0

Er wordt op dit moment heel wat rond geschreven. De strengheid van de komende winter 2012-2013. Wij hebben reeds in september een eerste voorzichtige prognose gemaakt, gevolgd door 2 andere berichten in de maand oktober. Dit vierde deel is opnieuw een schets van de actuele situatie in de atmosfeer boven Europa en Rusland en geeft ook de Amerikaanse visie mee op de Europese winter.

Geen glazenbol

Zoals we het eerste bericht zijn gestart op 15 september 2012, zo start ik ook vandaag met te zeggen dat er geen exacte wetenschap bestaat om langetermijnverwachtingen te publiceren richting het grote publiek. Wij geven enkel een visie mee en daar kan de natuur het zijne van denken (denk maar aan het uitblijven van de horrorwinter in 2011-2012 en/of de hete zomer (2012) die nauwelijks het vermelden waard was.. Doch zijn er op dit moment enkele signalen die de winterliefhebber interesseren:

Forse smelt Noordpoolijs

Het smelten van het poolijs werd deze zomer gemaximaliseerd met een waarschijnlijk grote invloed op de straalstroom hogerop in de atmosfeer en een daardoor stijgende kans op een blokkade. Indien de blokkade zich positief verankert boven Europa kan dat koud en sneeuwrijk winterweer veroorzaken in grote delen van Europa. Extremere ‘events’ zoals (winter)stormen en/of polar lows kunnen door deze meanderende straalstroom ook verder naar het zuiden afzakken (noot: het verband tussen het smelten van het poolijs en een meanderende straalstroom is nog steeds geen exacte wetenschap)

Polar Vortex zwakker dan normaal?

De Polar Vortex (verzameling kou boven de Noordpool) lijkt dit jaar zwakker te gaan zijn dan vorig jaar. In principe betekent dat goed nieuws voor onze streken. Een SSW (stratosferische opwarming) kan de polar vortex in twee breken waardoor er een zogenaamde polar-vortex-splitsing gaat ontstaan. Indien de PV te sterk is, kan dit niet gebeuren. Wanneer zo’n splitsing op gang wordt gebracht, kan de koude lucht boven de Noordpool met regelmaat richting het zuiden uitstromen.

Delen van Europa krijgen op die manier dan ook diepvrieskou te verwerken. We zullen de komende winter dus niet alleen moeten kijken naar de weerkaartjes van 500 hPa of 850 hPa, maar ook hogerop zijn processen verantwoordelijk voor bar/zacht winterweer. Ik gebruik meestal deze kaartjes. (uitleg: hoe geler de kaart kleurt, hoe meer opwarming er ontstaat in de atmosfeer. Hierdoor kunnen blokkades zich handhaven met een eventuele stevige winterinval in Europa).

Koude winter volgens Accuweather

‘De Amerikanen’ met accuweather.com op kop zitten meestal niet ver naast de realiteit met hun winterprognoses. Vroeger hadden we Joe Bastardi aan het hoofd van de winterverwachting, maar die heeft later gekozen voor een andere route dan eerdergenoemde website. Dit jaar voorspellen ook zij een licht koudere trend in het westen van Europa met een interessant extraatje.

winterupdate benelux 2012 accuweather

De sneeuwhoeveelheid zou voor onze regio en Duitsland iets boven normaal bedragen. Een ‘vuile’ winter met regelmatig sneeuwstoringen en de nodige ongemakken kan dus waarheid worden.

sneeuwval komende winter

Zoals u merkt, gaat deze winterprognose gebukt onder de vele ‘kan’, ‘kunnen’, ‘zou’ en nog meer van dat onzekere stopwoordjes. Het klimaat is geen exacte wetenschap met enkel feiten en geen vraagtekens. Het kan enkel belangrijk zijn om de trends weer te geven en op basis daarvan een visie te produceren.

NoodweerBenelux houdt zich dan ook aan dit principe en stelt zijn eerder koude visie op de winter 2012-2013 dan ook niet bij. Temperaturen geregeld frisser dan normaal afgewisseld met periodes van winterse neerslag waarbij extremere ‘events’ niet worden uitgeschakeld (polar low, transportkou, ijzel)

Winterupdate Benelux (november 2012)

Na een herfstvakantie met de eerste winterse ongemakken (sneeuwval in het noorden van Frankrijk en in hoger gelegen gebieden) mag het duidelijk zijn dat de winter het nog steeds kan. Gisteren viel er in het zuiden van Engeland (Bath) zelfs enkele uren (natte) sneeuw door de doortocht van een flinke depressie (CAD).

Aan de achterzijde stroomde er gevoeligere koude lucht naar het zuiden. De komende maand weinig verandering in dit welles nietes spelletje. Later in de maand waarschijnlijk iets droger herfstweer met een opbouw van hogedrukgebieden boven Europa. Langdurige winterkou is dan alsnog niet aan de orde.

Bron kaartjes en extra informatie (English): accuweather.com

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
2

Rol van de AMOC in het veranderende klimaat

19 uren geleden - 7 min. lezen
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

3 dagen geleden - 5 min. lezen