is het goed oppassen dat je niet gebeten wordt!
Op verschillende plaatsen in de Benelux zijn nu ook al hele zwermen van muggen te zien. Dit zijn vooral dansmuggen, die dus niet bijten. Al bijten deze dansmuggen niet, van deze vieze zwarte wolken word je ook niet echt vrolijk. Een ritje in de auto levert al snel honderden dode dansmuggen op die blijven kleven.
Als we naar de weerpluim kijken, zien we dat er nauwelijks neerslag in de verwachting staat. Dit in combinatie met temperaturen die rond de 25°C liggen. Hoe hoger de temperatuur, hoe eerder de muggen zich laten zien in tuinen, op terrassen en balkons en in slaapkamers. Niet echt goed nieuws dus. Wat kunt u doen om de steekmuggen te weren?
Tips om muggen te bestrijden
Een aantal tips om steekmuggen weg te houden:
- Voorzie je ramen en deuren van een hor
- Het droogmaken of afdekken van plaatsen waar water blijft staan (bloembakken, emmers, goten en regentonnen)
- Azijn bij je nachtkastje
- Jezelf insmeren met muggenmelk/DEET (desoriëntatie van de mug)
- Een tochtbron of ventilator (muggen vliegen dan niet)
- Muggenplug in het stopcontact (met geur; ultrasoon geluid werkt niet)
Bij het gebruik van DEET moet nog wel de opmerking gemaakt worden dat dit schadelijk kan zijn voor de mens. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat bij muggenmelk tot 50% DEET er geen gezondheidsrisico’s zijn. Echter wordt in het buitenland ook muggenmelk met een hoger percentage DEET verkocht.
- Ken je deze elektrische stekker van CITIN al? Met een vloeistof worden muggen uit de kamers geweerd. Lekker handig! (aff.)
- Vloeistof op? Geen nood, deze navulling helpt je op weg (aff.)
Pas daar dus mee op! Voor jonge kinderen en zwangere vrouwen geldt dat het beter is om helemaal geen DEET te gebruiken.
Dan nog een aantal tips voor als u toch gebeten bent door een mug:
- Koel de plaats van de beet met ijs
- Smeer zalf op de plek van de beet (met menthol, aloë vera of calendula/goudsbloem)
- Tandpasta smeren op de plek (dit bevat munt)
- Vers citroen- of limoensap (tegen jeuk en infecties)
Kunnen muggen het coronavirus verspreiden?
Stel: je wordt gebeten door een steekmug die ook iemand met corona heeft gestoken. Heb jij dan ook kans om het coronavirus op te lopen?
De WHO vermeldt op zijn website dat er tot op heden geen aanleiding of bewijs is dat het coronavirus via muggen verspreid kan worden. Er is dus nog geen onderzoek naar gedaan, maar het is erg onwaarschijnlijk.
Het virus wordt verspreid via de druppeltjes die vrijkomen bij hoesten of niezen. De mug is koudbloedig, terwijl de mens warmbloedig is. Sommige virussen (bijvoorbeeld dengue) zijn in staat om in de steekmug overleven. Iemand die daarna door deze steekmug wordt gebeten, raakt besmet met zo’n virus. Voor zover nu bekend, is het coronavirus niet in staat om in de koudbloedige mug te overleven. Maar zoals eerder gezegd kan de steekmug wel andere ziekten overdragen op de mens.
Sommige linkjes bevatten affiliate