19 augustus 2012 - 5 min. lezen 0 reacties

We hebben te maken met een explosieve situatie. De meest recente soundings laten zowel voor Nederland als voor België een zeer grote CIN genereren. Dat betekent in principe dat buien niet kunnen profiteren van de zeer grote cape die het Amerikaanse weermodel berekent.. Er is dus een (grote) kans dat er niets lijkt te gebeuren.

Vandaag bevinden we ons namelijk in tropische lucht die rechtstreeks wordt geïmporteerd vanuit Noord Afrika. Een zwakke diffluente stroming uit het zuiden brengt ons dan ook hoge maxima en flink wat onstabiliteit in de loop van de namiddag. Ik ga er geen doekjes om winden, maar als er vanavond of vannacht iets dreigt te ontstaan in de Benelux, dan is de kans op extreem weer/noodweer op deze lokale plaats betrekkelijke groot!

Potentiële zwaar weer set-up

Ik spreek hier over een lokale gebeurtenis en niet over een grootschalig onweercomplex. De reden hiervoor zal ik verduidelijken in de onderstaande forecast die bijzonder explosief oogt wat diverse parameters betreft!

TIP: deze weersverwachting is gebaseerd op weerdata van diverse weermodellen waaronder Hirlam, GFS en WRF. Nowcasting (weerradar meermaals bekijken) gedurende de namiddag zal noodzakelijk zijn omdat weermodellen altijd moeite hebben met onweersconfiguraties. Vandaag is er ook zo ééntje. Het kan bij wijze van spreken floppen en droog blijven of er kan zwaar onweer ontstaan.

Positieve factoren voor onweer

Allereerst wil ik beginnen met de kaart die de aanwezige onstabiliteit toont in de atmosfeer. Als stormjager begon ik deze week te huiveren bij het zien van waardes rond 1000-1500 j/kg.. Vandaag komt GFS opzetten met een CAPE rond 2000 j/kg. Het spreekt voor zich dat er dus geen probleem is voor een onweersbui om energie te onttrekken aan de omgeving. De lifted index (LI) gaat zelfs naar een extreme -14 … Als we weten dat bij een LI van -1/-2 reeds onweer kan ontstaan, dan weten we genoeg.

De zwarte cirkel toont de omgeving aan van België.. De cape is in de bovenstaande ietwat overschat doordat GFS altijd gul is met hoge dauwpunten en daarmee de situatie iets rooskleuriger voorstelt. Doch blijft de cape met wat correctie schommelen rond een dikke 2000 j/kg… Dat is heel erg veel.

Nu we weten dat de cape in orde is, kunnen we ook eens een blik werken op de experimentele hagelkaarten. Deze kaarten zijn afkomstig van Estofex dat voor vandaag ook een level 1 warning voorziet. Op zich is dit niet spectaculair te noemen, maar eerdere situaties met zelfs een level 2 warning leverden weinig tot geen onweer op voor onze streken.

explosieve situatie met grote hagel mogelijk

De bovenstaande hagelkaart toont aan dat er potentie aanwezig is op hagel groter dan 5 cm. Ik relativeer deze kaarten wel, omdat het gebaseerd is op GFS die dauwpunten en cape misschien wel flink overschat. Persoonlijk acht ik een goed ontwikkelde bui wel mogelijk om hagel te produceren met een diameter van 2,3,4 cm. Dat is nog steeds genoeg voor hagelschade.

Naast de onstabiliteit (cape) en de extreem hoge temperaturen die deze namiddag worden opgezocht (lokaal 38°C) moeten we ook rekening houden met de windschering in de atmosfeer. Tussen 0-6 km is er aardig wat shear aanwezig wat de ontwikkeling van diverse supercells mogelijk maakt. Doch hier opnieuw een kanttekening.

De buien lijken niet vanaf de grond te worden getriggerd en dan verliest de meeste windschering haar nut. Pas bij een temperatuur van 38,39,40°C wordt deze convectie wel gestart vanaf de grond, maar dat gaan we in grote delen van de Benelux niet halen. Afwachten dus wat de rol zal zijn van de windshear en de eventuele ontwikkeling van windhozen.

Negatieve factoren voor onweer

Het bovenstaande verhaaltje klinkt allemaal heel erg mooi voor een weeramateur/stormjager, maar er is ook een negatieve kant aan het hele zaakje en dat is het gebrek aan vocht en eventuele forcering van de onweersbuien. Op dit moment laten diverse weermodellen nog steeds weinig neerslag genereren in onze omgeving waardoor het kan zijn dat de onweersbuien gewoon niet ontstaan. De CIN (tegenhanger van de cape) is namelijk zo sterk dat we misschien niet eens kunnen profiteren van zo’n monstercape..

Explosieve situatie

In de loop van de namiddag loopt de temperatuur overal in het land op richting 30, lokaal 35°C. In het oosten en in het zuidoosten van België kan de temperatuur oplopen richting 40°C, maar deze extreme waarde zal normaal niet gehaald worden. Door de hoge temperaturen en de ontwikkeling van thermische laagjes stijgt de onstabiliteit in de loop van de namiddag extreem. Vanaf de vooravond kan dit omgezet worden in onweders van een zwaar type.

Wateroverlast, hagelschade en eventuele windschade door een downburst behoren dan lokaal tet de mogelijkheden. Ik blijf herhalen dat het om lokale evenementen gaat en dat het vanavond in uw streek perfect droog kan blijven met aangenaam terrasjesweer. Doordat de kansen er zijn en diverse waardes extreem uitslaan, toch een onderbouwde waarschuwing met een code oranje voor het westen van het land (meest kans op triggering van onweersbuien door vocht) en een code geel voor de rest van het land. Indien de initiatie start = opletten!

Bron kaarten: estofex.org

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken