26 januari 2015 - 6 min. lezen 574 reacties

Uitgezonderd van enkele schermutselingen in de Ardennen en de passage van een dooifront heeft de winter in België en Nederland amper iets laten zien. Veelal ging het om buien van regen en/of smeltende sneeuw. Hoogst uitzonderlijk was de neerslag zodanig ‘getimed’ dat het veelal om sneeuw ging in het binnenland met een kortstondig sneeuwdek in delen van Nederland en België.

De regio’s in het westen van de Benelux kregen af te rekenen met de forse invloed van het warme Noordzeewater (op dit moment nog steeds zo’n 6 tot 8 graden).

Het spreekt voor zich dat het uiterst nefast is voor wit goud in de zone tot 50 kilometer landinwaarts. Dat alles lijkt vanaf komende donderdag verleden tijd met de komst van zeer lage diktewaardes afkomstig van de Noordpool. Zeg maar gerust, een stuk van de poolwervel die richting het zuiden van Europa trekt.

Een vrij bijzondere situatie die door sneeuw- en winterliefhebbers nauw wordt gevolgd. Mogelijk dat we de winter op bezoek krijgen met op nationale schaal winterse omstandigheden.

Actuele weersituatie

Voor de juiste visie richting de komende dagen geven we graag mee dat we hier gebruik maken van GFS 06:00 en ECMWF 00:00 op 26 januari 2015. Voor de mensen die niet thuis zijn in het wereldje van de weermodellen, het gaat respectievelijk om de Amerikaanse en Europese variant. Beiden hebben ze eigen manieren om weerkaarten te maken op basis van de beschikbare weergegevens.

Vandaag (maandag) zien we op de Europese weerkaarten 2 hoofdrolspelers. 1 nabij Groenland (paarse en blauwe tinten) en 1 nabij de Azoren in het zuidwesten van Europa (rode tinten). Dat zijn respectievelijk zones met lagedruk en hogedruk. Op dit moment hebben we voor België en Nederland geen gunstige situatie voor wat winterweer betreft. De wind waait door het toedoen van het hogedrukgebied veelal uit west tot noordwestelijke sector. Vanzelfsprekend kan het met de ‘warme’ Noordzee niet koud worden.

hoofdrolspeler hogedruk Azoren

Bovenstaande kaart toont het hogedrukgebied nabij de Azoren met een kerndruk van 1040 hPa en een noordwestelijke luchtcirculatie tot gevolg. Structureel winterweer is niet aan de orde, tot donderdag.

wind uit het noordwesten

Winter op bezoek vanaf donderdag

De weergoden zijn immers niet van plan om deze uitzichtloze situatie voor de winter -en sneeuwliefhebber lang te laten duren. Met een gevoelige opwarming in de stratosfeer eerder deze maand en ook de huidige opwarming op 10 hPa in de stratosfeer gaat er het één en het ander verschuiven. We komen als het ware terecht in een diepe put waar de koude lucht uit het noorden tot ver in het zuiden van Europa wordt geslingerd.

We kunnen het vergelijken met de situatie die zal optreden in New York waar een stuk van de poolwervel (Polar Vortex) naar beneden komt en voor veel sneeuw zal zorgen in het noordoosten van Noord-Amerika. Natuurlijk loopt het voor Europa nog niet zo’n vaart, maar de ontwikkelingen zijn gelijkaardig.

Nemen we de Europese weerkaarten er bij op de 5.5 km (500 hPa) dan zien we een groot verschil ontstaan op donderdag. De straalstroom knalt richting het zuiden (zuidwesten van Frankrijk) en lagedrukgebieden met gevoelig koudere lucht in de bovenlucht zien hun kans schoon om zich naar België en Nederland te verplaatsen.

Op dit moment gaat de voorkeur van winterse neerslag vooral uit voor de regio’s in het oosten van de Benelux met vooral voor de Belgische Ardennen mogelijk al een fors sneeuwdek.

Binnenland mogelijk veel sneeuw, westen veelal mengeling

De instroom van gevoelig koudere lucht op woensdag lijkt zoals gezegd vooral interessant voor de gebieden in het oosten, grenzend aan Duitsland en voor de hoger gelegen gebieden (Ardennen, Veluwe). Tijdelijk kan er ook in het laagland bij de laatste neerslag nog sneeuw vallen, maar of dat genoeg zal zijn voor een sneeuwdek in die regio’s, dat is de grote vraag.

Wij weten dat er bij sneeuwval traditioneel zeer veel vragen zijn, stel ze onderaan dit artikel en dan gaan heel wat liefhebbers daar een antwoord op bieden.

Sneeuwverwachting vanaf woensdag

Verkijk u niet op de blauwe kleuren in de westelijke gebieden. Dit is een mengelmoes van regen en sneeuw. Enkel tijdens de avondperiode en/of ‘s ochtends kan ook die regio rekenen op enkele sneeuwbuien. Bijzonder goed opletten dus voor (lokale) gladheid. Dit weertype is namelijk geen lachertje…

sneeuw woensdagavond (1)
sneeuw woensdagavond (2)
sneeuw donderdagochtend (1)
sneeuw donderdagmiddag (2)

Sneeuw komende week en wat daarna?

Het moge duidelijk zijn dat NoodweerBenelux de komende week in het teken staat van Winter Benelux. Diverse opties met sneeuwval vanaf woensdag en ook de vorst die op de loer ligt. De combinatie van beiden kan het gevoel van winter compleet maken en ons in een langdurige setting van winterweer dompelen. Het spreekt voor zich dat wij niet iedereen afzonderlijk kunnen bedienen van weersverwachting, daarvoor hebben we alternatieven bedacht zoals eerder te vinden in dit artikel.

Persoonlijk denk ik dat we vanaf woensdag voor minstens een week lang vertrokken zijn met geregeld winterse buien, sneeuwbuien, gladheid en enkele verrassingen. Het zou ons immers niets verbazen dat er vanuit het koude noorden een afzonderlijk lagedrukgebied kan ontstaan wat de term ‘Polar Low‘ krijgt. In dit soort depressies ontstaan buien met onweer en kan er op heel korte tijd een fors sneeuwdek ontstaan.

Ook Noord-Amerika zet zich schrap

Winter op bezoek niet alleen in Europa, maar ook het noordoosten van Amerika mag zich schrap zetten voor Koning Winter en haar depressie ‘Juno’. Vorig jaar was het daar al dik prijs met diepvriestemperaturen en bevriezing van The Great Lakes (toen grootste hoeveelheid ijs in meer dan 20 jaar). Dat kan de komende tijd opnieuw gebeuren als we de temperaturen op 1499 meter bestuderen.

Komende dagen + op het einde van deze maand daalt het kwik op die hoogte tot – 28 graden. Het spreekt voor zich dat de situatie aan de grond dan ook behoorlijk minnetjes wordt, zeker in combinatie met sneeuwval! Volg de zeer uitgebreide informatie via weather.com

arctische luchtsoort new york

Laat jullie sneeuwmeldingen en weerfoto’s maar komen!

artikel sneeuwfoto

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen