3 december 2012 - 2 min. lezen 12 reacties

Deze ochtend trok een regen- en sneeuwzone doorheen de Benelux. Vanaf 06:00 viel er winterse neerslag in het uiterste zuidwesten van West-Vlaanderen. Deze natte sneeuw kon tijdelijk wat accumuleren door intensievere neerslag, maar al bij al bleef de situatie vrij stabiel. Ook elders in België viel er winterse neerslag, maar die bleef niet lang liggen. Tegen het middaguur waren de gladheidsperikelen verdwenen en bleef het enkel in de Ardennen koud genoeg voor sneeuw.

Woensdag potentieel gevaarlijk

De eerste winterse situatie is nauwelijks achter de rug of er biedt zich aanstaande woensdag een nieuwe aan. Met een noordelijke stroming en een afzakkend laag van over de Noordzee neemt de buienkans opnieuw gevoelig toe. Tegelijkertijd zien we de bovenlucht afkoelen richting -5 tot -7°C op 1499 m. Dat is met een negatief dauwpunt voldoende voor (natte) sneeuwbuien. De kans dat Vlaanderen op die manier een wit sneeuwtapijt krijgt, is vele malen groter dan deze ochtend!

Het Amerikaanse weermodel (GFS) gaat er alvast voor. Sneeuwhoeveelheden op woensdag tussen 3 tot lokaal 9 cm in het Vlaamse binnenland volgens GFS 06:00. Een heus sneeuwfestijn als u het mij vraagt ! In Nederland blijft de sneeuwlaag wat beperkter, maar dat kan de komende runs opnieuw veranderen.

veel sneeuw woensdag (sneeuwdump)
De sneeuwlaag in de nacht naar donderdag. Opgelet en zeer belangrijk!

De positie van het lagedrukgebied is bijzonder belangrijk voor de neerslagvorm. Indien de depressiekern te noordelijk blijft, wordt het gewoon regen. Zakt de kern meer naar het zuiden worden de kansen op een sneeuwdump/grote hoeveelheid sneeuw aanzienlijk groter!

Na woensdag nog een sneeuwdump?

En net als je denkt dat we het na woensdag wel gezien hebben, is er nog vrijdag en zaterdag. Een zo mogelijk nog interessante weersituatie kan zich dan gaan ontfermen over de Benelux. Een nieuwe depressiekern zakt vanuit het noorden richting Frankrijk af. Aan de voorzijde bevindt zich een intensief dooifront met sneeuw en later neerslagvormen die grenzen aan regenval (natte sneeuw, ijsregen).

De situatie voor het centrum en het oosten moeten we verder opvolgen omdat het sneeuwdek daar kan aandikken tot 15 cm of meer! Wilt u nog sneller informatie? Volg ons op NoodweerBenelux

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken