22 november 2014 - 3 min. lezen 5 reacties

Terwijl grote delen in het noorden van Amerika worden getroffen door metershoge sneeuwval (waarom zoveel sneeuw in Amerika) komt weeramateur Judah Cohen opzetten met een interessante wintervoorspelling. Volgens deze bedenker van het SAI (Snow Advanced Index) zal er in december dit jaar een basis worden gelegd ten noordoosten van Europa die ons de maanden daarna in (diep) winterweer kan storten. Gebieden in het zuiden tot zuidoosten van Europa lijken af te stevenen op een zachte winter.

Cohen verwacht koude winter vanaf december

Zijn wintervoorspellingen zijn misschien nog niet zo vergezocht. Als we zijn prognose van vorige winter analyseren, merken we zelfs behoorlijk grote gelijkenissen op met de trend van 2013-2014. Een geblokkeerd stromingspatroon met hardnekkige vorst en sneeuw boven Noord-Amerika en een sterke straalstroom op de Atlantische Oceaan. Mede door deze factoren werd de Europese winter een klucht van formaat met amper 1 sneeuwdag in gebieden onder de 300 meter.

sneeuwval Hamme 2013
Fotootje van een avond met sneeuwval in Hamme door Tim Van den Branden

Als we onderstaande wintervoorspelling mogen geloven, dan staat ons vanaf december een interessant weerpatroon te wachten. Dit weerpatroon wordt beïnvloed door de straalstroom enerzijds maar anderzijds ook door de hoeveelheid sneeuw boven Siberië. Volgens Judah Cohen is dit de op één na hoogste waarde die werd geregistreerd en kunnen we indien de hoge- en lagedrukgebieden perfect op hun plek komen te liggen, flink wat winterweer verwachten. De intensiteit van de winter zou te vergelijken zijn met de winter van 2012-2013.

cohen verwacht koude winter

SAI-Index (Snow Advanced Index)

Hij heeft om dergelijke correlaties (tussen winter en sneeuwbedekking) een index ontworpen. De SAI-index (Snow Advanced Index). Net zoals de OPI (October Pattern Index) een experimentele parameter waar wij hier bij de weerblog voorlopig nog weinig van begrijpen. Wat we wel weten is dat meer en meer winterliefhebbers op zoek gaan naar patronen in zowel de stratosfeer als in de bedekking van sneeuw op het noordelijk halfrond.

Met de data die ze ieder jaar vergaren wordt er angstvallig geprobeerd om een winterprognose op te stellen. Geen verloren zaak natuurlijk, want stel u maar eens voor dat de SAI-index en de OPI-index inderdaad iets vertellen over de komende winter.. Meer lezen over de man achter Judah Cohen en zijn bedrijf, AER.com

Cohen verwacht koude winter niet alleen op basis van zijn eigen index die hij ontworpen heeft. Hij kijkt ook naar de El Niño en zijn invloed op de winter op het Noordelijk Halfrond. Als bijkomende parameter bestudeert hij de algemene luchtdrukpatronen met hun respectievelijke afwijkingen tegenover normaal. Al bij al geen slechte zet van deze meneer die nu stiekem erg zal hopen dat zijn winterverwachting ééntje is die zal staan.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken