28 januari 2013 - 4 min. lezen 3 reacties

De dooi ging de afgelopen 24 uur gepaard met flink wat neerslag op meerdere plaatsen. Zo viel er gisteren ruim 7 liter in het zuidwesten van West-Vlaanderen (streek rond Waregem). Op andere plaatsen noteerde men zelfs ruim 10 liter per vierkante meter. In combinatie met flink wat wind uit het zuiden tot zuidwesten een geslaagde dooi – aanval.

Of we de winter snel terug in onze armen kunnen sluiten, hangt af van de positie van het lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan (later deze week). Onderaan dit artikel vindt u meer informatie daaromtrent.

Na sneeuw komt… (wateroverlast)

Komende 24 uur staan in het teken van een stormdepressie nabij Ierland. Daar lopen de windstoten op dit moment (17:30) op tot 110 – 120 km/h. Zo’n vaart zal het bij ons niet lopen, maar het duidt wel aan dat het geen gewone depressie is die ons zal beïnvloeden. Estofex.org vermeldt tevens de warme kern (hier hun verwachting – ENGELS) in het systeem wat doet vermoeden dat het hier om een depressie gaat met een tropisch tintje.

De neerslagzones (warmtefront en koudefront) zijn dan ook bijzonder actief en gaan de Benelux onderdompelen. Hieronder ziet u de synoptische situatie op de weerkaart van het KMI.

na sneeuw komt dooi

Warmtefront passeert deze nacht vanaf het westen. Snel gevolgd door het koufront dat morgen blijft slepen over onze omgeving. Deze horizontale verplaatsing van storingen impliceert de grote neerslagsom tussen vanavond 20:00 en morgen 20:00.

Het GFS en andere weermodellen zijn in de laatste runs wat geminderd in hun extreme neerslagsommen tot 30 liter per vierkante meter. Ze houden deze neerslagsommen vooral voor het noorden van Frankrijk. Het moet natuurlijk ook gezegd worden dat een kleine verschuiving van deze neerslagzone grote gevolgen kan hebben voor ons klein landje. Voorlopig ga ik uit van 10 tot 20 liter maximaal in de buurt van de Frans-Belgische grens. In samenwerking met het smeltwater kan dat in gebieden die gevoelig zijn voor wateroverlast voor problemen zorgen. U kan het waterpeil volgen bij onze collega’s van waterinfo.be

Ook de factor ‘wind‘ zal een belangrijke rol spelen vannacht en morgen in het tweede deel van de dag. We zien hem sterk aanspannen vannacht met rond middernacht windstoten tot 80, lokaal 90 km/h aan de kust. Daarna tijdelijk een afname om morgen in de namiddag weer voluit te blazen uit zuidwestelijke richtingen. Een windstoot van 100 km/h is in de nacht van dinsdag op woensdag niet uitgesloten !

waarschuwingwindregen
De waarschuwingskaart met een rode waarschuwing met <75% kans op flinke windstoten en hevige neerslag.

Vooral het noordwesten van Frankrijk en de gebieden langs de kust krijgen volgens het Amerikaanse weermodel flink wat wind. Door de overlap met de eventuele overvloedige neerslag een code rood. Elders in BE hoofdzakelijk oranje doordat de neerslaghoeveelheid wat minder uit de verf lijkt te komen.

Deze waarschuwing is geldig vanaf deze avond en blijft van kracht tot woensdag 21:00. Daarin verschuift de code rood in de loop van dinsdagnamiddag over het gehele land doordat een strak windveld met windstoten tot 90 km/h van west naar oost trekt.

Na de wind en de regen => winterkou ?

Er gaan heel wat meningen / geruchten de ronde dat het vanaf vrijdag weer gaat winteren met een heus pak sneeuw en vrieskou. Persoonlijk ben ik iets minder overtuigd, maar het kan inderdaad. Het GFS en het ECMWF (Europees weermodel) laten namelijk vanaf donderdag een serieuze opstoot van WAA zien richting Ierland.

Hierdoor kantelt een depressie vanaf IJsland richting het zuiden en zakt met volle geweld richting het westen van Frankrijk. Op die manier wordt koude lucht uit Scandinavië onttrokken en gaan de buien een winterse tint krijgen. Hieronder ziet u de weersituatie geschetst.

kortewinterprik
Een actieve depressie in de buurt van het westen van Frankrijk trekt aan de noordoostelijke zijde van het systeem koude lucht naar het westen.

Dat zou zaterdag en zondag kunnen resulteren in winterse neerslag. De volgende runs zullen de positie en de kerndruk moeten bevestigen. U kan de ontwikkelingen volgen in het reactieformulier hieronder en/of via Facebook – Twitter. Of er daarna nog iets structureels in de steigers staat wat winterkou betreft, dat wordt afwachten.

Bron kaartjes: meteociel.fr


Verder lezen

Alles bekijken