27 november 2014 - 3 min. lezen 0 reacties

De winter moet één van de meest besproken seizoenen zijn als het aankomt op winterverwachtingen. De invloed van vrieskou en sneeuw heeft een bijzonder effect op de mensen. Dat bleek ook uit de recente berichten die verschenen op onze Facebookpagina NoodweerBenelux. Gaat het binnenkort sneeuwen en hoeveel sneeuw zal er vallen? Krijgen we strenge vorst en hoelang zal de vorst aanhouden? Allemaal prominente vragen die we graag ter discussie brengen. Zeker na de conclusie van enkele meteorologen uit het UK.

Britse meteorologen verwachten koude winter

Deze mensen zijn verbonden aan de website netweather.tv en houden de atmosferische condities (troposfeer en stratosfeer), zonne-activiteit en de invloed van eventuele El Niño goed in de gaten. Opvallend aan hun oordeel is dat ze net zoals Judah Cohen een koudere winter verwachten dan normaal voor grote delen in West-Europa. Goed nieuws voor liefhebbers van sneeuw, minder goed nieuws voor de mensen die er dagdagelijks door moeten. We lichten hun visie toe.

meteorologen verwachten koude winter

Volgens Ed O’Toole en Tony Wells liggen de kiemen van een koudere winter in de stratosfeer, de positie van de straalstroom en de negatieve AO-index. Deze diverse parameters zouden zich vooral in de maand december ontfermen over het noordelijk halfrond waardoor het één en het ander qua hogedruk- en lagedruk geblokkeerd dreigt te worden.

Zo kunnen we stellen dat een sterk zuidelijke straalstroom over de Atlantische Oceaan depressies zal opwekken in het Middellands Zeegebied die op datzelfde moment koude lucht uit het noordoosten van Rusland zullen aantrekken. We heten dit transportkoude.

De winter 2014/2015 in het Verenigd Koninkrijk

  • Het noorden van het UK beduidend droger dan het zuiden.
  • Verloop iets kouder dan normaal gemiddeld
  • December gevoelig voor stormweer met daarna enkele winterprikjes
  • Januari bevestigt koud weertype met geregeld sneeuwval
  • Volledige lijst via netweather.tv

Laatste updates volgen via onze weerblog

Uit de recente activiteit op onze weerblog kunnen we alleen maar enkele mensen bedanken. Wim, Stephan en Willem reageren actief in de reacties met de laatste stand van zaken op het gebied van weermodellen en winterkansen. Dit vinden wij prachtig!

winterweer volgens meteorologen

Vond u dit een moeilijk artikel met termen die onduidelijk en niet beschreven werden? Geen nood, gebruik onze zoekfunctie bovenaan en tik de moeilijke term in. Veel kans dat wij een artikel in het archief hebben die het voor u nog eens mooi uitlegt.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen