20 juli 2021 - 4 min. lezen
46 reacties 46

We hebben er lang op moeten wachten in juli 2021, maar het is nu toch aangenaam zomerweer geworden. Onder de invloed van een hogedrukgebied ten noordwesten van de Benelux staat er een droge noordoostenwind. De zon domineert, we halen 23-26°C en er staat weinig wind. Maar hoelang houdt het zomerweer aan? Vanaf het weekend komt een nieuw hoogtelaag zich moeiten in het weerruim.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Krachtig hogedrukgebied

Afgelopen dagen is een krachtig hogedrukgebied ontstaan ten noordwesten van de Benelux. De invloed hiervan over West-Europa zorgt voor stabiel en rustige zomerweer over een grote oppervlakte. De aangevoerde lucht komt (met de wijzers mee) uit het (noord)oosten en is droog/stabiel. Geen aanvoer dus van tropische lucht waardoor de temperaturen uitkomen op gemiddeld 23-26°C. Op de druk/geopotentiaal kaart hieronder valt ook de koude lucht op in het noorden van Scandinavië. Daar liggen de temperaturen maar liefst 15°C onder het langjarig gemiddelde.

Een hogedrukgebied ten noordwesten van de Benelux bepaalt het weerbeeld.

Aangenaam zomerweer

Opvallend is dat de hoogste temperaturen voor het westen van de Benelux worden berekend. Dat komt door de oostenwind. Een zeewind maakt geen kans en met de meeste zonuren lopen de temperaturen in het (zuid)westen van de Benelux het hoogst op. De temperaturen liggen steevast wat lager in het noorden van Nederland want daar is er wel een afkoelende invloed van het nabijgelegen zeewater. Het wordt dus een zomerse Belgische Nationale Feestdag.

Hoge temperaturen op de Belgische Nationale feestdag.

Nieuw hoogtelaag vanaf het weekend

Voor de lezers met een aandachtig oog valt op de eerste weerkaart ten westen van de hogedruk een “hL” op. Dat is een nieuwe hoogtelaag dat zich afsnoert uit een trog vanaf Groenland. Dit hoogtelaag, ook wel gekend onder cut-off low, zal zaterdag doorschuiven in de richting van de Benelux.

Meer wisselvalligheid vanaf zaterdag

Het hoogtelaag migreert door naar de Benelux en zal vanaf zaterdag/zondag zorgen voor meer wisselvalligheid. Dergelijk laag gaat gepaard met convergentie aan het oppervlak, een meer onstabiele atmosfeer en kleine troglijnen. Allemaal zaken die de vorming van buien en regenzones in de hand werken. Het kleine systeem maakt duidelijk deel uit van een grotere trog die uitstrekt vanaf het IJsland-laag. De opwaartse tak van de straalstroom ligt dan over (Zuid)-Oost Europa. Italië – Griekenland – Balkan lijkt zicht dan ook te mogen opmaken voor 35-40°C en meer.

Een trog met een hoogtelaag zorgt vanaf het weekend voor meer wisselvallig weer.

Opnieuw wateroverlast?

Vanaf zaterdag neemt de kans op regen(buien) dus toe. Moeten we opnieuw vrezen voor wateroverlast? Moeilijk om daar nu al op te antwoorden. Voorlopig houden de weermodellen het beschaafd met neerslaghoeveelheden die onze landschappen aankunnen. Maar, een hoogtelaag is iets venijnig en moeilijk te voorspellen. Als het stationair ergens blijft hangen kunnen de neerslaghoeveelheden wellicht opnieuw hoog oplopen.

Voor zaterdag 24 juli berekenen de weermodellen vooral in het centrum en oosten van de Benelux weer aanzienlijke neerslaghoeveelheden.

Lange termijn vrij normaal

De weerpluim voor de komende 14 dagen toont temperaturen die in het centrum van de Benelux tussen 23 en 26°C liggen tot en met het einde van juli 2021. Dat zijn vrij normale temperaturen, zonder grote extremen. Vanaf zaterdag toont de neerslagpluim dagelijkse piekjes wat duidt op een toenemende wisselvalligheid die zich vooral overdag zal manifesteren.

Vrij normaal zomerweer met vanaf zaterdag weer kans op regen(buien).

Eerste zicht op begin augustus

Als we nog verder vooruit kijken, naar begin augustus, dan opteert het EC46 weermodel voor een aanwezigheid van (persistent) (hoogte)laag boven West-Europa. De straalstroom duikt naar het zuiden waardoor we in de Benelux niet meteen op stabiel zomerweer moeten hopen. Het blijft uiteraard een experimentele verwachting en op die termijn kan er nog veel veranderen, maar de consistentie deze zomer is opvallend. Het patroon van “een aantal dagen met aangenaam zomerweer, afgewisseld met koeler en meer wisselvallig weer” zou zich de komende weken kunnen doorzetten.

Een lagere geopotentiaal-hoogte boven West-Europa voor de eerste week van augustus.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen