10 februari 2013 - 4 min. lezen 104 reacties

Terwijl ze deze ochtend in grote delen van Nederland kunnen profiteren van een toch wel onverwacht dik pak sneeuw, houden wij Belgen de weersituatie in de gaten voor de namiddag en avondperiode. Een regen- en sneeuwzone trekt op dit moment van schrijven (10:40) over Frankrijk met diverse gladde toestanden tot gevolg. Er heerst zelfs een code oranje in het noordwesten van Frankrijk voor de sneeuwval die later vandaag wordt verwacht.

Heuse sneeuwverrassing in Nederland

Onze noorderburen hebben gisteren in de namiddag en avond een flink pak sneeuw te verwerken gekregen. Het Amerikaans weermodel had dat maar laten zien 24-48 uur voor de eigenlijke datum en daarmee werden heel wat mensen verrast door een sneeuwdek dat op dit moment varieert van 5 tot lokaal 15 cm. Een stationair buiencomplex (geklonterd gebied) tolde over het westen en zuiden van het land en trok daarna opnieuw richting het noorden. Het hele land kreeg te maken met het witte goud.

België vanmiddag en vanavond aan de beurt

De winterliefhebbers in ons land krijgen vanmiddag en vanavond hetgeen waar ze altijd naar uitkijken, namelijk sneeuwval. Het is eigenlijk ook direct een zeer spannende situatie (daarom heb ik gewacht tot 10:40 om dit bericht te publiceren, want GFS heeft dan zijn 06:00 run klaar), want een lagedrukgebied met bijbehorend warmtefront scheert langs onze grenzen en mag eigenlijk niet te noordelijk komen. Er bestaat dan immers een kans dat we tijdelijk wat gaan meepikken van de warme sector en daardoor regen zien vallen in de plaats van sneeuw.

Hieronder kan u het weerkaartje zien met het lagedrukgebied dat maar net onder onze landsgrenzen passeert. Dit wordt aangeduid met de letter ‘T’.

warme sector depressie
De laatste run van GFS (06:00) komt met gevaarlijke temperaturen op 850 hPa. Na middernacht zou het kwik daar tijdelijk oplopen tot positieve waardes met een overgang van sneeuw naar regen in het noorden van Frankrijk en het zuidwesten van BE. Mocht er dan nog aan de grond vriestemperaturen gelden, dan is de kans op flinke IJZEL groot.

Het bekijken van de radarbeelden zal u al een heel stuk op weg helpen. We heten deze vorm van actueel interpreteren ook wel nowcasting (veel gebruikt begrip tijdens onweders).

Meeste sneeuw langs de Frans-Belgische grens

In principe wordt straks iedereen geconfronteerd met sneeuwval die varieert van licht tot matig. De meeste kansen op een (flink) sneeuwdek zijn gereserveerd voor het zuidwesten van het land en de gebieden grenzend aan Frankrijk. Daar kan met wat geluk zo’n 5 cm gemiddeld vallen (op de ene plaats iets meer en op de andere plaats iets minder). Hoe meer naar het noorden (richting Nederland), hoe minder kans op en significant sneeuwdek.

Het is de afgelopen dagen en weken al meermaals gebleken dat sneeuwzones een apart gegeven zijn. Mocht deze storing 50 km hoger opschuiven dan wat de weermodellen aangeven, dan hebben we natuurlijk een dik probleem. Ik blijf dus herhalen dat dergelijke synoptische situaties nowcasting vereisen.

sneeuwkaartje 10 februari
De sneeuw wordt verwacht vanaf de late namiddag aan de Frans-Belgische grens en schuift traag op naar het noordwesten door een horizontale verschuiving van de depressiekern in Frankrijk.

Daardoor blijft de sneeuwzone als het ware haperen boven ons land waardoor sneeuwhoeveelheden mits wat geluk nog veel hoger kunnen uitpakken. Voorlopig een maximale waarde van 4 – 8 cm (volgens GFS 06:00 tot 10 cm in het westen van BE) indien de dauwpunten laag genoeg blijven voor sneeuw. Het zuidwesten van BE en delen van Frankrijk krijgen een code PAARS voor de kans op ijzelvorming rond of na middernacht.

Dit omdat de warme sector dan over deze regio trekt. De provincies in België moeten het normaliter op sneeuw houden, maar ik neem deze gebieden voor de zekerheid mee in de warning. Elders sneeuwaccumulatie tot 3, lokaal 5 cm. Deze waarschuwing geldt vanaf vandaag tot dinsdagnacht 01:00.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen