Een update van de zomerverwachting 2021
De meteorologische zomer is begonnen en dat merken we meteen ook buiten. In vergelijking met de maanden april en mei, die grotendeels te koud verliepen, stegen de temperaturen begin juni op meerdere plaatsen boven de 25 graden. Maar wat hebben de weergoden voor ons in petto voor de komende weken en maanden? Krijgen we opnieuw een blokkade deze zomer met zeer hoge temperaturen?
NOOT: We benadrukken dat langetermijnverwachtingen heel onzeker zijn. Het geeft enkel een indicatie over hoe de zomer er mogelijk zou uitzien. Door de lage betrouwbaarheid vallen er dan ook helemaal geen definitieve conclusies uit te trekken. Hou deze gedachte zeker in het achterhoofd tijdens het lezen van het artikel.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Betrouwbaarheid van seizoensverwachtingen
Seizoensverwachtingen hebben vaak een slechte reputatie binnen de weer- en klimaatgemeenschap. Vaak worden de verwachtingen afgedaan als “onbetrouwbaar” en/of “sensationeel”. Er wordt dan ook aangeraden om er niet te veel aandacht aan te besteden. Dit komt omdat dit soort verwachtingen anders in elkaar gestoken wordt dan dat dit bij de gangbare weersvoorspellingen die wij kennen het geval is.
Voor dit soort verwachtingen wordt beroep gedaan op klimatologische aspecten en op zogenaamde “teleconnecties”. Dit zijn bepaalde mechanismen die weerpatronen op grote temporele en ruimtelijke schaal kunnen beïnvloeden, zoals ENSO en de QBO. Bij seizoensverwachtingen worden dus andere mechanismen en tijdschalen gebruikt. Daardoor neemt de betrouwbaarheid duidelijk af.
Toch kunnen ze ons een indicatie geven van welk weertype we over het algemeen zouden mogen verwachten. We bespreken hieronder daarom de laatste output van de zomerverwachting van een aantal modellen, om te zien wat de stand van zaken is.
Seizoensverwachting van de modellen
ECMWF SEAS5: te warm en te droog
Juni
Voor de maand juni voorziet het ECMWF SEAS5 een te warme en droge maand voor onze contreien. Dit zouden we te danken hebben aan een dominantie van een hogedrukgebied boven de noordelijke gebieden van Europa. Over het algemeen ligt de afwijking tussen +0.5 en +1 graad. Boven het oosten van Europa zou het iets natter kunnen zijn dan normaal. Echter, de te warme temperaturen zijn te vinden in heel Europa.
Juli
Ook voor juli wordt een gelijkaardig beeld geschetst. Het belooft volgens dit model een te warme en relatief droge maand te worden. Opnieuw zien we hier de dominante invloed van hogedrukgebieden boven het centrum en noorden van Europa terugkomen. Dit levert ons eerder rustig, droog en vrij zonnig weer op. De afwijking zit veelal tussen +0.5 en +1 graad. Ook hier bevindt zowat heel Europa zich in te warme temperaturen tegenover het normaal. Wel zou opnieuw het zuidoosten te maken krijgen met iets natter weer dan normaal.
Augustus
Voor augustus worden de voorspellingen nog onzekerder dan ze al waren. Echter, ook hier houdt het model vol aan te warme en te droge condities. Opnieuw zal de dominantie van een hogedrukgebied zorgen voor een veelal zomers weertype. Al bij al schetst het model dus een te droge en warme zomer, gelijkaardig aan deze van de vorige jaren.
NCEP CFSv2: te warm en te droog
Juni
Voor juni verwacht het Amerikaanse model NCEP CFSv2 een te warme en te droge maand met een temperatuurafwijking van +0.5 graden. Dit model voorziet voor juni dan ook een sterk hogedrukgebied dat zich met zijn kern tussen het VK en Noorwegen zou bevinden. Uiteindelijk zorgt dit dan boven de Benelux voor dominant noordoostelijke winden, met overwegend droog, vrij zonnig en rustig weer. Lagedrukgebieden met frisser en natter weer zouden zich bezig houden met de gebieden rond de Zwarte Zee.
Juli
Ook voor juli houdt dit model vast aan de dominante invloed van hogedrukgebieden. De kern zou zich verplaatsen naar het centrale deel van Europa, waardoor het in zowat heel de regio warmer en droger wordt dan normaal. Met het draaien van de wind naar eerder zuidoostelijke richtingen kan de temperatuurafwijking over het zuiden mogelijk oplopen tot +1.5 graden.
Augustus: te warm en te droog
Voor de maand augustus zijn de tendensen nog onzeker. Ook hier blijft het model echter een impuls van hoge druk boven het noorden van Europa schetsen. De maand zou eerder normaal verlopen, met een tendens richting iets te droog weer. Vooral het zuidoosten van Europa zou hier te maken krijgen met frisser en natter weer. Ook dit model berekent een duidelijke tendens naar een te warme en te droge zomer.
CanSIPS
Juni
Voor juni verwacht het Canadese model CanSIPS een te warme en te droge maand. We zouden dit vooral te danken hebben aan hogedrukgebieden die zich boven het noorden en oosten van Europa vestigen. Dit resulteert bij ons in een dominante droge, continentale oostelijke luchtaanvoer. Het oosten van Europa ligt aan de verkeerde kant van dit hogedrukgebied. Daar zouden dominant noordelijke luchtstromingen zorgen voor een eerder te koude en te natte maand.
Juli
Gelijkaardige patronen worden geschetst voor de maand juli. Volgens dit model verloopt deze maand te warm en te droog. De afwijking van de temperatuur ligt rond +1 graad. Motor van dit alles zou een hogedrukgebied zijn die met diens kern boven onze regio komt te liggen. Dit resulteert in rustig en zonnig weer maar zonder al te veel extremen, afhankelijk van de positie en vorm van het hogedrukgebied.
Augustus
Ook voor augustus worden te warme temperaturen voorspeld (over het algemeen een afwijking van +0.75 graden), al neemt de betrouwbaarheid natuurlijk wel verder af. Qua neerslag worden geen duidelijke afwijkingen geschetst. Het luchtdrukpatroon schetst een normale situatie. Uitlopers van het Azorenhoog zouden voor opstootjes van warmer weer zorgen. Uiteindelijk resulteert dit in een normale tot iets te warme maand. Net als de 2 vorige modellen voorziet ook dit model een te droge en te warme zomer voor onze regio.
Conclusie
De laatste updates van verschillende seizoenmodellen voorzien een duidelijk te warme en te droge zomer voor de Benelux. Zowel het Europese, Canadese en Amerikaanse model zitten hiermee op 1 lijn. Motor van dit alles zou de dominante invloed zijn van hogedrukgebieden, die zich nestelen boven het noorden en centrale deel van Europa. Bij ons resulteert dit in continentale luchtaanvoer, waardoor wolken en regen minder kans krijgen.
- Op zoek naar verkoeling. Check deze tips bij aankoop van een airco!
Uiteraard wijzen we opnieuw op de voorzichtige interpretatie die nodig is bij dit soort verwachtingen. Ze geven enkel een indicatie of waarschijnlijkheid aan, maar het is toch opmerkelijk dat alle 3 de modellen op 1 lijn zitten. Afwachten wat het wordt en of de modellen gelijk krijgen…