3 oktober 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Komende 24 uur kan het overvloedig gaan regenen in België. Weerman Luc Trullemans (KMI) waarschuwt op zijn Facebookpagina dat er meer dan 50 liter/m² kan gaan vallen… Dat zou wateroverlast moeten opleveren in gevoelige gebieden!

Uit de voorgaande artikels (link 1) en (link 2) mochten we ons vandaag opmaken voor op en top herfstweer. Echter, de tweede golf die nu nog moet passeren heeft de meeste neerslag aan boord. Op de onderstaande radarbeelden zien we een actieve golftop met een flinke bak regen richting de Benelux opstomen. De verwachting is dat er vooral in het westen en centrale deel van België 20 liter per vierkante meter gaat vallen. Hierbij is wateroverlast goed mogelijk, zie overstromingsvoorspeller.

actieve golftop
Flinke regenval op komst vanuit Frankrijk

Kans op wateroverlast en onweer

Samen met de regenval zien we ook enkele kruisjes op de weerkaarten. Dat zijn indicaties dat er ook onweer kan ontstaan (hetzij embedded/verscholen in de regenzone). De kansen op dynamische onweders nemen vanaf de avond gevoelig af doordat de hoogste windschering het land uit is. Enkel het zuidoosten kan nog profiteren van een ietwat dynamische configuratie, maar dat wordt benut door het gebrek aan cape. De grootste problemen zullen dus te verwachten zijn door de neerslagsom.

Bron kaartje: meteox.com

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken