20 januari 2013 - 4 min. lezen 85 reacties

Vandaag wordt mogelijk het ‘boeket’ van de winter 2012-2013 afgeschoten. Een sneeuwzone zal ons gedurende 6 – 12 uur in de ban houden met op veel plaatsen in de Benelux een nieuwe sneeuwlaag variërend tussen 5 – 10 cm. Deze ochtend (06:00) kwamen de eerste sneeuwmeldingen binnen vanaf de Frans-Belgische grens (Weerstation Waregem meldt actueel (10:05) reeds 1 cm verse sneeuwval).

Het wordt wel niet alleen pret en plezier, maar ook uitermate opletten geblazen. Deze sneeuwzone gaan gepaard met gevoelig zachtere lucht op enige hoogte. Deze warme sector kiest vandaag voornamelijk voor de zuidoostelijke gebieden van de Benelux met daar tijdelijk kans op aanvriezende regen!

Sneeuwweerbericht inclusief kansen op ijzel

De voorwaarschuwing van gisteren behouden wij vandaag in grote lijnen. De grootste hoeveelheid sneeuw wordt verwacht voor het westen (West – en Oost-Vlaanderen) en deels het centrum (Antwerpen – Vlaams – en Waals Brabant en Henegouwen) van België. De provincies ten oosten daarvan komen tijdelijk in een zwakke dooi met een mengeling van neerslagsoorten tussen 11:00 en 15:00. Daarom dan ook een paarse waarschuwing voor het fenomeen IJZEL. Elders code rood vanwege de sterke aangroei van het reeds aanwezige sneeuwdek !

Concreet verwacht ik vanaf 09:00 tot laat in de namiddag sneeuwval over de volledige regio (België). Naargelang van de intensiteit schat ik de hoeveelheden nog steeds tussen 5 en 10 cm. Lokaal is 15 cm niet uitgesloten doordat er in de sneeuwzone intensievere buien ingebed zitten. Deze kunnen de intensiteit aardig versterken ! In het (zuid)oosten van het land tijdelijk kans op IJZEL. Wie zich de komende 24 uur dus niet hoeft te verplaatsen in het verkeer raad ik sterk aan om gewoon knus binnen te blijven en te genieten van een gezellige namiddag bij de haard.

Wat gebeurt er na vandaag?

Welke gevolgen heeft de sneeuwval van vandaag op het weer de komende week? Het is algemeen geweten dat het kwik boven een vers sneeuwdek pijlsnel naar beneden kan duiken. De laatste weerdata van het Amerikaanse en Europese weermodel berekenen dan ook dergelijk scenario voor de komende 3-4 dagen met ijskoude vriesnachten. Hieronder bekijkt u de weerpluim voor Nederland en wat opvalt is de laatste grafiek. Deze geeft de temperatuur mee die wordt verwacht door diverse weermodellen.

winterpluim januari 2013
Diverse weerdata berekenen voor woensdag – en donderdagnacht minima tot -10, lokaal -15°C.

Boven het sneeuwdek kan dat lokaal nog wat lager uitpakken. Deze weerpluim is in de huidige omstandigheden en na vergelijking ook hanteerbaar voor grote delen van België! Dat betekent slecht nieuws voor uw stookkosten..

Sneeuwval houdt de Benelux in de ban. In België valt gemiddeld 5-10 cm sneeuw met uitschieters tot 15 cm in het westen waar alle sneeuw blijft liggen. In het oosten van België is er tijdelijk kans op aanvriezende regen met spekgladde wegen. In Nederland wordt vooral na de middag en vanavond sneeuw van betekenis verwacht. De hoeveelheden daar liggen ook tussen 5 – 15 cm met een lichte voorkeur voor het midden en noorden van het land. Jammer voor de Elfstedentocht 2013!

Wanneer u zich buiten begeeft, moet u rekening houden met wind uit het oosten. Dat verscherpt het koudegevoel dat straks kan oplopen tot -10°C. Bescherm uzelf en denk ook eens aan de dieren.

Vanavond en vannacht wordt het geleidelijk droger in België, maar later nadert een tweede sneeuwstoring de gebieden langs de Frans-Belgische grens. Daar dan opnieuw kans op enkele centimeter. Het moge duidelijk zijn, het wordt vandaag totaalwinter!

Volgende week blijft de winter tot en met donderdag stevig regeren over de Lage Landen. Er kan iedere dag wel een sneeuwbui voorkomen en het blijft koud tot ijskoud met maxima rond het vriespunt en ‘s nachts gaan we gemakkelijk richting -5°C tot lokaal -15°C. Deze winter kan voor mij niet meer stuk!

Bron kaartjes: meteociel.frknmi.nl

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

5 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen