28 juli 2020 - 5 min. lezen 209 reacties

Het weer in juli 2020 gaat tot nu toe sterk op en neer. Lage- en hogedrukgebieden wisselen elkaar af waardoor we een “normale” maand kregen. Richting de laatste dagen van de maand komt er wel een hogedrukgebied dichterbij en stijgen de temperaturen. Er staan tropische temperaturen op het programma.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Configuratie van de weerkaarten in onze weeroutlook

Lokaal tropische maandag

Gisteren zorgde de advectie van warme subtropische lucht aan de achterzijde van een warmtefront tijdens de namiddag voor zomerse temperaturen. Langs de grens met Frankrijk stond het kwik zelfs eventjes op een tropische 30°C. De zomerprik was wel van korte duur. Deze ochtend maakte een koufront een einde aan de zuidelijke luchtstroming.

  • Binnenkort nieuwe hitte op komst? Deze airco is ideaal voor kleine ruimtes.
  • Mag het allemaal wat sneller fris zijn? Dan is deze airco beter geschikt.
Op maandag 27 juli werd het lokaal tropisch in de Benelux (België).

Hitte teistert Europa

We kregen in de Benelux een klein smaakje van de warmte die momenteel aanwezig is in Europa. Spanje kampt al weken met temperaturen tot 40°C en meer en ook in Frankrijk steeg het kwik gisteren tot 39-40°C. Die warmte komt met een zuidelijke tot zuidoostelijke luchtstroming rechtstreeks vanuit Noord-Afrika. Het resultaat van deze warmte en de heersende droogte zijn bosbranden, die de laatste dagen snel ontstaan.

De warme lucht stroomde gisteren ook over de Alpen met een nulgradengrens die steeg tot 4700 m. Op Jungfraujoch (3580 m) liep het kwik op tot bijna 8°C. Dit gebied is “de bron” van de Aletsch gletsjer, de grootste continue ijsmassa in Europa.

  • Welk effect zal de klimaatverstoring hebben op de ‘gezondheid’ van de gletsjers? Dit EHBO-klimaatboek neemt je mee in de problematiek
Max 8°C gisteren bovenaan de Aletsch gletsjer nabij Jungfraujoch.

Ook op Svalbard (op 78° noorderbreedte) was het de afgelopen dagen zeer warm (relatief). Het absolute temperatuurrecord in dit vergletsjerde gebied werd verbroken. Het werd 21,7°C.

Ondertussen is het Noordpool zee-ijs record klein voor de tijd van het jaar. We markeren elke dag een nieuw record en het is moeilijk in te schatten welke invloed dit op het Europese weer zal hebben. Minder ijs = meer warmte = meer lagedruk = sterkere straalstroom? Het is ‘maar’ een hypothese.

Een minimum aan zee-ijs voor de tijd van het jaar (NSIDC).

Juli eindigt warm

Over naar de Benelux dan. Op dinsdag en woensdag ligt de Benelux geknepen tussen een lagedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië en hogedruk boven Zuid-Europa. Het resultaat is een westelijke luchtstroming met de aanvoer van polaire lucht. Dat klinkt “koud” maar in deze tijd van het jaar voor de maand juli is het eerder “koel”. Met wat geluk blijft het na de passage van het koufront wel helemaal droog. De temperaturen variëren tussen 20-23°C

  • Registreer de temperatuur op een digitale manier met je eigen weerstation. Wij zijn fan van deze WS-5500 Alecto vanwege prijs/kwaliteit
Een westenwind zorgt vandaag en morgen voor normaal tot koel zomerweer.

Donderdag ontwikkelt er zich, geknepen tussen lagedrukgebieden, een hogedrukgebied boven Europa. De wind in de Benelux draait naar het oosten (en vrijdag-zaterdag) zuidoosten, waardoor de aangevoerde lucht drastisch warmer wordt. Op 850 hPa pieken de temperaturen tot 18-21°C, waardoor we vrijdag, met een volle zon, tropische temperaturen mogen verwachten tot 33-34°C. In Frankrijk is het allemaal nog een tikkeltje extremer met daar regio’s met maxima tot 40°C.

  • Vergeet niet te smeren met zonnecrème tijdens deze hitte!

De meest warme lucht passeert tijdens de nacht op zaterdag over de Benelux, maar daar kan dan niet optimaal (voor de hoogste cijfers op de thermometer) van geprofiteerd worden. Waarschijnlijk wordt dat wel een tropennacht met minima boven of rond 20°C.

De laatste dag van de maand verloopt zeer warm.

Onweer tijdens het weekend?

Tijdens het weekend schuift de grootste warmte door naar het oosten. Op de overgang lijkt onweer mogelijk, al heerst daaromtrent nog een grote onzekerheid. Het zou ook “geleidelijk” kunnen gebeuren met in dat geval geen onweer.

  • Ooit al gehoord van een stormglas? Dit toestel laat een weersverandering zien dankzij kristallen die van structuur veranderen

De overlap zone onstabiliteit – trigger wordt momenteel eerder zwak berekend waardoor de kans op grootschalig onweer tot nu toe klein is.

Zaterdag trekt een koufront van west naar oost over de Benelux. Het is wel nog maar de vraag of dit met onweer (en zelfs neerslag!) gepaard zal gaan.

Welk weer krijgen we in augustus?

Nu het einde van juli met rasse schreden nadert, zijn we wel eens benieuwd wat de lange termijn modellen voorspellen voor augustus. De maandverwachting van het Europese weermodel voorspelt een kwakkelend begin (volgende week) met temperaturen licht onder normaal.

Richting het midden en het tweede deel van de maand tonen de weermodellen een wisselend beeld. Zuid-Europa blijft ruim warmer en droger dan normaal, de Benelux vertoeft een beetje op de wip. Precieze uitspraken over augustus 2020 zijn dus moeilijk. Of er ook in augustus 2020 nog tropische temperaturen komen wachten we best nog even af!

Op de rand tussen warmer en koeler weer dan normaal start augustus waarschijnlijk wisselend. (EFFIS)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken