Waarom witte sneeuw?
Heeft u het zich nog nooit afgevraagd waarom sneeuw geen rode kleur heeft, maar wit? Tijdens koudere periodes met temperaturen rond het vriespunt kan het sneeuwen en dan zouden we maar al te vreemd opkijken als we plots groene sneeuw zouden zien.. Dat heeft zo zijn logische redenen. Wie zich trouwens vragen stelt waarom de hemel soms rood kleurt, kan terecht in het artikel: waarom kleurt de hemel rood?
Witte sneeuw bestaat uit water
Als sneeuw smelt, blijft er alleen maar water over. Doordat water doorschijnend is zouden we ons dus de witte kleur in vraag kunnen stellen. Het is nochtans gemakkelijk te verklaren. Sneeuw bestaat niet alleen uit bevroren water, maar ook uit minuscuul kleine luchtbelletjes. De lichtstralen die in de sneeuw vallen, worden door de duizenden vlakjes van de kristallen verstrooid (bv: prisma), waardoor de sneeuwvlokken wit lijken, hoewel ze eigenlijk geen eigen kleur hebben.
- Bekijk de sneeuwradar in de winter
- Hoe wordt sneeuw gevormd in de wolken?
Kleurenspectrum
Om de witte kleur te verklaren, nemen we even het kleurenpalet erbij. Wanneer alle kleuren worden bereikt, schakelen we over naar het centrum van het plaatje. Daar heerst de witte kleur en dat is precies waarom sneeuw ook wit lijkt.
Bron foto en plaatje: rozenbergmol.be