13 februari 2013 - 3 min. lezen 5 reacties

Komende 24 uur wordt het opnieuw met gespannen zenuwen naar de radarbeelden kijken! Er nadert namelijk een regen – en sneeuwzone de Benelux. Probleem van de hele synoptische situatie is dat het vanavond en vannacht nog sterk gaat uitklaren met een soort van stralingskou die grote delen van België in negatieve minima zal dompelen. In het tweede deel van de nacht neemt de bewolking vervolgens toe vanaf het westen met een toenemende kans op neerslag.

Eerst regen, daarna sneeuw

Opmerkelijk, maar morgen lijkt de doortocht van de storing eerst voor regen te zorgen in het westen van België. Dit komt doordat de sneeuw die valt eerst door een warmere luchtlaag moet passeren vooraleer hij de grond bereikt. In principe dus een sterke kans op IJZEL in de provincie West en Oost-Vlaanderen.

Naarmate de neerslagzone verder het binnenland intrekt, koelt deze warmere luchtlaag verder af waardoor de regen vanaf het centrum opnieuw als sneeuw gaat vallen. Een bijzonder fenomeen dus, maar éénvoudig te verklaren via isothermie in de weerkunde (door neerslag gaat de luchtlaag afkoelen).

aantal centimeter sneeuw

Deze weerkaart geldt voor een groot deel van de Benelux. Echter, het midden en noorden van Nederland is niet meegenomen in de weerkaart. Voor deze regio’s ook een paarse waarschuwing vanwege de sneeuwval die kan accumuleren. De warme lucht lijkt daar immers niet voldoende ver door te stoten om een dooi – aanval te genereren. De verwachting is dan ook dat alle sneeuw daar zal blijven liggen met een lokaal sneeuwdek van 5 tot 10 cm! Het weermodel WRF bevestigt deze trend.

Ten zuiden van de lijn Den Haag – Utrecht – Nijmegen en in België (m.u.z. van de Ardennen) valt de neerslag in diverse neerslagvormen (regen, natte sneeuw of sneeuw). We verwachten dus algemene gladheid tussen morgenochtend en vrijdagochtend. Wees voorzichtig (zeker op Valentijn).

Sneeuwzone op komst (WRF)

sneeuwzone op komst volgens WRF

Bovenstaande weerkaart laat duidelijk zien dat Nederland grotere kansen heeft op een (tijdelijk) sneeuwdek door de intensieve neerslagzone. De dooi – aanval zou wel eens heel wat sneeuw kunnen lossen vooraleer we op vrijdag profiteren van maxima rond 6-7 graden.

Na dooi een terugkeer van de winter ?

Wie genoeg heeft van de winter moet volgens de laatste weermodellen nog op de tanden bijten. ECMWF blijft met winterse signalen komen na het weekend. Hogedrukgebieden verplaatsen zich naar de Atlantische Oceaan en koude lucht uit Rusland wordt met een oostelijke stroming naar onze gebieden gestuwd.

UKMO toonde deze ochtend gelijkaardige impulsen terwijl het Amerikaanse weermodel (GFS) de weg volledig kwijt blijkt te zien. Opvallend is dat het niet de eerste keer deze winterperiode is dat het weermodel totaal naast de kwestie weerkaarten suggereert .. Wie zal gelijk hebben? Het moge duidelijk zijn: deze winter is er ééntje om in te kaderen!


Verder lezen

Alles bekijken