13 december 2012 - 2 min. lezen 1 reacties

Terwijl iedereen uitkijkt naar het dooifront dat deze nacht gevoelig zachtere lucht markeert, moeten we de situatie voor morgen ook wel eens flink analyseren. Een ‘moederdepressie’ produceert morgen een kleine maar venijnige depressie boven het oosten van het UK (Noordzee). Aan de voorzijde van deze kern van lagedrukgebied worden op 850 hPa windstoten gegeneerd tot 11, 12 Beaufort .. Inderdaad, we spreken hier over orkaankracht op dat niveau in de atmosfeer.

zware rukwinden

Wind en regen

Aan de grond (10 meter) gaan we natuurlijk geen windstoten opmeten van 12 beaufort, maar als er voldoende uitwisseling is door hevige buien wordt deze windsnelheid een belangrijke factor om mee rekening te houden. De onderstaande kaart geeft de windstoten aan op 10 meter. Belangrijk voor ons dus. Zoals u kan zien, gaat het naast de vele regenval ook stevig waaien uit het zuidwesten!

weerkaarten belgië of belgium

Op de middag en kort erna spant de wind aan tot vrij krachtig en zelfs stormachtig in het westelijk deel van de Benelux. Op volle Noordzee flirten de windstoten met 8 tot 9 Beaufort. Een heuse storm dus! We houden dit alvast voor u in de gaten. Wie nog meer informatie wenst over stormen, kan morgen kanaalrat doorlezen.

Doordat de meeste wind wordt berekend voor het westen van de Benelux geef ik een code rood voor deze omgeving. Elders in het land ook een code oranje vanwege de windstoten die kunnen pieken richting 80, lokaal 90 km/h bij een felle bui. In combinatie met regenval een potentieel gevaarlijke situatie op de weg met kansen op aquaplaning. Onze stormwaarschuwing.

kleurcodes noodweer

Naast wind ook veel regen

Niet alleen zullen morgen de isobaren iets zijn om in de gaten te houden, ook de neerslaghoeveelheid is een parameter die we nauwgezet moeten opvolgen. Het Amerikaanse weermodel berekent tot 10 liter/m² in het westen van het land. Elders zou er iets minder regen moeten vallen. Door een natte novembermaand moeten we dus voorbereid zijn op eventuele wateroverlast (vooral kansen in de Westhoek: regio Veurne – Poperinge). U kan het alarmpeil van diverse bekkens / rivieren volgen via waterinfo.be.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen