22 oktober 2020 - 4 min. lezen
4 reacties 4

Het hoeft geen hoogzomer te zijn om het tot hevig onweer te laten komen. Vandaag ogen de weerkaarten vrij explosief en dienen er zich mooie onweerskansen aan. Vooral het zuidoosten van de Benelux is er kans op stevig onweer. Door een gunstige overlap tussen onstabiliteit (CAPE) en dynamiek (windschering) zou het onweer regionaal wel eens fors kunnen uitpakken!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Kans op stevig onweer over het ZO van de Benelux

Configuratie op de weerkaarten

Het weerbeeld wordt dezer dagen nog steeds bepaald door een samenspel van enkele complexe lagedrukgebieden. De luchtaanvoer is zuidwestelijk (maritiem) en onstabiel van opbouw, met vrij koude bovenluchten. Een golvend frontaal systeem, verbonden aan deze lagedrukgebieden sleept vandaag over het uiterste zuidoosten van de Benelux. Zowel op het front als net ten noorden ervan kunnen deze namiddag en avond stevige buien ontstaan.

De luchtaanvoer is zuidwestelijk en onstabiel. Lagedrukgebieden cirkelen rondom onze streken. Een mobiele hogedrukwig is gepositioneerd ten westen van ons.

Parameters op groen voor stevig onweer

Rechteringang jetstreak

De lucht is vandaag onstabiel, met koude bovenluchten. Daarnaast is er nog een extra dynamische trigger voor het onweer, en dat is een jetstreak die in onze buurt ligt vandaag. Het zuidoosten van de Benelux is gepositioneerd langsheen de rechteringang (RI), met een verhoogde onstabiliteit in dit gebied als gevolg. De kans op stevig onweer is daar dus het grootst.

Een jetstreak (JS) ligt over de Benelux, waardoor de windschering verhoogt. Het ZO van de Benelux bevindt zich aan de rechteringang (RI) van deze jetstreak, met daar een hogere onstabiliteit.

Combinatie CAPE en windschering

De kans op stevig onweer is voornamelijk het groots over het zuidoosten, met daar een gunstige overlap tussen CAPE en forse windschering. De CAPE-waardes lopen niet al te hoog op en liggen tussen 100 en 500 J/kg. Door de aanwezigheid van de jetstreak is er wel een behoorlijke windschering aanwezig, zowel op lage hoogte als op grotere hoogte.

De windschering bedraagt zo’n 50 tot 65 knopen (KT) tussen 0 en 6 kilometer hoogte en tot 25 KT tussen o en 1 kilometer. Er is dus vooral sprake van een verandering in windsnelheid met de hoogte en in mindere mate met een verandering van windrichting.

De windschering tussen 0 en 6 km loopt op tot ruim 30 m/s over het zuidoosten. (WetterOnline)
Tussen 0 en 1 km bedraagt de windschering maximaal zo’n 12 m/s. De tornadoparameter is matig.

Wat zeggen fijnmazige weermodellen?

Diverse weermodellen laten grootschalige convectieve activiteit zien met stevige buien over het zuidoosten van de Benelux. De timing is vrij onzeker. De meeste modellen komen met een significante buienkans in de loop van de namiddag en vroege avond. De fijnmazige weermodellen AROME en HARMONIE schetsen vooral later vanavond stevige onweersbuien.

Alle weermodellen leggen de focus wel eensgezind over het zuidoosten van de Benelux en laten ook behoorlijke hoge neerslagtotalen zien. De PW waardes liggen ook tamelijk hoog, dus de kans op lokale wateroverlast is reëel.

De sounding voor Namen laat een duidelijk onstabiel profiel zien met een grote windschering. De PW ligt ook redelijk hoog, waardoor er kans is op veel neerslag op korte tijd.

Type onweer?

Door de hoge windschering (tot > 50 KT tussen 0 en 6 km) is een grootschalige organisatie van de buien zeer plausibel en bestaat er zelfs een kans op kleine supercells die lokaal gepaard kunnen gaan met randverschijnselen als veel regen op korte tijd, (grote) hagel en felle wind. Ook een lokale windhoos valt niet uit te sluiten. De atmosfeer is dus duidelijk zeer dynamisch vandaag!

Door de hoge windschering zijn kleinschalige supercells niet uit te sluiten.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken