16 juni 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Het weekend is opnieuw begonnen en voor de weeramateurs belooft het een zeer interessant weekend te worden met de vooruitzichten aanstaande maandag. Een depressiekern lijkt zich dan vanuit het zuidwesten van Frankrijk te gaan ontwikkelen tot een actieve regenstoring die gepaard kan gaan met flinke dynamiek in de atmosfeer.

Het Amerikaanse weermodel (GFS) berekent in de ochtend en voormiddag flink wat neerslag boven het Kanaal en het is niet geheel onmogelijk dat het westen en centrum van de Benelux in de brokken gaan delen. Vermoedelijk gaat het om een onweerscomplex in de vorm van een MCS. Dergelijke geklonterde onweersbuien kunnen naast de vele neerslag ook flink wat wind veroorzaken (inclusief windschade).

waterbom maandag (onweerscomplex)

Zoals we kunnen aflezen op bovenstaande weerkaart pieken de neerslaghoeveelheden richting 30, lokaal 40 mm… Dat zou met de reeds gevallen neerslag in België wateroverlast kunnen veroorzaken. Enige factor die nog steeds onzeker is, is de exacte trekrichting van het laagje en de positie van de meest intensieve neerslag. De komende runs (vanavond) en morgen zullen duidelijkheid moeten brengen.

Onweerscomplex met dynamische trekjes

Naast de kansen op wateroverlast moeten we ook de windschering in aandacht nemen. Aan de westelijke zijde van het laagje wordt er dan een hoge Storm Relative Helicity opgewekt die wederom in het westen kan benut worden in de vorm van hevige embedded (ingekapseld in de bewolking) storms. Low topped supercells met een SRH tussen 350 – 500 m²/s² zijn zeker niet uitgesloten.

hoge storm relative helicity

Bron weerkaartjes: lightningwizard.com – wetterzentrale.de

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

5 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen