10 mei 2017 - 4 min. lezen 15 reacties

Onweerliefhebbers hebben er samen met ons maanden naar uitgekeken. Het lijkt de komende dagen onweersachtig te worden. Dat wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied met een kern ten NW van het Iberisch Schiereiland. Via een zuidelijke luchtcirculatie worden warme luchtmassa’s richting het noorden gestuwd. Op donderdag, vrijdag en ook zaterdag vertaalt zich dat in maxima rond 20°C met in de namiddag steeds kans op enkele stevige buien. Onweer met lokaal ook hagel is niet uitgesloten.

Komende dagen onweerachtig

Voor het eerst sinds lange tijd zijn de weerkaarten liefhebbers van donder en bliksem gunstig gezind. Op het eerste zicht zien we nogal een rommelige weerkaart van het Amerikaans weermodel GFS. Een flinke plas met koude lucht bivakkeert boven het noordoosten van Europa terwijl een lagedrukgebied in het zuidwesten van ons continent een zwakke WAA (Warm Air Advection) op gang brengt. Deze WAA is verantwoordelijk voor een stijging van de temperatuur in de hogere regionen van de troposfeer wat zich uiteindelijk vertaalt in hogere maxima aan de grond.

hoogtekaart amerikaans weermodel
Via bovenstaande hoogtekaart (500 hPa, 5,5 km) zien we de configuratie op de Europese weermodellen duidelijk en helder. De Benelux bevindt zich tot en met donderdag in een rustige episode met geregeld ruimte voor de zon. Vanaf donderdag tot en met zaterdag wordt de luchtstroom warmer en krijgen we toenemende onstabiliteit in de namiddag.

Onweersachtige buien donderdagnamiddag

Weermodellen, inclusief de fijnmazige weermodellen, zijn het er over eens dat we vanaf donderdag enkele onweersachtige buien kunnen verwachten over delen van België. Een groot deel van Nederland blijft voorlopig buiten schot al kunnen we enkele onweersbuien over het zuiden van het land niet uitsluiten.

De regio’s in het noorden van de Benelux maken de minste kans op gedonder. De maxima klimmen richting 20 tot 22°C met een opbouw van SBCAPE (Surface Based CAPE). Deze energie is nodig om onweersbuien te voeden. Tegen de avondperiode verdwijnt deze SBCAPE opnieuw boven de Lage Landen.

opbouw surface based cape
In de loop van donderdag mogen we de opbouw van onstabiliteit verwachten in de troposfeer. Deze onstabiliteit gieten we in de parameter SBCAPE en is samen met andere parameters verantwoordelijk voor de kansen op onweer. Meteorologen gebruiken naast onstabiliteit ook windschering, inversie en forcering om de intensiteit van onweer te berekenen. (Wetteronline)

Gekoppeld aan bovenstaande onstabiliteit (SBCAPE) is de temperatuur die in de namiddag wordt bereikt. Algemeen geldt, hoe warmer de regio’s binnen een bepaald gebied, hoe hoger de potentiële onstabiliteit kan oplopen. Dit natuurlijk onder de correcte natuurkundige processen zoals opbouw atmosfeer. Bij een droge oostelijke luchtcirculatie is de opbouw van onstabiliteit een stuk moeilijker, maar niet uitgesloten.

temperatuur donderdagnamiddag 11 mei 2017
Warme lucht verovert de Benelux op donderdag. Zeker tot en met zaterdag blijft deze luchtsoort boven de Lage Landen aanwezig. Na het weekend lijkt er zelfs een verhoging van de maxima in te zitten. De zomerse grens van 25 graden komt dan gevaarlijk dicht in de buurt.

Waarschuwingskaart onweer op donderdag

Naar goede gewoonte geven we ook in 2017 onze waarschuwingskaart vrij die gebaseerd is op het nauwkeurig analyseren van diverse weermodellen. We hanteren hiervoor de output van ECMWF, Hirlam, Arome en GFS. Op basis van de huidige set weerdata in de avondruns hebben we gekozen voor een brede level 1 waarschuwing (gele kleur) over België en het zuiden van Nederland.

Deze regio’s moeten tussen 15:00 en 21:00 rekening houden met enkele pittige buien waarbij ook hagel mogelijk is. Na het ondergaan van de zon, zakt de buienactiviteit opnieuw in en verdwijnt de convectieve modus (onweer).

komende dagen onweerachtig
Waarschuwingskaart voor donderdagnamiddag.

UPDATE: Vrijdag 12 mei 2017

Vandaag verwachten we vanuit Frankrijk opnieuw opklaringen. Net zoals op donderdag verwachten we opnieuw maxima rond 21°C. Deze temperatuur veroorzaakt onstabiliteit in de vorm van SBCAPE die kan oplopen tot 1000-2000 J/KG. Onze waarschuwingskaart legt de focus op het westen van België waar in de loop van de namiddag enkele pittige buien gaan ontstaan die zich gaan organiseren. Over de rest van de Benelux blijft het om lokale aangelegenheden gaan met een flinke kans op hagel en ook windstoten. Vanwege de onduidelijkheid in organisatie hebben we daar gekozen voor een level 1 zone.

Informatie voor het weekend

Ook op zaterdag verwachten we enkele pittige buien. Zoals het bij onweer hoort, komen we morgen terug met een update aan de hand van nieuwe weergegevens. Zodoende heeft u steeds de meest actuele weersvoorspelling tot uw beschikking via onze website.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Impact van klimaatverandering

Gletsjers werden opnieuw kleiner in 2024

3 dagen geleden - 6 min. lezen