13 juli 2022 - 5 min. lezen
65 reacties 65

De afgelopen dagen kregen we vaak extreme weerkaarten te zien voor het weekend. Intussen is het duidelijk dat de warmte-opstoot naar alle waarschijnlijkheid pas begin volgende week zal plaatsvinden, met nog steeds en behoorlijke mate van onzekerheid in de te verwachten temperaturen. In tussentijd krijgen we de komende dagen eerder gematigd zomerweer met temperaturen die zelfs even tussen 20 en 25°C zullen liggen door de aanvoer van polaire zeelucht. Pas in de loop van het weekend wordt het wat warmer, met begin volgende week wellicht een opstoot van warmere (sub)tropische lucht uit het zuiden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

De komende dagen zorgt de aanvoer van polaire zeelucht voor eerder gematigde temperaturen. De zeer warme luchtmassa’s bevinden zich nog steeds boven het zuiden van Europa. Af en toe passeert er ook nog een zwak frontaal systeem, waarbij vooral het noordoosten van Nederland wat gevoeliger is voor een spatje neerslag. Elders zal het overwegend droog zij. Richting zondag zal een nieuw hogedrukgebied zich opbouwen. We krijgen dan aanvoer van iets zachtere lucht. Begin volgende week lijkt de kern van het hoog nog wat oostelijker op te schuiven, waardoor er een zuidelijke stroming op gang komt met aanvoer van warme (sub)tropische lucht.

Gematigd zomerweer komende dagen

Op donderdag krijgen we een wisselend bewolkt weerbeeld met opklaringen, maar ook wolkenvelden. Het koufront trekt initieel nog weg richting het zuidoosten, met daar nog meer wolken en een spat regen, elders is het droog. In de loop van de dag verschijnen er ook (stapel)wolken en in het noordoosten van Nederland is en lokale bui of een spat eveneens niet uitgesloten. Tegen de avond worden de opklaringen breder vanaf de kust. De temperaturen klimmen naar 17 tot 25°C, met in het uiterste zuiden, de Gaume, mogelijk nog maxima tussen 27 en 30°C. De wind is eerst zwak, maar wakkert aan tot matig of soms zelfs vrij krachtig uit noordwest. Vooral aan zee zal dat het kwik temperen.

Vrijdag komen de temperaturen nog iets lager uit. Ook dan komt de wind uit het westen tot noordwesten, met aanvoer van gezonde en frisse zeelucht. Af en toe zijn er meer wolkenvelden, maar er komt ook ruimte voor de zon, zeker later op de dag, met vooral aan de kust meer zon. In het noordoosten van Nederland zijn er vaker wolkenvelden en is en spat regen mogelijk. De maxima klimmen naar 17 tot 20°C in het westen, en tot 21 à 24°C in het binnenland.

Ook zaterdag en zondag verlopen wisselend bewolkt met wolkenvelden en opklaringen. De aanwezigheid van zwakke storingen kunnen vooral in de noordelijke delen soms meer wolkenvelden geven, maar in de loop van zondag komt er meer ruimte voor de zon. De zonnigste papieren zijn voor de kustregio’s in België en Zeeland. De maxima klimmen naar waarden tussen 17 en 24°C op zaterdag en zondag wordt het nog wat warmer, zelfs zomers warm op sommige plekken in het binnenland. De wind waait matig, op zaterdag uit noordwest tot noord, op zondag uit noordwest (in het noorden en westen van de Benelux) tot noordoost (in het oosten van de Benelux).

Begin volgende week een warmteopstoot?

Lange tijd zag het ernaar uit dat het weekend en maandag extreem warm zouden worden met temperaturen boven 35°C. Vooral het Amerikaanse weermodel strooide de afgelopen tijd met extreme temperatuurkaarten tot meer dan 40°C. Het Europese model moest daar niet zo van weten en in de ensembles zagen we de afgelopen dagen ook nog de nodige onzekerheid. De modellen hadden vooral moeite met de clash tussen de polaire en de subtropische lucht en de timing waarop de warmste luchtmassa’s ons zouden bereiken. Intussen is dat tijdstip al verlaat naar begin volgende week met naar alle waarschijnlijkheid en piek in de temperaturen naar dinsdag toe. Eerst wint de polaire lucht tot het weekend.

Hoe warm het uiteindelijk zal worden staat nog niet geheel vast. We zien ook voor maandag en dinsdag nog steeds de nodige onzekerheid. Het Amerikaanse model blijft consistent komen met veertigers in de operationele berekeningen, maar we weten intussen dat dit model wat moeite heeft met een onderschatting van het bodemvocht en overschatting van de droogte. Daardoor lijken deze temperaturen minder waarschijnlijk. Het Europese model is in dat opzicht wat milder en voorziet in de operationele berekeningen licht tropische maxima van 30-34°C. In het ensemble zien we evenwel zowel nog warmere opties naar 35+ als iets minder warme opties naar 25-30°C. Kan de echte warme lucht ons bereiken of wordt het een tussenscenario? Benieuwd hoe de volgende pluimen er zullen uitzien!

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken